Inhoud
Bubbelbad in je badkamer: waarop letten?
Na een lange werkdag wil je niets liever dan jezelf trakteren op een bubbelbad, maar is je badkamer hier ook voor geschikt?
Belangrijker dan een kleine of grote badkamer is de draagkracht van je badkamervloer. De vloer moet namelijk het gewicht aankunnen van een gevuld bubbelbad, zodat je niet opeens met je badeend door de grond tot in de keuken valt.
In het algemeen is de vloer van moderne woningen bestand tegen een gewicht van 300 kg/m2 en hierdoor geschikt voor een bubbelbad. Woon je echter in een oud huis en heb je twijfels over de draagkracht van je vloer, raden we zeker aan om een specialist in te schakelen. Zij kunnen met zekerheid nagaan of je woning geschikt is.
Als je voldoende ruimte en draagkracht hebt om een bubbelbad in je badkamer te plaatsen, zijn er enkele aspecten waar je goed op moet letten. Hieronder bespreken we waarom je misschien een bubbelbad zou willen, welke verschillende soorten er bestaan en welke functies deze hebben.
Wat is een bubbelbad eigenlijk?
Als je het woord ‘bubbelbad’ even googelt, stoot je al snel op allerlei verschillende namen. Sommige sites noemen het een jacuzzi of whirlpool en anderen gebruiken dan weer de algemene term bubbelbad. Dit komt omdat Jacuzzi en Whirlpool oorspronkelijk merknamen zijn die, na verloop van tijd, synoniem zijn geworden voor bubbelbad. De naam op zich geeft hierdoor niet weer wat de specifieke functies of afmetingen zijn.
In het algemeen is elk bubbelbad een bad met warm water (ongeveer 37° graden Celsius) waarin lucht wordt gepompt die bubbels en waterstralen vormen vanuit de jets. Deze jets bevinden zich meestal aan de rugzijde en op de bodem van het bad en kan je instellen om een aangepaste onderwatermassage te geven.
Is een bubbelbad goed voor je?
Een bubbelbad heeft heel wat mentale en fysieke voordelen. Met de wereld die elke dag maar drukker wordt, kiezen meer en meer mensen om in het comfort van hun eigen badkamer een ontspannen sfeer te creëren. De rustgevende bubbels verminderen bovendien niet alleen het stressniveau, maar kunnen ook reumatische klachten en spier- en gewrichtspijn verhelpen.
Welke soorten bestaan er?
Bubbelbaden komen in een hele reeks vormen en met verschillende functies. Hieronder geven we een overzicht van de soorten bubbelbaden en welke opties je kan aanvragen om jouw perfecte bubbelbadervaring te bekomen.
Rond bubbelbad
Een ronde vorm is vrij uitzonderlijk voor een persoonlijk bad, maar biedt wel het voordeel om met meerdere personen tegelijk een bubbelbad te nemen.
Ovaal bubbelbad
Bij een ovaal bad zijn de hoeken afgerond en heb je een aangename armsteun. Een ovaal bad past ook heel goed bij een moderne badkamerstijl.
Rechthoekig bubbelbad
Een bad met rechte hoeken wordt meestal gekozen als je het bad niet centraal in je badkamer wil plaatsen, maar liever tegen een muur of hoek.
Jacuzzi
Aangezien jacuzzi een merknaam is, bestaan er heel wat soorten en vormen van Jacuzzi’s. Je vindt ze terug in vrijstaande vormen (rond, ovaal en rechthoekig) of als hoekbad en in verschillende afwerkingen, zoals hout voor een natuurlijke en warme sfeer. Verder zijn er ook verschillende opties van plaatsing (inbouw en opbouw jacuzzi’s).
Whirlpool
Jacuzzi en whirlpool worden vandaag de dag regelmatig verward met bubbelbaden, omdat beiden kunnen beschikken over zowel luchtjets als hydrojets. Oorspronkelijk was het echter zo dat een whirlpool werkte op basis van hydrojets en bubbelbaden op basis van luchtjets.
