Inhoud
Badkamer met inloopdouche: waarop letten bij douche met tegels?
Een inloopdouche is bijna niet meer weg te denken uit een moderne badkamer. Een van de meest stijlvolle manieren om je inloopdouche af te werken, is een tegelvloer. De tegels kunnen overlopen in de rest van de vloer, of net mooi contrasteren. Denk maar aan een houten vloer met een betegelde inloopdouche!
Er zijn enkele belangrijke zaken om bij stil te staan wanneer je de vloer van de inloopdouche betegelt.
Puntafwatering versus lijnafwatering
De vloer van een inloopdouche moet zo gebouwd worden dat het water snel en gemakkelijk afgevoerd kan worden. Over het algemeen heb je 2 opties.
Bij puntafwatering plaats je een doucheputje in de douchevloer. Zo’n putje is klein en subtiel. Bij de lijnafwatering wordt het water verwerkt door een douchegoot. Zo’n goot is breed en meestal smal, en heeft over het algemeen een grotere verwerkingscapaciteit dan een doucheputje.
Gebruik je een douchebak? Dan is die meestal al voorzien van een afvoerputje of douchegoot.
Afloop inloopdouche: vier- of eenzijdig verval
Daarnaast heb je de keuze tussen een vierzijdig of eenzijdig verval. Een douche met vierzijdig verval loopt langs de 4 zijdes schuin af richting de afvoer.
Een inloopdouche met eenzijdig verval loopt langs 1 kant schuin af richting de afvoer.
Waterdichting: waterdichte tegels met of zonder douchebak
Cruciaal bij het plaatsen van vloertegels in nieuwe inloopdouches is de waterdichting. Zo vermijd je dat water tussen de tegels doordringt, en de ondervloer met vochtproblemen te kampen krijgt. Er zijn ook daar verschillende mogelijkheden.
Een afdichtingsmat kun je eenvoudig onder de tegels plaatsen. Zo’n mat is ideaal als je zowel de douchewanden als de vloer van de douche of badkamer met tegels bekleedt.
Een douchebak uit bijvoorbeeld hardschuim is een andere optie. Je kunt een douchebak inbouwen, waardoor de douchevloer wat lager of gelijk met de badkamervloer komt te liggen. Een opbouwmodel ligt hoger dan de badkamervloer. Het gebruik van een douchebak is prima te combineren met tegels.
Groot of klein: welke tegel is geschikt voor de vloer van een inloopdouche?
De meeste tegels zijn geschikt voor het bekleden van de vloer van je inloopdouche. Denk maar aan keramische tegels, tegels uit pvc of natuursteen, en mozaïektegels.
Met grote tegels verhoog je het ruimtegevoel in de badkamer. Ze zijn ook erg onderhoudsvriendelijk. Met kleinere tegels heb je heel wat opties wat het design van je douche betreft. Onthoud wel dat het onderhoud van kleine tegels wat meer werk vergt.
Over het algemeen zijn tegels echter erg hygiënisch. Je kunt ze relatief eenvoudig schoonhouden, en na een correcte plaatsing hoef je niet in te zitten met het insijpelen van vocht.
Voorkom slipgevaar: speciale antislip tegels voor inloopdouche
Uitglijden in een gladde inloopdouche is snel gebeurd. Hoe voorkom je dat je uitglijdt op een gladde tegel in de douche? Er zijn meerdere opties.
- Antislip tegel. Tegels die voorzien zijn van een antisliplaag maken dat je minder snel uitglijdt in de douche.
- Stroeve tegel. Tegels met een hoge R-waarde zijn stroever, waardoor je meer grip krijgt op de vloer.
- Antislipmatje. Een antislipmatje zorgt dat zelfs de gladste tegels veilig worden!
Hoe betegel je een inloopdouche?
Hoe kan je zelf aan de slag gaan met de betegeling van je inloopdouche? Met dit handige stappenplan klaar je de klus!
1. Bereid de vloer voor
Voorzie een effen ondergrond. De ondervloer moet schoon, droog en vetvrij zijn.
2. Installeer de goot
Voor je begint met tegelen, sluit je de douchegoot of het doucheputje aan op de afvoer.
3. Voorzie een helling
Plaats een hellingschape aan die schuin afloopt richting de goot. Voor een eenzijdig verval laat je de vloer van voor naar achter aflopen richting de goot. Bij een vierzijdig verval lopen alle zijdes af richting de afvoer.
4. Plaats de waterdichting
Breng nu de waterdichtingsmat aan met tegellijm en een lijmkam. Duw de doek stevig aan zodat je lijmoverschotten wegduwt van onder de mat.
5. Tegels leggen
Begin in de hoek van de douche en werk richting de uitgang. Breng tegellijm aan op de vloer. Daarna breng je wat lijm aan op de tegel, en druk je die aan. Werk tegel per tegel, en laat voldoende ruimte over rond de afvoer.
6. Voegen
Gebruik waterdicht voegmiddel om de tegels te voegen.
7. Afkitten
Werk de douche af met waterdichte sanitaire kit.
Een andere optie is ook inloopdouche zonder tegels plaatsen, lees hier meer over!
Ideeën opdoen? Top 3 mooiste inloopdouches met tegel
Meer advies over tegels? Stel je vraag en ontvang gratis en vrijblijvend offertes
Op zoek naar een badkamerspecialist voor het betegelen of installeren van je nieuwe inloopdouche? Of zoek je een bekwaam vakspecialist om je volledige badkamerrenovatie te overzien?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo vind je snel en eenvoudig de beste oplossing voor jouw badkamer!