Badkamer in mortex: wat is het eigenlijk?

Mortex: oersterk én waterdicht, is een minerale micro-mortel, een soort decoratieve pleister. Het is een poedermengsel van natuurlijke kalk, cement en toeslagstoffen. Het poeder wordt aangelengd met bealcryl, een speciale vloeistof. Mortex is uiterst geschikt voor het bekleden van vloeren, wanden, aanrechten en badkamermeubels al dan niet als waterdichte bepleistering. 

Mortex lijkt na het aanbrengen op een mengeling tussen natuursteen, tadelakt en beton. Het is echter een veelzijdiger materiaal met heel wat opties wat het uiterlijk, de afwerking en de kleur betreft. Het badkamer materiaal heeft ook een meer luxueuze uitstraling dan bijvoorbeeld beton ciré. 

Een belangrijke eigenschap van mortex is de waterdichtheid. Al meteen na het aanbrengen is mortex waterbestendig. Mortex hoeft ook geen nabehandeling zoals wel nodig is bij tadelakt en beton. Precies daarom is het materiaal zo populair in badkamers en keukens.

Ook voor gebruik buitenshuis is mortex uitermate geschikt, bijvoorbeeld rond een zwembad of een poolhouse. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind vakmannen in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Heeft mortex een ruwe of gladde afwerking? Welke kleuren?

Mortex kan zowel ruw als glad worden afgewerkt. De korrelgrootte, laagdikte en aanbrengtechniek bepalen hoe glad of hoe ruw de mortex vloer- of wandbekleding er uiteindelijk uitziet. Mortex kun je spiegelglad of net met een korrelig reliëfeffect aanbrengen. 

Daarnaast is mortex color in vele klassieke kleurtinten verkrijgbaar. Een mortex badkamerspecialist helpt je met het kiezen van de juiste kleur en het aanbrengen van de juiste afwerking.

Badkamer In Mortex

Voor welke ruimtes is mortex geschikt?

Omdat mortex meteen na het plaatsen waterdicht is, is het materiaal bruikbaar in elke ruimte. Zeker in badkamers is mortex uitermate geschikt. Je kunt mortex naadloos aanbrengen, waardoor je niet hoeft in te zitten met het insijpelen van water.

De vloer van een inloopdouche, of de douchewanden, kun je bijvoorbeeld perfect bekleden met een laag mortex.

Mortex versus beton ciré

Een handig overzicht van de belangrijkste verschillen tussen mortex en beton ciré.

  Beton ciré  Mortex
Prijs Eenvoudig aan te brengen en dus goedkoper Mortex gieten is arbeidsintensief en dus prijziger
Doe-het-zelf Geschikt voor doe-het-zelvers dankzij de lange droogtijd Minder geschikt voor doe-het-zelvers
Afwerking Moet waterdicht gemaakt worden met een sealer Meteen waterdicht
Samenstelling Bevat polyurethaan- of epoxyhars Bevat geen polyurethaan- of epoxyhars
Afwerking Authentieke betonlook Veelzijdig materiaal met veel verschillende opties wat afwerking en kleur betreft

Prijs: Wat kost mortex (laten aanbrengen) per m2?

Mortex laten plaatsen kost je gemiddeld 75 tot 160 euro per vierkante meter.

Mortex aanbrengen en afwerken is arbeidsintensief, en gebeurt met de hand. Dat drijft de kosten enigszins op. Hoeveel je precies betaalt, zal dus grotendeels afhankelijk zijn van de tarieven van de vakspecialist. Moet de vloer nog gestabiliseerd en/of geëgaliseerd worden? Dan betaal je natuurlijk wat meer.

Tot slot spelen ook de dikte van de laag, het type korrel, en de afwerking een rol in de prijsbepaling.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Volledige badkamer in mortex: Hoe breng je mortex aan in de badkamer? 

