Inhoud
Solid surface in de badkamer
Al gehoord van solid surface? Als je op zoek bent naar badkamermeubelen zal je het ongetwijfeld al zijn tegengekomen. Solid surface is een veelgebruikt materiaal in badkamers en keukens. Denk maar aan wandbetegeling, douchebakken, lavabo’s…
Die populariteit is voornamelijk te danken aan de bijzondere eigenschappen van solid surface. Vooral de flexibiliteit en duurzaamheid maken van solid surface een populair materiaal.
Wat betekent solid surface?
Solid surface, of solide oppervlakte, is een duurzaam oppervlaktemateriaal dat samengesteld is uit verschillende elementen. Solid surface bestaat voor ongeveer twee derde uit aluminiumtrihydraat dat gebonden is met acryl, polyesterhars of epoxy. De samenstelling hiervan zorgt voor een homogeen niet-poreus materiaal.
Deze substantie wordt dan in een vorm gegoten. Zo bekom je badkamerbekleding, baden of douchecabines. Solid surface komt ook voor onder de naam Corian, Kerrock of HI-MACS.
Solid surface versus kunststof
Let op, want solid surface is niet hetzelfde als kunststof. Er zijn enkele verschillen tussen de twee materialen. Solid surface heeft een betere kwaliteit dan kunststof. Door het dichte oppervlak is het sterker, én beschermt het beter tegen schimmels, bacteriën en micro-organismen.
Bovendien gaat solid surface langer mee. Ga er dus niet van uit dat kunststof dezelfde voordelen biedt voor je badkamer.
Solid surface versus acryl
Een ander veelgebruikt materiaal is acryl. Solid surface en acryl hebben gemeenschappelijke kenmerken. Beide materialen zijn poriënvrij, duurzaam en makkelijk te onderhouden.
Wanneer kies je welk materiaal? Hou hierbij rekening met een paar belangrijke verschillen tussen acryl en solid surface. Solid surface kan een glanzend of mat uiterlijk hebben. Daarom kiezen mensen vaak voor de ‘chiquere look’ van solid surface.
Bovendien biedt solid surface meer mogelijkheden qua vorm en ontwerp dan acryl. Er zijn meer keuzemogelijkheden voor de randen en wanden van een oppervlak met solid surface.
Tot slot kan acryl na verloop van tijd beschadigd raken en dat kan minder goed hersteld worden. Solid surface daarentegen, is slijtvaster en kan bij schade makkelijk gerepareerd worden.
Toepassingen van solid surface in de badkamer
We vinden solid surfaces vooral terug in de badkamer, keuken en bijkeuken. De flexibiliteit van het materiaal biedt erg veel mogelijkheden.
Een van de meest gebruikte toepassingen van solid surfaces, bevinden zich in de badkamer. Solid surfaces zijn vochtbestendig, makkelijk schoon te maken en ogen hygiënisch. Daarom kiezen veel mensen voor badkamermeubels gemaakt van solid surface materiaal. Enkele voorbeelden:
- Solid surface douchebak
- Solid surface wandpanelen
- Solid surface toilet
- Solid surface bad
Bovendien zijn solid surface meubels verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Zo kan je douchebak, wanden, wasbakken en baden perfect in de badkamer passen zonder zichtbare koppelstukken.
Wat zijn de voordelen en nadelen van solid surface?
Voordelen van solid surface
Solid surface is een populair gebruiksmateriaal door de voordelen ervan. We sommen ze nog even op.
1. Flexibel
2. Makkelijk te onderhouden
3. Bestand tegen beschadiging en chemische stoffen
4. Mooi uiterlijk
5. Duurzaam
6. Hygiënisch door naadloos oppervlak
Nadelen van solid surface
Net als elk materiaal zijn er enkele minpuntjes bij het gebruik van solid surface in de badkamer.
1. Iets minder krasbestendig in vergelijking met andere materialen. Maar dit is gelukkig makkelijk op te lossen door de krassen weg te schuren.
2. Een spoelbak van solid surface moet regelmatig onderhouden worden om te voorkomen dat er een gelige laag verschijnt.
Hoe onderhoud je solid surface in de badkamer?
Een van de voordelen van solid surfaces is dat het makkelijk onderhoudbaar is. Dat wil niet zeggen dat je solid surfaces helemaal niet moet schoonmaken. Er kunnen zich altijd vlekken of krassen vormen op het materiaal. Hier leest u enkele tips om solid surfaces te onderhouden.
1. Haal een vlek weg met een zachte doek. Gebruik hierbij geen bijtende stoffen
2. Gaat de vlek niet weg? Gebruik dan de zachte kant van een schuursponsje.
3. Bij grotere schade, kan je een ervoor kiezen om een stuk opnieuw in te zetten.
Veelgestelde vragen
Tot slot bespreken we nog enkele veelgestelde vragen over solid surfaces in de badkamer.
Is solid surface in de badkamer goed?
Solid surface is hygiënisch, makkelijk schoon te maken. Bovendien is het duurzaam en recycleerbaar. Het is een ideaal materiaal voor in de badkamer.
Kun je boren in solid surface?
Solid surface is een robuust materiaal, maar toch makkelijk te bewerken. Je kan er makkelijk in boren, zagen en schuren om het oppervlak te bewerken.
Is solid surface zwaar?
Solid surface ziet er uit als een steen, maar het is een pak lichter dan natuursteen of synthetische kwarts. Het weegt ongeveer de helft minder, maar dat is wel nog altijd zwaarder dan acryl.
Info en advies nodig over solid surface? Stuur je vragen aan badkamerspecialisten en vergelijk gratis offertes
Zit je nog met vragen? Een vakman kan je nog meer informatie geven op basis van jouw specifieke situatie.
Wens je een gedetailleerde offerte voor solid surfaces? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan over badkamerrenovatie en solid surface in de badkamer. Zo kan je je nog beter informeren en makkelijk prijzen vergelijken, en vind je de beste oplossing voor jouw situatie.