Je eigen sauna in je badkamer plaatsen

Een sauna-bezoek is de ultieme, luxueuze ervaring om je volledig ontspannen te voelen met de drukke wereld van vandaag. Maar wat als je dit gewoon kan doen in het comfort van je eigen badkamer? Wanneer en hoeveel je maar wil?

Het plaatsen van een sauna is vrijwel mogelijk in elke badkamer, maar de ruimte dient voldoende geventileerd te worden. Idealiter heb je een raam in je badkamer die je tussen de saunabeurten kan openzetten om de ruimte te doen afkoelen. Ook is het belangrijk dat er voldoende afstand is tussen de wanden van de sauna en de buitenmuur.

Op die manier voorkom je dat er condensatievocht en andere vochtproblemen ontstaan door het temperatuurverschil tussen de warme saunalucht en de koudere buitenmuur te beperken.

Hieronder geven we nog wat meer uitleg over de verschillende soorten, enkele belangrijke aandachtspunten en de kosten die je kan verwachten.

sauna badkamer

Verschillende types

Er bestaan heel wat verschillende soorten sauna’s. Hier leggen we de traditionele en de infrarood sauna uit:

Traditionele sauna (Finse sauna)

De traditionele of Finse sauna is gekend voor zijn lage luchtvochtigheid en een houten- of elektrische kachel met temperaturen tussen de 70 tot 90 graden.

Deze warmte is uiterst geschikt om je spieren te doen ontspannen en wordt vaak gecombineerd met speciale aroma- of opgietsessies waarbij je water op de hete stenen kan gieten om de temperatuur even sterk te verhogen.

Aangezien de traditionele sauna meestal uit hout bestaat, is deze voornamelijk geschikt voor badkamers die niet langdurig vochtig blijven en waarbij het water niet in direct contact kan komen met de saunacabine.

saunastenen

Infrarood sauna

De infrarood sauna of warmtecabine maakt gebruik van een therapeutisch infraroodpaneel.

Het belangrijkste verschil met de traditionele sauna is de manier van warmteoverdracht. In de traditionele sauna wordt de warmte overgedragen via de hete lucht, terwijl in een infraroodsauna je lichaam rechtstreeks verwarmd wordt met infraroodstraling in plaats van de warme ruimte zelf.

Dit zorgt ervoor dat je de infraroodsauna al kan gebruiken bij veel lagere temperaturen (maximaal 60 graden) en dat deze maar een korte opwarmingstijd nodig heeft (enkele minuten in vergelijking met een halfuur tot een uur).

Beide sauna’s werken ook anders op het lichaam. Bij een traditionele sauna wordt de lucht omgezet in warmte die je op je huid voelt, maar niet doordringt. Bij een infraroodsauna kan de warmte wel tot diep in de huid trekken en is daarom zeer geschikt voor het verlichten van spier- en gewrichtspijn.

Als je enkel op zoek bent naar ontspanning of het verminderen van astmatische klachten, raden we de traditionele sauna aan.

infraroodsauna

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Als je denkt dat je een gigantische badkamer nodig hebt, ben je fout! Sauna’s bestaan er in allerlei vormen en kunnen zelfs worden ingebouwd binnenin de douchecabines.

De Finse sauna is meestal volledig van hout gemaakt en wordt verwarmd met een kachel binnenin de sauna. De standaardafmetingen van traditionele sauna’s zijn:

  • Breedte: 1,40 tot 2,50m
  • Diepte: 1,30 tot 2,40m
  • Hoogte: tussen 1,90 en 2,10m
  • Grondvlak: tussen 1 en 5m2

Een infraroodsauna heeft een relatief compact design en kan daardoor in kleinere ruimtes worden geïnstalleerd. De standaardafmetingen van infraroodsauna’s zijn:

  • Breedte: 1 tot 1,70m
  • Diepte: 1 tot 1,50m
  • Hoogte: tussen 1,90 en 2,10m
  • Grondvlak: tussen 1 en 2,60m2

Aandachtspunten

Enkele praktische aandachtspunten voor het plaatsen van een sauna in de badkamer zijn het volgende:

  • De meeste sauna’s hebben een hoogte van 190 cm, waardoor je plafondhoogte minstens 2 meter moet zijn
  • Om het direct contact van vocht met je houten sauna te vermijden, kan je kiezen om je houten cabine op een stenen plint te plaatsen zodat het vocht op de vloer niet in het hout kan trekken
  • De lucht in een sauna is kurkdroog en de meeste badkamers hebben reeds een vorm van ventilatie. Hierdoor moet je niet investeren in bijkomstige mechanische luchtafvoer
  • De grote van je sauna bepaalt welke elektrische installatie je nodig hebt. Kleinere sauna’s kunnen op een stroomgroep worden aangesloten van 240 Volt, maar grotere sauna’s (groter dan 4 of 5m3) hebben twee stroomgroepen of krachtstroom nodig.

