Inhoud
Wat is een ligbad?
Lekker genieten van een warm bad na een lange dag, daar knapt iedereen van op. De definitie van een ligbad kan je eigenlijk al terugvinden in het woord zelf : het is een bad waarin je kan liggen. Het is een grote badkuip die gevuld kan worden met water en waarin een volwassene kan gaan liggen om zich te baden en te wassen. Ligbaden zijn ideaal als je een grote badkamer hebt.
Ligbad versus inbouwbad
Een inbouwbad is eigenlijk een gewoon standaard ligbad dat meestal tegen de badkamermuur wordt geïnstalleerd. Het bad is aan één of meer zijden voorzien van een badomranding die bestaat uit een afgewerkt frame. Deze baden behoren tot de goedkoopste vrijstaande baden.
Welke afmetingen heeft een ligbad?
Een ligbad is verkrijgbaar in meerdere formaten en groottes. De meest voorkomende afmetingen voor rechthoekige ligbaden gaan van 1400 mm tot 1800 mm in lengte en 700 mm tot 900 mm in breedte.
Een vrijstaand bad neemt meer ruimte in beslag dan bijvoorbeeld een half vrijstaand bad van 180 x 80 cm of een hoekbad van 150 x 50 cm. Ben je op zoek naar een bad voor aan groter aantal personen? Let niet alleen op de lengte, maar ook op de breedte van het bad. De breedtes variëren tussen de 70 en 90 cm. Deze badkuipen zijn tussen de 150 en 200 cm lang. De meest populaire maten zijn 170×70 cm, 180×80 cm en 190×90 cm.
De verschillende soorten ligbaden
Er bestaan een ruim aanbod ligbaden die je thuis kan installeren. Bij grote merken, zoals Gamma of Allibert, zal je ze zeker eens terugvinden. Er zijn verschillende opties waaruit je kan kiezen. Welke je kiest hangt af van jouw smaak en de ruimte die je in jouw badkamer hebt.
De eerste soort ligbad is een vrijstaand bad. Deze kan je midden in de badkamer plaatsen of tegen een muur. Vrijstaande badkuipen worden vooral gebruikt in design badkamers waar veel ruimte is of waar het niet mogelijk is een gewoon bad tegen de badkamermuur te plaatsen.
Het omgekeerde van een vrijstaand bad is een inbouwbad. Een inbouwbad is een ligbad dat meestal tegen de badkamermuur wordt geïnstalleerd. Deze baden zijn zeer populair omdat ze niet te veel ruimte innemen in de badkamer.
Daarnaast heb je ook instapbaden. Deze zijn heel praktisch voor senioren of mensen met een handicap. Er bestaan twee soorten instapbaden. Het verschil ligt bij de afmetingen. Mensen die nog gemakkelijk kunnen opstaan en veel ruimte hebben, kiezen best voor een inloopbad. Wie weinig ruimte heeft en liever zittend een bad of douche neemt, kiest beter voor een klein maar hoog inloopbad.
Wie van luxe en ontspanning houdt, neemt een whirlpoolbad. Dit noemt ook wel een massagebad genoemd. Het bad met luchtmassage is uitgerust met een luchtmassagesysteem en zorgt ervoor dat al je spieren ontspannen. Zo wordt pijn aan spieren of gewrichten aanzienlijk verlicht. Het verbetert ook de bloedsomloop.
Voor wie het bad ook als doucheruimte wil gebruiken en niet de ruimte heeft om een aparte inloopdouche te installeren, is de douchebad een zeer goed alternatief. Om opspattend water te voorkomen, wordt een spatwand geheel of gedeeltelijk over de rand van het bad geplaatst, tussen het bad en de badkamer.
Als laatste optie heb je een hoekbad. Een hoekbad is een bad/zitbad dat in een hoek van de badkamer geplaatst kan worden. Het is een ideaal bad om te plaatsen in een vierkante badkamer of in badkamers met beperkte ruimte.
Uit welke materialen bestaat een ligbad?
Een ligbad kan bestaan uit verschillende materialen. De meest voorkomende materialen zijn solid surface, acryl, metaal (plaatstaal of gietijzer), quaryl of starylan. Er bestaan meerdere grote merken waaruit je kan kiezen.
Kleuren en vormen
Er bestaan een ruim aanbod ligbaden. De baden zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar zoals wit, gebroken wit, grijs, beige en zwart. De verschillende opties zijn eindeloos!
Baden bestaan ook in verschillende vormen. Je kan kiezen uit :
- Enkelzijdig rechthoekig
- Tweezijdig rechthoekig
- Enkelzijdig ovaal
- Tweezijdig ovaal
- L-vormig
- P-vormig
- Enkzijdig d-vormig
- Dubbelzijdig d-vormig
Onderdelen van een inbouwbad
Een inbouwbad bestaat uit een badkuip, een overloop of afvoer, badpoten, een badkraan en een badombouw.
Je hebt verschillende opties voor het framewerk. Het frame kan worden afgewerkt met kunststof badpanelen of waterdichte gipsplaten en vervolgens worden afgewerkt met keramische tegels of PVC-platen. Het is erg belangrijk dat ook de afwerking kwaliteitsvol is.
Je kan er ook voor kiezen om extra’s bij te plaatsen zoals een douchestang, een badscherm en een badkussen.
Ligbad plaatsen in de badkamer? Vergelijk gratis offertes
Wil jij een ligbad laten plaatsen in jouw badkamer? Vul onderstaand formulier en ontvang gratis en vrijblijvend offertes voor badkamerrenovaties en ligbaden. Zo kan je je beter informeren en makkelijk prijzen vergelijken, en vind je de beste oplossing voor jouw situatie.
Aarzel zeker niet om professionele hulp te vragen. Gespecialiseerde vakmannen hebben de nodige materialen en expertise om jouw ligbad zonder fouten te plaatsen. Verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de klus.