Inhoud
Hoe plaats je een hangtoilet? [inbouwen en afwerken]
Een hangtoilet installeren is dan wel wat complexer dan het plaatsen van een staand toilet, het resultaat mag er zijn. Een hangtoilet vergroot de toiletruimte optisch, houdt de vloer vrij, en is ontzettend onderhoudsvriendelijk.
Wat zijn de benodigdheden?
Het hangtoilet wordt geleverd met een frame op verstelbare poten, een inbouwreservoir, het bedieningspaneel, en enkele materialen die nodig zijn om het hangtoilet te installeren.
Wat heb je verder nodig om het hangtoilet te installeren?
- Vaseline of wasmiddel
- Stift op potlood
- Schildertape
- Decoupeerzaag
- Zaag
- Vijl
- Rolmeter
- Waterpas
- Houten balkjes
- Mof
- Kit
- Kitlepel
- Boormachine of metaalboor
- Splijtpluggen
Het stappenplan: hoe vervang je een staand toilet door een hangtoilet?
Hoe ga je te werk?
Stap 1: Verwijder het oud toilet
Spoel de wc een laatste keer door, sluit de waterleiding af, en verwijder het oude toilet.
Stap 2: Bepaal de hoogte en positie voor het hangtoilet
Hoe kies je de beste plek voor je hangtoilet?
- De afvoer moet tegen de achterwand zitten.
- Je hebt een waterleiding van minimaal 12 millimeter tot het toiletreservoir lopen.
- Het waterreservoir van het hangtoilet zit achter een voorzetwand. Het toilet komt dus een stuk naar voren te staan. Voorzie 50 centimeter beenruimte voor en 20 centimeter aan de zijdes van het toilet.
Gebruik de metermarkering op het frame om de inbouwdiepte en hoogte van het wandcloset van het hangtoilet te bepalen. Meet 40 centimeter boven de afgewerkte vloer voor de onderzijde van het wandcloset.
Stap 3: Frame plaatsen
Stel de gewenste hoogte van het frame in met de verstelbare pootjes. Zet het frame rechtop, en stel indien nodig bij om het frame waterpas te zetten.
Plaats het frame op de definitieve plek. Teken de boorgaten af op de muur en vloer. Boor gaten met een diameter van 10 millimeter. Plaats de pluggen.
Bij het plaatsen van het frame sluit je de afvoerbuis spanningsvrij aan. Je bevestigt deze in een latere stap definitief.
Stap 4: Aansluiting op riool
Je plaatst nu ook de bijgeleverde afvoerbocht vast aan het frame en bevestig tijdelijk aan het riool. Gebruik een schuif- of closetmof, of een sprongbocht.
Stap 5: Vastschroeven frame
Nu de afvoerbocht op zijn plek zit, kun je het frame vastschroeven. Gebruik de meegeleverde houtdraadbouten. Eens het frame vastzit, bevestig je de afvoerbocht definitief.
Stap 6: Hoekstopkraan plaatsen en aansluiten
De meegeleverde hoekstopkraan moet jein de wand van het inbouwreservoir plaatsen. Verzeker dat de hoekstopkraan bereikbaar blijft via het toiletreservoir.
Sluit vervolgens de hoekstopkraan aan op de waterleiding met een flexibele aansluitslang, of met een koperen buis met een diameter van 12 millimeter.
Stap 7: Draadeinden plaatsen
Check eerst of je de binnenste, of de buitenste draadeinden nodig hebt. Doorgaans heb je de binnenste draadeinden nodig, maar bij bepaalde meer geavanceerde modellen moet je de buitenste draadeinden gebruiken.
De draadeinden plaats je in beide binnenste gaten. Om de juiste lengte van het draadeind te bepalen, houd je de volgende rekensom aan: tel de vloerdikte van de closetpot op bij de dikte van het frontpaneel en voeg daar de dikte van de tegels aan toe, plus 1,5 cm extra. Plaats vervolgens de moeren op de draadeinden.
Stap 8: Inbouwreservoir afdekken
Bedek het inbouwreservoir en de gaten van de valpijp en afvoer voor je de ombouw aanbrengt. Gebruik de meegeleverde doppen en het vierkante tegelsjabloon uit piepschuim. Gebruik twee stukken mantelbuis om de draadeinden heen om ze af te schermen.
Stap 9: Waarmee inbouwreservoir weg- en afwerken? Gipsplaat, gyproc, …
Gebruik een frontplaat en eventueel een planchet om het inbouwreservoir weg te werken.