Verder kan je ook kiezen om een sauna volledig op maat te maken zodat jouw badkamer zo goed mogelijk wordt benut en je een rustgevende sfeer creëert die bij jou past. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Verlichting: een warme of koude gloed verandert meteen de sfeer, maar ook de sterkte en kleur kunnen een bepaalde toon zetten.
  • Materiaal: natuurlijke materialen zoals hout voor de vloer, wandbekleding of badkamermeubels geven een rustieke en gezellige toets aan je sauna.
  • Muziek: heb je graag een muziekinstallatie in je badkamer of douche? Heel wat mensen kiezen voor een ingebouwde muziekoptie!
  • Verwarming: als je uit de sauna komt, wil je misschien een niet al te groot temperatuurverschil met de rest van de badkamer. Voor extra verwarming kan je altijd kiezen voor een moderne radiator of een verborgen verwarmingselement in de spiegel.

Al dit en meer kan je bespreken met een badkamerspecialist om zo tot jouw ideale sauna te geraken.

traditionele sauna badkamer

Wat kost een badkamer met sauna?

De kosten van een sauna zijn afhankelijk van de grootte (aantal personen), de materialen, de kachel, de isolatie en bijkomstige opties (muziekinstallaties, hoofdsteunen, verlichting, enz.).

Ook reken je hier bovenop nog kosten bij voor installatie en onderhoud. De sauna kan je het best laten installeren door een specialist waar je ongeveer 400 à 500 euro voor neertelt.

Het onderhoud is zeer eenvoudig en goedkoop, omdat je enkel met een vochtige doek over de ligbanken hoeft te gaan. Gebruik zeker geen chemische producten, omdat dit de saunalucht kan aantasten. Om de 7 à 15 jaar, kan je best nieuwe saunastenen plaatsen voor je traditionele sauna. Deze stenen kosten ongeveer 30 tot 40 euro voor 20kg.

Tot slot zijn de verbruikskosten van een sauna redelijk voordelig, omdat het enkel stroom opdoet wanneer het in gebruik is. Een sessie van een aanbevolen duur van 3 uur kost ongeveer tussen de 4-5 euro. Een saunaverbruik van 1 sessie per week is op een jaar tijd hierdoor slechts 234 euro aan elektriciteit.

Een infraroodsauna kan hierdoor uitlopen van 1000 tot 8000 euro en een traditionele sauna van 2000 tot 5000 euro. Bovenop deze prijs komen de onderhoudskosten voor het energieverbruik van de warmtebron.

Als je de exacte prijs wil weten voor de sauna in jouw badkamer raden we aan om een vrijblijvende offerte aan te vragen bij een badkamerspecialist die je gratis advies kan geven binnen jouw budget.

Klaar voor je ideale sauna?
Klik hier voor gratis advies en vrijblijvende offertes!

Sauna in je badkamer: alle voordelen op een rij

Investeren in je eigen sauna brengt heel wat voordelen met zich mee.

Allereerst kan je genieten van volledige privacy en hoef je niet meer met vreemde mensen een sauna te delen in het wellnesscenter. Je kan zelf beslissen of je graag met vrienden en familie tot rust komt of helemaal alleen.

Ten tweede ben je met jouw eigen sauna ook niet meer afhankelijk van de openingsuren of de beschikbaarheden van een wellnesscenter en kan je er zo vaak gebruik van maken als je wil. Sauna’s zijn heel goed voor de bloedsomloop en stimuleren de afvoer van afvalstoffen. Als je regelmatig gebruik maakt van een sauna, versterk je hierdoor je immuunsysteem en ben je minder kwetsbaar voor ziektes.

Geniet je graag van een (koude) douche meteen na je saunasessie? Met je eigen sauna in de badkamer is dit heel eenvoudig en kan je meteen overstappen in je douche of bad.

Een vierde voordeel is hygiëne. In alle publieke ruimtes weet je natuurlijk niet zeker hoe grondig de schoonmaak is geweest en/of hoeveel mensen er voor jou al gebruik van hebben gemaakt. Met je persoonlijke sauna heb je de hygiëne volledig zelf onder controle.

Tot slot is een voordeel van een sauna in je badkamer ook dat de waarde van je gehele huis toeneemt. Indien je ooit graag je huis zou willen verkopen, zorgt de sauna in je badkamer voor een luxueuze touch die goed in de smaak valt.

Extra info of advies nodig? Stel je vragen en vergelijk gratis offertes

Ben je geïnteresseerd in je eigen sauna in de badkamer, maar wil je liefst nog wat meer advies of een exacte prijs? Bij ons kan je gratis en vrijblijvende offertes aanvragen van badkamerspecialisten en installateurs in jouw buurt die samen met jouw tot de ideale badkamer kunnen geraken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Heb je een afvoer nodig voor een sauna?

+
Wanneer je een sauna in je badkamer wil bouwen is het vooral belangrijk dat er goede ventilatie aanwezig is. Een sauna brengt namelijk veel vocht met zich mee.

Kan een sauna in de badkamer?

+
Wanneer je een sauna in je badkamer wil bouwen is het vooral belangrijk dat er goede ventilatie aanwezig is. Een sauna brengt namelijk veel vocht met zich mee.

Is een luxe badkamer met sauna mogelijk in een kleine badkamer?

+
Het is mogelijk om een luxe badkamer met een sauna te hebben, zelfs als de badkamer klein is. Er zijn verschillende manieren om een sauna in een kleine badkamer te integreren zonder dat dit ten koste gaat van de functionaliteit en esthetiek van de ruimte.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: sauna in badkamer: types, aandachtspunten en prijs