Inhoud
Kalei kleuren
Witte en beige gekaleide gevels kom je regelmatig tegen in het straatbeeld. Nu is kalei beschikbaar in wel meer dan 200 verschillende kleuren, afhankelijk van welke precieze kaleiverf je gebruikt.
Witte kalei voor moderne en landelijke woningen
Wit blijft de meest voorkomende kaleikleur voor buitenmuren. Een wit gekaleide muur past in zowat elke omgeving, en is geschikt voor zowel landelijke, rustieke gevels als meer moderne woningen. Het is een neutrale, tijdloze tint die overal tot z’n recht komt.
Nu worden witte gevels sneller vuil, waardoor witte kalei niet de meest onderhoudsvriendelijke keuze is in stedelijke gebieden waar de gevel blootgesteld wordt aan veel roet. Ook in een groene omgeving kan een witte gevel snel vuil worden. Gelukkig worden kaleien gevels voorzien van een vocht- en vuilwerende laag. Zo worden de onderhoudsnoden van je gevel alsnog beperkt, zelfs wanneer je voor wit kiest.
Een leuk voordeel van witte gevelbekleding is het verkoelend effect. Lichte kleuren zoals wit weerkaatsen het zonlicht, waardoor het zelfs op hete zomerdagen lekker koel blijft in huis.
Kaleien in lichte kleuren voor verfrissende muren
Wil je profiteren van het verkoelend effect van een witte gevel, maar geef je de voorkeur aan een andere tint? Dan kies je voor kalei in lichte kleuren.
Geeltinten zijn een geliefde eerste optie. Je hebt de keuze uit een heel resem aan schakeringen: van een felle, kanariegele tinten tot een gevel met aardse, okergele schakeringen. Net als wit zal geel het zonlicht weerkaatsen en verkoeling brengen in huis.
Voor een opvallende gevel kun je kiezen voor rode kalei. Een volledig rode gevel, of een gevel met rode accenten, geeft je woning een unieke, stijlvolle en warme uitstraling.
Donker gekaleide muren voor een unieke woning
Donkere kleuren zullen meer warmte absorberen, maar doen je gevel wel meer in het oog springen.
Voor de echte durvers is zwarte kalei een spannende optie. Een volledig zwarte gevel kom je niet vaak tegen in het straatbeeld. Voor wie het allemaal wat minder opvallend mag, is een gevel met zwarte accenten een leuke optie. Zwart geeft je gevel een krachtige doch sierlijke uitstraling.
Ook grijstinten zijn een leuke optie. Net als wit en beige is grijs tijdloos en veelzijdig.
Voor een warme, aardse gevel kun je kiezen voor groene kalei. In een groene omgeving doe je jouw woning zo opgaan in het landschap. In een meer stedelijke buurt introduceer je met een groen gekaleide gevel een organische, natuurlijke toets.
Zoals gezegd is het aanbod aan kleuren enorm. Een vakspecialist kan je een boek met staaltjes bezorgen, waarmee je meteen een idee krijgt van wat precies mogelijk is. Zo is er voor iedereen wel een of meerdere kleuren te vinden.
Hoe lang gaat kalei mee?
Een gekaleide gevel gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Daarna moet de gevel wat opgeknapt worden. In een drukke omgeving met veel verkeer kan de levensduur van kalei wat korter zijn. Roet en stoffen uit uitlaatgassen kunnen vooral lichtere gevels sneller doen verkleuren.
Wat is het verschil tussen kaleien en schilderen?
Kalei of kalkpleister is over het algemeen goedkoper dan kwaliteitsvolle verf. Nu vergt kaleien wel wat meer werk dan schilderen met gewone verf. Je kunt bijvoorbeeld geen verfrol gebruiken om kalei aan te brengen. Daarvoor moet je beroep doen op een brede blokborstel. Kaleien is een secuur werkje, en de kalkpleister moet in meerdere lagen worden aangebracht.
Kan je binnenmuren bekleden met kaleiverf?
Kalei kan ook probleemloos binnenshuis gebruikt worden. Hoe je daar aan begint, ontdek je hieronder.
Verzamel de benodigdheden
Voorzie de nodige bescherming: handschoenen, een veiligheidsbril en beschermende kledij. Om kalei aan te brengen, heb je een schone metselkuip, een schuurborstel en een blokborstel nodig.
Om kalei te mengen (en van de juiste kleuren te voorzien) heb je water, rivierzand, gebrande kalk (in poeder- of brokvorm) en kleurpigment nodig. Voorzie ook wat reinigingsmiddel.
Bereid de ondergrond voor
Je kunt kalei op nagenoeg elk soort ondergrond aanbrengen, zolang die ondergrond schoon is. Verwijder oude lagen verf, restjes behang en vetvlekken.
Maak de kalei
Voeg water toe aan de gebrande kalk. Daardoor ontstaat een chemische reactie. Na ongeveer 5 minuten is het vocht verdampt, en heb je gebluste kalk.
Eens de kalk geblust is, voeg je rivierzand en water toe. Meng tot je een smeerbare massa bekomt. Als je wilt, kun je nu kleurpigmenten toevoegen. Die pigmenten meng je eerst met wat water voor je ze toevoegt aan de pasta.
Muur bevochtigen
Maak, voor je begint met kaleien, de muur vochtig. Zo vermijd je dat het water in het mengsel dat je net maakte meteen in de muur trekt. De kalei kan dan meteen na opdrogen beginnen barsten.
Kaleien
Nu je kalei klaar en de muur vochtig is, kun je beginnen met kaleien. Breng met een blokborstel lagen aan met een dikte van 1 tot 2 millimeter. Werk in kruisvorm: breng afwisselend horizontale en verticale lijnen aan met een vloeiende beweging. Zo verdeel je kalei gelijkmatig over de muur. Breng 2 of meerdere lagen aan, naargelang het gewenste resultaat.
Waarom 2 of meerdere lagen kalei?
Kalei aanbrengen in een enkele, dikke laag zou natuurlijk een stuk sneller gaan. Nu zou zo een enkele, dikke laag niet goed hechten aan de muur. Neem dus je tijd, en breng meerdere, dunne laagjes aan voor het beste resultaat.
Ga je jouw gevel laten kaleien? Raadpleeg gevelspecialisten in je buurt
Van het correct voorbereiden van de ondergrond tot het juist aanbrengen van de producten: kaleien is een secuur en tijdrovend werkje. Voor het kaleien van je muren doe je dan ook best beroep op een ervaren vakspecialist. Niet alleen kan die de klus een stuk sneller klaren dankzij zijn of haar technische kennis en ervaring, met een expert kun je altijd rekenen op een vlekkeloos resultaat.
Benieuwd naar hoeveel het uitbesteden van het kaleien van je binnen- of buitenmuren zou kosten? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo kun jij het aanbod in jouw regio vergelijken, en vind je gegarandeerd de meest voordelige oplossing voor jouw project!