Welke verschillende systemen heb je bij een bubbelbad
Een bubbelbad heeft als basisfunctie altijd een warme watertemperatuur en een masserende werking van bubbels via water of lucht. Sommige bubbelbaden hebben slechts één van beide functies, zoals boven vermeld, terwijl andere soorten dan weer massagetypes combineert.
Massagetypes op water hebben jets aan de zijkanten van het bubbelbad. Deze jets zorgen ervoor dat water roteert om je lichaam te masseren. Een systeem van hydrojets bestaan altijd uit rugjets, voetenjets en zij-jets zodat je een betere doorbloeding krijgt en je spieren volledig kunnen ontspannen.
Massagetypes op lucht zijn jets op de bodem van je bubbelbad waar lucht uitkomt. Deze luchtjets zijn subtiel gevormd zodat je ze nauwelijks voelt zitten en kan genieten van de luchtbubbels die langs je lichaam naar het wateroppervlak verplaatsen. Luchtjets geven een verkwikkend effect en zorgen voor gezellige bubbels in je bad.
Bubbelbaden komen ook voor in verschillende groottes. Een tweepersoonsbubbelbad of duobad bestaat in verschillende vormen, maar is meestal een rechthoekig bad met twee schuine zijden voor iedere persoon.
Veel mensen kiezen ook voor een vrijstaand bubbelbad, maar deze hebben vaak geen hydrojets door hun smalle wand.
Wat kost een bubbelbad in je badkamer?
De prijs van een bubbelbad is afhankelijk van het systeem (luchtmassage of watermassage), het aantal jets, de grootte en vorm van de badkuip, de verschillende functies (verlichting, geluidsprekers, kleur- en aromatherapie) die je graag wilt en de plaatsingswijze (inbouw of opbouw).
Verder blijven de kosten van een bubbelbad ook niet bij de aankoop zelf. Er zijn meestal installatiekosten en onderhoudskosten voor elektriciteit en water waar je rekening mee moet houden.
Een bubbelbad maakt natuurlijk enkel zijn bubbels via een elektrische aansluiting. Om de kosten hiervoor te beperken, kan je gebruik maken van een centraal- of inbouwdoos waarbij de aansluiting zonder stekker kan verlopen.
Als je graag een bubbelbad wil aankopen, is het altijd een goed idee om de prijzen te vergelijken bij verschillende leveranciers. Bij ons kan je gratis en vrijblijvende offertes aanvragen en advies om tot de beste keuze te komen.
Tips voor het onderhoud van je bubbelbad in de badkamer
Net zoals bij een gewone douche of bad komen er gemakkelijk kalk- en zeepresten in de leidingen en jets te zitten van je bubbelbad. Een goed onderhoud van je bubbelbad is dan ook heel belangrijk voor een optimale werking en hygiëne. Hieronder geven we enkele tips mee:
Bij een bubbelbad reinig je de ringleiding, de kranen en de badkuip met een geschikt kuisproduct. Hieronder geven we drie stappen om je bubbelbad te reinigen met azijn of natriumbicarbonaat.
Allereerst, kuis je de ringleiding. Dit is het niet-zichtbare gedeelte van het bubbelbad dat verstopt geraakt door zeep of olie. Vul je bad met warm of heet water tot ongeveer 5 cm boven de hoogste openingen. Vervolgens giet je hierin je fles azijn of twee kopjes natriumbicarbonaat en laat je het bubbelbad minstens 15 minuten draaien. Na 15 minuten laat je het water voor een uur staan zodat het vuil voldoende loskomt.
Laat dit water een uur trekken om al het vuil zo goed mogelijk los te krijgen en zet het bubbelbad hierna weer aan voor 10 minuten. Tot slot laat je het bad leeglopen en is het kuisen van je ringleiding afgerond. Sommige bubbelbaden zijn voorzien van een intern (semi-)automatisch reinigingssysteem, dus kijk altijd even de gebruiksaanwijzing na.
