Inhoud
Badkamer met inloopdouche zonder glazen wand
De glazen wand is bijna niet weg te denken uit een badkamer met inloopdouche. Nu is een glazen wand lang niet de enige optie bij het afwerken en afscheiden van een inloopdouche. Er zijn andere leuke opties waarmee je jouw badkamer helemaal naar je eigen wensen kunt richten.
Wie gebruikt een inloopdouche zonder glas?
Inloopdouches zijn naast stijlvol ook ontzettend praktisch voor mensen met een beperkte mobiliteit. In en uit een badkuip of gewone douchecabine komen kan lastig zijn. Met een inloopdouche zonder drempel heb je daar geen last van. Voor rolstoelgebruikers kan een inloopdouche op maat, zonder glazen wand, een perfecte oplossing zijn.
Roll-In douche en andere alternatieven
Een roll-in douche is nog gebruiksvriendelijker voor rolstoelgebruikers. Het open ontwerp met bankje biedt een comfortabele douche-ervaring voor mensen met een beperkte mobiliteit.
Nog een optie is het instapbad. Het instapbad is voorzien van een klein deurtje. Je stapt heel gemakkelijk in en uit het bad, zonder uitglijdgevaar of hoge drempel.
Een laatste oplossing is het installeren van een grijpstang. De plaatsing van zo’n hulpmiddel is minder ingrijpend dan het installeren van een volledig nieuwe douche of bijvoorbeeld een instapbad, maar biedt voor veel mensen een geschikte oplossing.
Welke alternatieven bestaan er? Welke soorten inloopdouches zonder glas zijn er?
Liever geen glazen wand voor je inloopdouche? Overweeg dan zeker deze leuke alternatieven.
Muur versus glas
Een eerste optie is het afscheiden van de douche met een muurtje. Meestal wordt zo’n muurtje opgebouwd uit cellenbetonblokken. Je kunt de scheidingsmuur afwerken met tegels, wandpanelen, of waterdichte platen. De muur kan doorlopen tot aan het plafond, of wat lager zijn.
Een half muurtje vergroot het ruimtegevoel in de badkamer, maar een volledige muur houdt meer warmte binnen. Daarnaast kun je ook een douchegang overwegen. Een douchegang heeft zowel voor- als achteraan een opening, wat het gebruiksgemak verder verhoogt.
Waar kalkresten en vuil erg snel opvallen op een glazen wand, is dat bij een muurtje niet het geval. Een muur voelt ook steviger aan dan een glazen wand. Nu bestaan de meeste glazen douchewanden wel uit veiligheidsglas, waardoor je eigenlijk niet hoeft in te zitten met het barsten van de wand.
Daarnaast kun je nisjes voorzien in het muurtje. Daarin kun je gemakkelijk allerlei verzorgingsproducten kwijt. Een optie die je met een glazen wand niet echt hebt.
Een voordeel van een glazen afscheidingswand is dan weer dat de wand de ruimte niet doorbreekt. Voor kleine badkamers is zo’n glazen wand bijvoorbeeld ideaal. De ruimte wordt er optisch door vergroot. Een muurtje neemt wat meer plek in, en doorbreekt de ruimte, wat leuk is in ruimere badkamers die anders nogal leeg ogen.
Tot slot is de prijs voor het laten metselen van een douchemuurtje wat hoger dan de prijs van het laten plaatsen van een glazen wand.
Volledig open inloopdouche zonder wand of deur
Een volledig open douche is op geen enkele manier afgesloten. De douche bestaat enkel uit het kraanwerk, de douchekop, een douchegoot en eventueel een douchebak. Voorzie voor zo’n douche zeker een goede afloop, om te voorkomen dat de badkamer onder water komt te staan. Ingebouwde douchebakken die iets lager ligt dan de badkamervloer bieden ook een mooie oplossing.
Zo’n open douche zorgt voor een erg ruimtelijk gevoel in de badkamer. Daarnaast vereist zo’n douche ook een minimum aan onderhoud. De rest van de badkamer is echter niet beschermd tegen spatwater, wat onpraktisch kan zijn.