Mortex plaatsen is vrij arbeidsintensief. Het proces kan meerdere dagen duren. Omdat het aanbrengen ervan handmatig gebeurt. Daarnaast hoor je voldoende droogtijd te voorzien tussen de verschillende lagen. Een laag van 1 millimeter laten opdrogen duurt gemiddeld 8 uur.

Voor je begint, maak je de ondergrond stofvrij en egaal. Behandel de muur met een speciale primer en laat die eerste laag volledig uitdrogen voor je verdergaat.

Gebruik steeds bealcryl om het mortex poeder te mengen. Hoe fijner de korrel, hoe meer bealcryl je nodig hebt. Ook als je pigmenten toevoegt, verhoogt het nodige aandeel bealcryl. Gebruik een speciale mixer om het poeder en de bealcryl te mengen.

Voorzie voldoende mortex, zodat je het oppervlak in één keer kunt bekleden. Let er ook op dat je niet te veel mortex voorbereidt. Het materiaal droogt snel op, waardoor overschotten vaak niet meer bruikbaar zijn.

Het is niet aan te raden om mortex zelf aan te brengen. Doe beroep op een vakman of helper om de plaatsing vlot te laten verlopen, zeker als je een groot oppervlak wil bekleden. Je kunt mortex aanbrengen met een kwast, een roller, een pleisterspaan en een spackmes.

Mortex wanden

Eens de laag primer is opgedroogd, kun je de eerste laag mortex aanbrengen. Die eerste laag wordt ook wel eens de technische laag genoemd, en dient als basis voor alle volgende lagen. Hoe dik de eerste laag moet zijn, hangt af van de ondergrond. Je hoeft deze laag ook niet van pigment te voorzien. Laat de eerste laag goed opdrogen voor je verdergaat.

Werk daarna met dunne lagen en breng het mengsel zo egaal mogelijk aan. Afhankelijk van het gewenste effect laat je de lagen langer of korter opdrogen. Gebruik voor de de ‘decoratieve’ lagen het gewenste pigment.

Eens er voldoende lagen zijn aangebracht, schraap je de randen af. Je kunt de mortex nu gladschuren naar wens. Als je tevreden bent met het resultaat, kun je een vernis- of beschermlaag aanbrengen. Zo vermijd je strepen en vlekken op de muur.

Mortex vloeren

Bij het bekleden van de vloer volg je dezelfde stappen. 

  1. Breng een laag primer aan.
  2. Breng de eerste, technische laag aan.
  3. Breng de decoratieve lagen aan (met kleurpigment en gewenst effect).
  4. Schraap de randen schoon.
  5. Schuur glad naar wens.

Ook de vloer kun je nabehandelen met een laag vernis of bescherming. Je kunt ook gebruik maken van olie, waardoor de kleur van de vloer enigszins donker wordt en eventuele schaduweffecten duidelijker zichtbaar worden. Met wax bescherm je de vloer zonder de kleur al te zeer aan te passen.

Kan mortex over een klassieke tegelwand?

Mortex stelt weinig eisen wat de ondergrond betreft. Je kunt mortex dus prima aanbrengen op een tegelvloer als decoratieve pleister. De ondergrond moet wel stabiel, schoon en stofvrij zijn.

Mortex Badkamer

Wat zijn de voordelen en nadelen van Mortex in de badkamer? 

Mortex biedt enkele interessante voordelen. Er zijn natuurlijk ook enkele zaken waar je best even bij stil staat voor je mortex plaatst in je badkamer.

Mortex voordelen

Wat zijn de belangrijkste troeven van mortex?

1. Waterdicht

Mortex sluit bijzonder goed af en is, zelfs zonder enige nabehandeling, perfect waterdicht. Je kunt het mengsel naadloos aanbrengen, waardoor water ook niet in de ondergrond kan sijpelen. Douchewanden, badkamervloeren en zelfs de wastafel kun je perfect met mortex bekleden als waterdichte bepleistering.