Met spijkerpluggen bevestig je balkjes tegen de wanden en vloer van de toiletruimte. Die balkjes gebruik je om de frontplaat en het planchet te bevestigen.
De voorplaat kan bestaan uit…
- Watervaste multiplex
- Een dubbele laag watervaste gipsplaat
- Een Fermacell plaat van 18 millimeter
Gaat het om een vrijstaande ombouw? Dan kun je zijwanden opbouwen met gasbetonblokken of cellenbetonblokken.
Stap 10: Voorzetwand op maat voor hangend toilet
Zaag de voorplaat op maat. Markeer de openingen voor de afvoer, draadeinden, valpijp en het bedieningspaneel. Maak de openingen met een decoupeerzaag.
Stap 11: Vastschroeven voorplaat en hangtoilet afwerken met tegels
Nu kun je de voorplaat vastschroeven aan de balkjes en het frame. Gebruik een metaalboor om door het frame heen te boren. Schroef de frontplaat vast. Schroef de voorplaat aan de balkjes en het frame vast.
Indien gewenst kun je nu de wanden betegelen.
Stap 12: Aansluitstukken plaatsen en hangtoilet opschuiven
Verwijder de doppen van de afvoer en valpijp. Duw de achterzijde van de meegeleverde aansluitstukken zo ver mogelijk in de afvoerbocht en valpijp. Met wat zeepsop en vaseline wordt dat een stuk eenvoudiger.
Teken langs de tegels af waar de buizen liggen.
Schuif vervolgens de voorzijde van de aansluitstukken zover mogelijk op het hangtoilet. Teken nu langs de achterzijde van het hangtoilet af waar de buizen liggen
Stap 13: Aansluitstukken op maat zagen
Meet de afstand tussen de lijnen die je hebt getekend. Tel daar 3 millimeter bij. Zaag een stuk met de lengte die je bekomt af van de achterkant van beide buizen. Maak de achterkant van de buizen schuin met een vijl.
Tip: Een ronde buis recht afzagen is niet eenvoudig, omdat het moeilijk kan zijn om een rechte lijn aan te houden en de zaag gemakkelijk van de buis kan glijden. Een handige tip is om een stukje schilderstape om de buis te wikkelen, zodat je altijd een rechte lijn hebt om langs te zagen.
Stap 14: Aansluitstukken bevestigen
Plaats de afvoerbocht en valpijp in het frame, en een isolatiemat tussen de tegels en het wandcloset. Teken de vorm over op de isolatiemat en knip de isolatiemat in vorm.
Schuif het hangtoilet over de draadeinden. Wat zeepsop of vaseline maakt het eenvoudiger om het hangtoilet over de af- en aanvoerbuizen te schuiven.
Spoel het toilet door. Ga pas door met de volgende stap als er geen lekkages zijn.
Stap 15: Vastschroeven hangtoilet
Gebruik de meegeleverde moeren om het wandcloset vast te schroeven. Maak gebruik van de meegeleverde rubberen ring bij de smalle buis. Controleer de positie en corrigeer indien nodig zodat de bovenzijde waterpas staat.
Stap 16: Afkitten
Gebruik een spuitmond die even breed is als de naad, en gebruik niet te veel kitvoor uw hangtoilet. Spuit een kitlijn aan rondom het hangtoilet en de tegelwand. Teveel aan kit strijk je glas met een kitlepel en zeepoplossing.
Stap 17: Onderplaat spoelknop monteren
Afhankelijk van het type inbouwreservoir moet je nu ofwel het tegelsjabloon verwijderen, ofwel het sjabloon op maat snijden.
Monteer de onderplaat voor het bedieningspaneel van het hangtoilet. Volg de bijgeleverde instructies in de gebruiksaanwijzing.
Stap 18: Bedieningspaneel plaatsen
Volg opnieuw de instructies in de gebruiksaanwijzing.
Stap 19: Toiletzitting bevestigen
Tot slot monteer je de toiletzitting op het hangtoilet.
Hoeveel gewicht kan een hangtoilet dragen?
Een correct geïnstalleerd hangtoilet kan tot wel 400 kilogram dragen.
Extra info of advies op maat nodig over hangtoiletten? Verstuur je aanvraag en vergelijk gratis offertes
Een hangtoilet correct installeren is niet zo eenvoudig. Op zoek naar een vakspecialist om je bij te staan met raad en daad? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw renovatieproject!