Een tweede taak is de ontkalking van de kranen. De kalk in water maakt je kraan regelmatig verstopt en dient dan ook gereinigd te worden. Azijn is hiervoor een goede keuze, maar bij hardnekkige kalkaanslag kan je best kiezen voor een specifiek ontkalkingsproduct. Vermijd wel producten zoals afwaszeep, chloor en schuurmiddelen zoals schuursponsjes. Deze middelen beschadigen je kraan.
Na het reinigen met azijn of een geschikt product kan je met een zachte doek je kraan oppoetsen zodat deze krasloos blijft en blinkt.
De derde, en laatste stap is het reinigen van de badkuip. Het is belangrijk om de kuip pas op het einde te poetsen, aangezien er heel wat vet en vuil vrijkomt tijdens het kuisen van de leidingen en spuitmonden. De badkuip reinig je met een mild schoonmaakproduct.
Een goede hygiëne van je bubbelbad is uiterst belangrijk om een risico op schimmels en andere aandoeningen zoals legionella te beperken. Legionella komt voor in stilstaand water bij een temperatuur tussen de 25 en 55° graden celsius en kan longinfecties veroorzaken.
Je voorkomt dit eenvoudig door regelmatig de pH-waarde en het chloorgehalte van het bubbelbadwater te controleren. Via een testkit kan je meten of de pH-waarde van het water tussen de gezonde 6,8 en 7,8 ligt en het chloorgehalte 0,5mg/L water is.
Wat is de levensduur van een bubbelbad?
De levensduur van je bubbelbad hangt voornamelijk af van de kwaliteit van het materiaal van de tank en de basis. Alle bubbelbaden zijn ofwel verkrijgbaar in acryl of glasvezel, maar omdat acryl resistenter is, vind je dit materiaal voornamelijk in de duurdere modellen.
Dit maakt een groot verschil aangezien bubbelbaden van goedkoper materiaal gemiddeld een levensduur van vier jaar hebben, terwijl duurdere modellen vijftien tot zelfs twintig jaar kunnen meegaan.
Buiten het gebruikte materiaal is, bepaalt ook de isolatie de duurzaamheid van je bubbelbad. Een bad dat goed geïsoleerd is, verbruikt minder energie en zorgt zo voor minder slijtage van het verwarmingssysteem.
Voordelen van jouw eigen bubbelbad
Met je eigen bubbelbad heb je het voordeel om volledig te kunnen ontspannen in het comfort van je eigen huis. Bubbelbaden zorgen ook voor een betere bloedsomloop en stofwisseling van je lichaam. De warme temperatuur zet de bloedvaten open waardoor de doorbloeding verbetert en de stofwisseling optimaal voor herstel zorgt.
Verder zorgen de massageopties ervoor dat je spieren volledig kunnen ontspannen. Je spieren hebben niet alleen een betere kans op herstel door de verhoogde doorbloeding en zuurstoftoevoer, maar worden ook gemasseerd zodat spierpijn verleden tijd is.
In tegenstelling tot de meeste baden, zijn bubbelbaden speciaal gevormd om er comfortabel en languit in te kunnen liggen. In combinatie met jouw favoriete verlichting en andere extra’s zoals een ingebouwde geluidsinstallatie, creëer je jouw ideale wellness-spa.
Heb je extra info of advies nodig? Verstuur je aanvraag en vergelijk gratis offertes
Wil je graag een bubbelbad laten plaatsen in de badkamer, maar ben je niet zeker of je vloer hiervoor geschikt is? Of ben je op zoek naar advies over verschillende modellen en scherpe prijzen binnen je budget? Aarzel dan niet om hier gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen om snel in contact te komen met een vakman in jouw buurt. Zij bieden je graag meer informatie en aangepast advies om samen tot de beste oplossing te komen.