2. Veelzijdig

Mortex is geschikt voor gebruik in elke ruimte. Van de mortex badkamer en douchewanden van een nieuwbouwwoning of de trappen naar een oude kelder, tot een gerenoveerde keuken of een nieuw zwembad.

De vele afwerkingsmogelijkheden en de ruime kleurkeuze zorgen ervoor dat een vloer, aanrecht, meubel of wand uit mortex in nagenoeg elk interieur past. Met mortex creëer je een strak en volledig doorlopend geheel met een waterdichte betonlook.

3. Plaatsing zonder breek- of sloopwerk

Je hoeft de bestaande ondergrond niet uit te breken om mortex aan te brengen. Ingrijpende breekwerken zijn dus niet nodig. Een stabiele, egale en schone ondergrond volstaat!

4. Duurzaam

Mortex is oersterk, stevig, hard en duurzaam. Met de juiste bescherming is het zelfs bestand tegen scheuren, slijtage en krassen.

5. Onderhoudsvriendelijk

Kalkresten, vuil en bacteriën kunnen zich niet gemakkelijk hechten aan een mortex oppervlak. Als vuil of kalk zich toch ophopen, kun je een mortex oppervlak erg eenvoudig schoonmaken.

Hoe je dat precies doet, lees je verder in dit artikel.

6. Vloerverwarming

Mortex neemt warmte goed op en is toch hittebestendig. Het materiaal valt dus perfect te combineren met vloerverwarming.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier advies en offertes op maat!

Mortex nadelen en problemen

  • Het aanbrengen van mortex is erg arbeidsintensief, en laat je best over aan een vakspecialist. Mortex vloer- of wandbekleding is daarom relatief prijzig. Zeker wanneer je kiest voor speciale effecten kan de prijs hoog oplopen. 
  • Mortex is erg hard, waardoor zonder de juiste bescherming krassen kunnen ontstaan. Op een lichte en/of gepolijste mortexvloer of -wand kunnen ook strepen ontstaan. Die krijg je gelukkig eenvoudig weg met een spons. Donkere mortexvloeren hebben hier doorgaans minder last van. Vermijd toch waar mogelijk het verschuiven van zware meubels, en gebruik bij voorkeur viltdoppen om de vloer te beschermen.
  • Tot slot kan kalkvorming zichtbaar worden als het water te lang op een mortex vloer blijft staan. Probeer de vloer daarom tijdig te drogen, of voorzie de nodige bescherming zodat het langer kalkvrij blijft.

Is mortex onderhoudsvriendelijk?

Een badkamer in mortex proper houden is heel simpel. Gebruik alvast geen zure reinigingsproducten om een mortex oppervlak te reinigen. Het materiaal bestaat deels uit natuurlijke kalk dat door zuur makkelijk beschadigd raakt.

Met een stofzuiger, parketborstel en een mengsel van warm water met neutrale allesreiniger of groene zeep houd je de vloer eenvoudig schoon.

Bescherming mortex

Na het plaatsen wordt de mortex vloer- of wandbekleding beschermd met speciale wax, olie, of vernis. Een mortex vloer behandel je best om de 4 tot 5 maanden opnieuw met een beschermende laag. Zo houd je de vloer langer mooi.

Wees voorzichtig met zure vloeistoffen, zoals bijvoorbeeld fruitsap. Die kunnen de vloer aantasten. Verwijder dit soort vlekken zo snel mogelijk.

Wil je meer weten over alle toepassingen van mortex? Stel je vragen en ontvang gratis offertes

Mortex plaatsen is een arbeidsintensieve klus die veel precisie vereist. Juist daarom loont het inschakelen van een professional. Zo verzeker je jezelf van een perfect en kwalitatief eindresultaat.

Op zoek naar een vakspecialist in jouw buurt? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes en advies op maat voor jouw mortex badkamerproject.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: badkamer mortex: werking, voordelen en nadelen