De verschillende soorten wastafels in de badkamer

Er bestaan diverse soorten wastafels voor in de badkamer. Wat of hoe kiezen? Eerst en vooral maak je de keuze tussen een enkele of een dubbele wastafel.

Een dubbele wastafel heeft als voordeel dat meerdere gezinsleden tegelijk hun tanden kunnen poetsen en zich kunnen klaarmaken. Ook beschik je over extra opbergruimte. Nadeel is voornamelijk de benodigde ruimte en de kosten. Naast twee wastafels moet je ook twee kranen, watertoevoeren en -afvoeren voorzien.

De keuze van je wastafel hangt daarnaast af van de plaatsing, de vorm en het materiaal waaruit het bestaat. Hieronder vind je vijf opties om je wastafel te plaatsen:

1. Vrijhangende wastafels

Vrijhangende wastafels zijn een goede keuze voor een moderne en stijlvolle badkamer. De wastafels worden bevestigd aan de badkamermuur of aan de muur van het toilet. Ze hebben geen bijkomende ondersteuning nodig.

Ze zijn niet voorzien van een bijhorende ladenkast of onderkast. De afvoer is ook zichtbaar, maar kan eventueel worden weggewerkt. Vrijhangende wastafels nemen weinig plaats in beslag.

2. Opbouw lavabo

Een opbouw lavabo wordt op het wastafelblad geïnstalleerd. Een opbouw lavabo op een badkamermeubel zorgt voor meer hoogte dan een vrijhangende wastafel.

Dit is heel belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid van je wastafel als je jouw gezicht comfortabel wil kunnen wassen. Opbouw lavabo’s vind je in verschillende vormen: rond, vierkant en rechthoekig.

3. Inbouw wastafel met onderkast

Een ingebouwde wastafel bevindt zich in het badkamermeubel. De leidingen zijn daardoor niet zichtbaar en het vormt een mooi geheel met het meubilair. Een ingebouwde wastafel past zowel bij een modern interieur alsook bij een industrieel design en is ideaal voor meer opbergruimte.

4. Hoekwastafel

De hoekwastafel is een wastafel die aan de muur wordt bevestigd in de hoek. Dit is de beste keuze voor kleine badkamers. Het neemt heel weinig plaats in, maar blijft toch stijlvol.

5. Wastafel met zuil

Een wastafel met zuil staat op een voet waarin de leidingen zijn verborgen. Dit geeft de badkamer een klassieke look.

Wat kost het plaatsen van een wastafel?

De prijs voor een nieuwe wastafel is afhankelijk van het model (enkele of dubbele wastafel) dat je wil en de afmetingen van het materiaal van de wastafel. Een algemene richtprijs (inclusief de plaatsing) voor een wastafel schommelt tussen de 400 en 800 euro. Hou er rekening mee dat de installatie zelf gemiddeld 2 uur duurt.

De prijs voor de plaatsing van een enkele of dubbele wastafel hangt verder af van de hoeveelheid bijkomstige werken: het verwijderen van oud sanitair, het aanbrengen of verleggen van leidingen, het inmeten en installeren van de wastafel en het uurtarief van de betreffende vakman.

shutterstock_1927640168-1.jpg

Waarom is het materiaal voor de badkamerlavabo belangrijk?

Het materiaal dat het meest geschikt is voor jouw badkamerlavabo hangt af van waarvoor je het gebruikt. Ook beïnvloedt het materiaal de prijs. Aangezien de materiaalkosten zowel uit het materiaal zelf, de afmetingen en het model van de wastafel bestaat. Kies daarom een materiaal met een lange levensduur dat zowel bij je interieur als binnen je budget past.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier gratis offertes aan!

Wat zijn populaire materialen voor wastafels?

Keramiek

Een wastafel van keramiek is één van de goedkoopste en meest voorkomende wastafels. Het bestaat uit gebakken aardewerk met een glazuurlaag (porselein) en is hierdoor bestand tegen chemicaliën en relatief kras- en hittebestendig

Een keramieke wastafel kan wel niet goed tegen de impact van zware voorwerpen. Ook kan het materiaal niet gevormd worden met superstrakke lijnen, maar geeft het wel altijd een uniek ontwerp aan je badkamer.

