Inhoud
AXA verzekeraar: Wat zijn AXA verzekeringen?
AXA is een bank-verzekeraar, en biedt dus naast bankproducten zoals een spaarrekening ook verzekeringsproducten aan. Daarnaast is AXA ook vermogensbeheerder en maakt de bank deel uit van een internationale verzekeringsgroep. De bank is actief in meer dan 50 landen in zowel Europa als Noord-Amerika. Sinds 31 december 2021 maakt AXA deel uit van de groep Crelan.
In het verzekeringsaanbod van AXA vind je verschillende verzekeringen voor zowel particulieren (zoals de brand-, auto- en schuldsaldoverzekeringen) als professionelen (zoals groepsverzekeringen en verzekeringen voor arbeidsongevallen).
Contact: Waar kun je AXA Belgium vinden?
Benieuwd naar het aanbod van AXA? Je kunt meer informatie inwinnen via axa.be, een Crelan agentschap of bij een onafhankelijke verzekeringsmaatschappij.
Je kunt AXA rechtstreeks contacteren via mail, per brief (AXA Belgium, Troonplein 1, 1000 Brussel), of met een contactformulier op de AXA website. Je kunt uiteraard ook een afspraak maken bij een AXA kantoor in jouw omgeving. Ontdek op de website welk kantoor het dichtst bij jou in de buurt ligt.
Hoe een schuldsaldoverzekering afsluiten bij AXA?
Je kunt verschillende AXA verzekeringen afsluiten via de AXA website. Voor een persoonlijk gesprek maak je een afspraak bij een makelaar of op een kantoor in jouw buurt. Je kunt ook gratis en vrijblijvende offertes aanvragen via het formulier onderaan dit artikel.
Hoe wordt de premie berekend?
Je premie wordt berekend aan de hand van het verzekerde kapitaal en de looptijd van je krediet. Ook je leeftijd en gezondheidstoestand spelen een rol in het bepalen van je premie.
Daarnaast kunnen ook de premietaks en andere kosten zoals de beheerkosten je premie beïnvloeden. Hoeveel je premietaks bedraagt, is afhankelijk van het fiscaal regime waaronder de verzekering valt.
Opties premiebetaling
Je hebt de keuze uit 3 betalingsmogelijkheden. Een eerste optie is het eenmalig betalen van een premie bij de aanvang van het contract.
Een tweede optie is een jaarlijks variabele premie. Je premie wordt dan bepaald door het verzekerd kapitaal en de leeftijd(en) van de verzekerde(n). Je kiest zelf of je de premie maandelijks, (tri)semestrieel of jaarlijks betaalt.
Een laatste optie is een constante premie gedurende maximaal twee derde van de looptijd van het contract. Ook hier heb je de keuze uit een maandelijkse, (tri)semestriële of jaarlijkse betaling.
Let wel: Als je kiest voor meerdere premiebetalingen (constant of jaarlijks variabel) betaal je ook fractioneringskosten.
Soorten AXA schuldsaldo verzekeringen
Bij AXA heb je de optie om per persoon een aparte schuldsaldoverzekering af te sluiten, de zogenaamde Schuldsaldoverzekering Solo. Als je bijvoorbeeld samen met je partner een woning koopt, kun je elk je eigen Schuldsaldoverzekering Solo afsluiten.
Als je met twee personen eenzelfde krediet afsluit, kun je echter ook kiezen voor de Schuldsaldoverzekering Duo.
Schuldsaldoverzekering Solo
Als je samen met je partner een lening aangaat, kun je ervoor kiezen om elk een eigen Schuldsaldoverzekering Solo af te sluiten. Als een eerste partner overlijdt, wordt het verzekerde kapitaal uitgekeerd. Overlijdt ook de langstlevende partner? Dan wordt het door die partner verzekerde kapitaal eveneens uitgekeerd. Je kunt op deze manier dus tot 200 procent van het saldo dekken.
Schuldsaldoverzekering Duo
Een alternatief op twee aparte Solo schuldsaldoverzekeringen, is een gemeenschappelijke Schuldsaldoverzekering Duo.
Een gemeenschappelijke verzekering gaat gepaard met minder administratie. Schuldsaldoverzekering Duo is ook goedkoper. Het verzekerd bedrag wordt echter enkel uitbetaald als een van de twee verzekeringnemers komt te overlijden.
Hoe kiezen?
Een makelaar helpt je in het maken van een doordachte keuze. Enkele zaken waar je rekening mee kunt houden, zijn:
- Hoe uitgebreid jullie gedekt willen zijn.
- Jullie financiële toestand bij leven.
- Jullie financiële buffer bij een overlijden.
- Zaken als leeftijd en medische toestand.
- Jullie persoonlijke en/of gezinssituatie.
Wat dekt de schuldsaldoverzekering van AXA?
Welke dekking biedt de schuldsaldoverzekering van AXA?
Volledige of gedeeltelijke dekking schuldsaldoverzekering
Je kiest zelf in welke mate de schuldsaldoverzekering tussenkomt bij een overlijden. Je kunt het volledige geleende bedrag of slechts een percentage van het geleende bedrag laten verzekeren. Bij een overlijden lost AXA het verzekerde percentage van het openstaande saldo af bij de bank.
Kies je bijvoorbeeld voor een dekking van 70 procent van de lening? Dan wordt bij een overlijden 70 procent van het geleende bedrag afgelost door AXA. De dekking loopt tot de lening volledig is afbetaald.
Een dekking van 100 procent wordt echter aangeraden. Daarmee valt de financiële last volledig van de schouders van de nabestaanden van de verzekerde.
Gratis overlijdensdekking hypothecaire lening
Daarnaast geniet je een gratis overlijdensdekking gedurende een periode van maximaal 4 maanden tussen de datum waarop het risico formeel door AXA aanvaard wordt en de datum waarop het contract inwerking treedt.
Die inwerkingtreding komt normaliter overeen met de datum waarop de aankoopakte van de woning bij de notaris ondertekend wordt. De gratis overlijdensdekking geldt enkel voor een schuldsaldoverzekering die een hypothecaire lening dekt.
Wat dekt de schuldsaldoverzekering van AXA niet?
AXA hanteert, net als andere verzekeraars, bepaalde uitsluitingen. In geval van uitsluiting volgt geen uitbetaling van het verzekerd kapitaal.
Het gaat onder meer om een overlijden als gevolg van een opzettelijke daad van een begunstigde. Ook bij zelfdoding binnen het eerste jaar van het contract wordt het verzekerd bedrag niet uitgekeerd.
Een volledig overzicht van de uitsluitingen vind je in de algemene voorwaarden van het contract.
Meer advies nodig? Wil je een schuldsaldoverzekering simulatie op maat?
Meer weten over schuldsaldoverzekeringen, of benieuwd naar het aanbod van AXA en andere verzekeraars? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende prijsvoorstellen en advies op maat. Zo kun jij heel eenvoudig het aanbod vergelijken en vind je in enkele klikken de beste oplossing voor jouw unieke situatie.