Douchegordijn
Je kunt je inloopdouche ook afsluiten met een douchescherm. Daarvoor voorzie je bijvoorbeeld een frame met gordijnroede aan het plafond. Het water komt neer op de douchevloer of in de douchebak. Je hebt met zo’n douche geen last van spatwater, maar voorziet ook hier best een goede douchegoot of ingebouwde douchebak.
Douchepaneel
Tot slot kun je de inloopdouche ook afsluiten met een paneel, bijvoorbeeld uit hout of composiet. Daarmee is je douche afgesloten, en heb je heel wat keuze uit kleuren, materialen en afwerkingen.
Waarop letten bij inloopdouche zonder glas?
Let op onderstaande punten bij het uitkiezen van een inloopdouche zonder glas.
Afvoer
Eerst en vooral let je best op de afvoer van je inloopdouche. Een inloopdouche zonder afscheidingswand moet over een douchegoot met voldoende capaciteit beschikken. Anders loopt het water gewoon over de badkamervloer. Laat de vloer van de douche schuin aflopen, of installeer een ingebouwde douchebak.
Materiaal
Kies je voor een inloopdouche zonder glas, maar met een andere afscheidingswand? Let dan goed op het materiaal. Kies voor waterdichte en stevige materialen, en voorzie een stevige constructie. Hout behandel je met de nodige beschermende coating, tegels voorzie je van een waterdichte ondergrond en waterdichte voegen, enzovoorts. Een badkamerspecialist verzekert de juiste afwerking.
Afmetingen: breedte en hoogte inloopdouche
Hoe breed de inloopdouche moet zijn, is afhankelijk van je noden. Voor rolstoelgebruikers is een brede doorgang noodzakelijk. Daarnaast hanteer je voor je eigen comfort best een minimale breedte van 80 centimeter.
Sta ook even stil bij de hoogte van de inloopdouche. Een wand die volledig doorloopt tot het plafond komt sneller op temperatuur en houdt meer warmte binnen, maar heeft ook meer tijd nodig om uit te drogen. Een opening tussen de bovenkant van de wand en het plafond laat stoom ontsnappen. Een laatste optie is de halve wand. Daarmee draag je bij aan het ruimtegevoel in je badkamer.
Alle voordelen en nadelen op een rij
Waarom zou je wel of niet kiezen voor een inloopdouche zonder glas?
Voordelen
Kiezen voor een inloopdouche zonder glas brengt enkele leuke voordelen met zich mee.
- Vuil is minder snel zichtbaar. Op een glazen wand is zelfs het kleinste beetje kalk goed zichtbaar. Om het glas helder te houden, moet je het eigenlijk na elke douchebeurt droogmaken met een handtrekkertje. Andere afscheidingswanden blijven er langer schoner uitzien. Kies je voor een volledig open inloopdouche? Dan hoef je nog minder in te zitten met onderhoud! Een groot voordeel voor mensen met weinig tijd.
- Meer keuze. Glas is verkrijgbaar in allerlei kleuren en graden van transparantie (denk maar aan rook- of melkglas). Als je ook andere afscheidingswanden bekijkt, merk je al snel dat er heel wat keuzes zijn. Een gemetselde muur bekleed je met leuke tegels, composietpanelen zijn verkrijgbaar in allerlei designs, en ook wandpanelen zijn in allerlei uitvoeringen te vinden.
- Extra opties. Denk maar aan een nisje in een gemetseld muurtje, of twee tegenover elkaar staande douchekoppen aan een composietpaneel.
Nadelen
Een inloopdouche zonder enige afscheiding houdt het water niet binnen. Water dat op de vloer terechtkomt, moet snel verwerkt worden door de douchegoot. Spatwater wordt dan weer helemaal niet tegengehouden. Met een goede douchegoot en een verlaagde of schuin aflopende douchevloer, of met een ingebouwde douchebak voorkom je dat probleem grotendeels.
Kies je voor een andere afscheidingswand voor je inloopdouche zonder glas? Dan ligt de prijs doorgaans wat hoger.
Inloopdouche zonder glas laten plaatsen? Raadpleeg specialisten in jouw regio
Op zoek naar een badkamerspecialist voor jouw badkamerrenovatie? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat van specialisten. Zo vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw inloopdouche zonder glas!