Composiet

Mineraalmarmer of composiet bestaat uit marmerpoeder en polyester. Het is sterk en kan, in tegenstelling tot keramiek, wel strak afgelijnd worden.

Verder is composiet gemakkelijk om schoon te houden, maar kan het niet goed tegen chemicaliën en agressieve schoonmaakmiddelen.

Polystone

Polystone is een samengestelde grondstof van gemalen steensoorten, waaronder graniet en marmer, en vloeibaar kunsthars. Het kan in allerlei verschillende soorten vormen worden gegoten.

Hoewel het even sterk is als steen, kan ook polystone niet goed tegen chemicaliën en schoonmaakmiddelen. Chemische stoffen kunnen de kleur van polystone aantasten en zorgen voor doffe plekken.

Graniet

Graniet is een natuursteen dat hard en krasbestendig is. Het heeft van nature een donkergrijze of zwarte kleur. Verder is het oppervlak glad afgewerkt, maar heeft de zijkant vaak een stenen reliëfdesign.

Een nadeel van een granieten wastafel is dat het gevoelig is aan chemicaliën en kalk. Het materiaal kan ook niet goed tegen zuur, citroen, azijn of ammoniak. Bacteriën hechten zich op lange termijn ook redelijk gemakkelijk aan dit poreuze materiaal wat het minder hygiënisch maakt.

Solid Surface

Een solid surface wastafel bestaat uit het materiaal marlan en heeft heel wat voordelen. Het kan zowel recht als vloeiend worden gevormd, het is niet poreus en dus hygiënisch, het is bestand tegen chemicaliën, het is in verschillende kleuren verkrijgbaar en het is duurzaam en herbruikbaar.

Acryl

Acryl is poriënvrij en hierdoor heel gemakkelijk om schoon te maken. Het nadeel van een wastafel uit acryl is dat het niet bestand is tegen krassen en kleurstoffen.

Kunststof

Een wastafel van kunststof is goedkoop en onderhoudsvriendelijk. Er is ook enorm veel keuze, waardoor je zeker een model vindt dat bij jouw interieur past. Het nadeel van kunststof is dat kan verkleuren door de kalkaanslag en dat het meestal niet goed bestand is tegen chemische stoffen.

Glas

Glas geeft je wastafel een moderne en luchtige look dat eenvoudig is om te reinigen. Zoals bij elk voorwerp uit glas kunnen er wel krassen onstaan en is het gevoelig voor schade.

Geëmailleerd plaatstaal

Geëmailleerd plaatstaal is een krasbestendig en hard materiaal. In tegenstellig tot keramiek, kan het goed tegen harde en zware voorwerpen. Verder is het ook kleurvast en is het oppervlak bestand tegen zuren en chemicaliën.

Roestvrij plaatstaal

Roestvrij plaatstaal is sterk, maar niet krasvrij. Je kan ook best kiezen voor een dikkere wastafel bij het gebruik van dit materiaal, aangezien een dunne vorm luidruchtig kan zijn bij een openstaande kraan.

Hulp nodig met het materiaal?
Vind hier vrijblijvend deskundig advies!

Wastafel badkamer: soorten kranen voor de badkamer

De kraan van de wastafel is een belangrijke keuze voor het algemene design van je badkamer. Voor een harmonisch en gebalanceerd design kies je best voor een kraan die overeenkomt met de kranen van de douche en/of het bad. Wil je net een contrasterend of strak design? Dan kies je best voor een ander soort kraan.

Buiten het materiaal van de kraan bepaal je ook het aantal kraangaten. Je kan kiezen tussen een eengreepsmengkraan of een tweegreepsmengkraan.

Eengreepsmengkraan

Een eengreepsmengkraan open je met één bedieningshendel. Het voordeel is dat je hierdoor minder lang zoekt naar de juiste temperatuur.

eengreepsmengkraan

Tweegreepsmengkraan

Een tweegreepsmengkraan heeft twee kraangaten van koud en warm water.

tweegreepsmengkraan

Je kan de functie van je kranen (onafhankelijk van het aantal kraangaten) ook uitbreiden met een uittrekbare handdouche en het waterverbruik beperken met spaarperlatoren. Deze bruismondstukken voegen lucht toe aan de waterstraal, waardoor de kracht van de waterstraal behouden blijft, maar het verbruik daalt.

Indien je het water wil verzachten, kies je best voor een filtermondstuk dat voor een zachte, bruisende straal zorgt.

Op zoek naar een vakman?
Vraag hier je offertes aan!

Stappenplan wastafel aansluiten

Een wastafel aansluiten vraagt heel wat planning en werk. Veel mensen kiezen daarom om dit professioneel te laten uitvoeren, zodat ze zeker zijn van een correcte installatie zonder beschadiging.

De moeilijkheidsgraad van installatie hangt af van het type wastafel. Hieronder geven we een stappenplan van hoe een deskundige aan de slag gaat:

Stap 1: De oude wastafel demonteren

Vooraleer je de nieuwe wastafel kan plaatsen, komt de vakman je oude wastafel demonteren. Eerst sluit hij de waterleiding af en wordt de knelfitting omgedraaid. Daarna draait hij de sifon en de ophangbouten los en wordt de wastafel van de muur getild.

Stap 2: De nieuwe plaats bepalen

De nieuwe hoogte van je wastafel kan nu worden bepaald. De standaardhoogte van een wastafelblad is 80cm, maar de meeste mensen vinden een hoogte van 90cm prettiger. Voor kindjes kan altijd gebruik gemaakt worden van een opstapje om het lengteverschil te overbruggen. Wanneer de ideale hoogte is bepaald, worden de boorgaten afgetekend.

Stap 3: Wastafel ophangen of installeren

Na het aftekenen van de boorgaten, wordt de wastafel opgehangen. De deskundige boort de gaten en brengt de schroefbouten aan. Vervolgens wordt de wastafel over deze schroefbouten geschoven en vastgezet.

Stap 4: De kraan installeren

Nadat de wastafel is opgehangen, wordt de kraan geïnstalleerd. Meestal heeft de wastafel hiervoor reeds een gat, maar in sommige gevallen is de kraandoorvoer verstopt onder een dun laagje porselein.

In dat geval klopt de deskundige het gat open met een hamertje. De kraan kan vervolgens in het gat worden geplaatst met behulp van moeren. Afhankelijk van het aantal kraangaten en het model wordt er eventueel nog een gat geboord.

Stap 5: Leidingen monteren en afvoer aansluiten

De laatste stap is het monteren van de leidingen en het aansluiten van de afvoer. De aansluitleidingen van de kraan worden voorzichtig gebogen, de afvoerpijp wordt op maat gemaakt en de sifon wordt aan de afvoer bevestigd.

De sifon wordt hierna met een schroef in het afvoerputje vastgemaakt aan de wasbak. Nadat alles is afgewerkt en de naden en kieren zijn gekit, mag je de wastafel gebruiken na een dag wachten.

Ben je op zoek naar een deskundige om je wastafel te komen installeren? Via ons kan je eenvoudig gratis en vrijblijvende offertes aanvragen.

Drie voorbeelden van wastafels in de badkamer

opbouw wastafel
Opbouw, enkele wastafel met badkamermeubel
shutterstock_1383626897-1.jpg
Vrijhangende, enkele wastafel
shutterstock_2146702333-1.jpg
Inbouw, dubbele wastafel met badkamermeubel

Advies en ontwerp van badkamerspecialisten nodig? Stel je vraag en ontvang offertes op maat!

Wil je graag een wastafel laten plaatsen, maar heb je nog wat meer advies nodig of liever een specifiekere richtprijs? Aarzel dan zeker niet om hier gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen over badkamerrenovatie en de verschillende wastafels. Een badkamerspecialist kan met zijn expertise samen met jou bepalen welke wastafel het best in jouw badkamer past en met welke materialen je kan werken binnen jouw budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: wastafel badkamer: soorten + wat is het beste materiaal voor een lavabo?