Ben je van plan om je woning te verkopen of te verhuren?

Als je een woning of wooneenheid (zoals een appartement of studio) te huur of te koop aanbiedt, heb je een EPC attest nodig. Het EPC attest of Energieprestatiecertificaat bevat belangrijke informatie over de energieprestaties van een woning of wooneenheid. Dankzij het EPC attest krijgt een potentiële koper of huurder een realistisch beeld van het energieverbruik en de energiezuinigheid van een woning.

Een geldig EPC attest voor een residentieel gebouw kan enkel opgesteld worden door een energiedeskundige type A. Bij de EPC keuring en het opstellen van het attest volgt de energiedeskundige een vaste werkwijze: het inspectieprotocol EPC.

inspectieprotocol EPC

Wat is het inspectieprotocol EPC?

Het inspectieprotocol EPC beschrijft de werkwijze die een energiedeskundige moet volgen bij het inspecteren van een woning en het opmaken van het EPC attest. Het protocol vermeldt duidelijk elke stap die ondernomen moet worden om de energiezuinigheid van een woning te bepalen.

Om de uiteindelijke berekening van de EPC waarde uit te voeren, gebruikt de energiedeskundige speciale software

De energiedeskundige inspecteert 7 aspecten van de woning of wooneenheid.

1. Beschermd volume

In een eerste stap bekijkt de deskundige het beschermd volume van de woning. Het beschermd volume is het volledige volume van de woning dat beschermd wordt of zou moeten worden tegen warmteverlies. Hoe kleiner de woning, hoe kleiner het beschermd volume.

2. Bouwschil

De volgende stap is het inspecteren van de bouwschil. De bouwschil van een woning bestaat uit de gevel, het dak, de ramen en deuren van de woning of wooneenheid. De energiedeskundige bekijkt die eigenschappen van de bouwschil die de energiezuinigheid van de woning beïnvloeden.

Denk maar aan de aanwezigheid van dakisolatie, welke isolatiematerialen gebruikt zijn, en hoe dik de laag isolatiemateriaal is. Ook de isolatie van de ramen, gevel en eventuele spouwmuren neemt hij of zij onder de loep.

3. Verwarming woningruimtes

De energiedeskundige bekijkt het type verwarmingsketel waarover de woning beschikt, en houdt ook rekening met het rendement van de ketel. Daarnaast kijkt de energiedeskundige in deze stap onder meer naar…

  • Hoe de verwarming bediend wordt. Bijvoorbeeld met regelkranen of een thermostaat.
  • Of de leidingen van de centrale verwarming al dan niet geïsoleerd zijn.
  • Welke soorten verwarmingstoestellen gebruikt worden. Denk maar aan radiatoren, vloerverwarming en kachels.
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier advies en offertes!

4. Verwarming sanitair water

Ook hoe het sanitair water opgewarmd wordt, is van belang. De energiedeskundige bekijkt in deze vierde stap onder meer het type boiler, het rendement, en of de boiler al dan niet gekoppeld is aan de centrale verwarming.

5. Ventilatie

De energiedeskundige kijkt in een volgende stap naar hoe de woning geventileerd wordt. Gaat het om volledig natuurlijke ventilatie (bijvoorbeeld met verluchtingsroosters), centrale (1 systeem voor de volledige woning) of decentrale ventilatie (een systeem per ruimte)?

6. Zonne-energie en alternatieve energiebronnen

Als de woning voorzien is van alternatieve energiebronnen, neemt de deskundige ze in deze stap onder de loep. Zonnepanelen en zonneboilers hebben doorgaans een positieve invloed op je EPC score. 

De energiedeskundige bekijkt bijvoorbeeld het type en de oppervlakte van de zonnepanelen.

7. Verlichting

In een laatste stap houdt de energiedeskundige rekening met de verlichting. Onder meer het totale vermogen van alle lichtbronnen en de aanwezige lichtpunten beïnvloeden de EPC waarde.

woning met zonnepanelen

H2: Wie stelt het inspectieprotocol op? Wie beheert de EPC software?

Het VEKA of VEA (Vlaams Energieagentschap of Vlaams Energie- en Klimaatagentschap) stelt het inspectieprotocol op en bepaalt elke stap die de keurder moet volgen. Het VEA is ook verantwoordelijk voor de software die de energiedeskundigen gebruiken bij het opstellen van het attest. Het protocol wordt jaarlijks geüpdatet.

H3: Hoe word je EPC keurder?

Energiedeskundigen type A moeten erkend worden door het VEA. Zij volgen een erkende opleiding, en moeten bijkomende opleidingen volgen wanneer het EPC protocol wordt geüpdatet

EPC keurder

Waarom is het EPC inspectieprotocol een belangrijk document? 

Het EPC inspectieprotocol is erg belangrijk, om twee goede redenen:

  • Leidraad voor energiedeskundige type A. Dankzij de vaste werkwijze kan de energiedeskundige de keuring volgens de normen uitvoeren, en een geldig EPC attest opmaken.
  • Reproduceerbaar. Dankzij het protocol en de software zou de EPC waarde van een woning hetzelfde moeten zijn ongeacht wie de keuring uitvoert of het attest opstelt. Als verschillende energiedeskundigen elke stap nauwkeurig opvolgen, bekomen ze telkens hetzelfde resultaat. Zo weet je zeker dat jouw EPC attest klopt, en niet onderhevig is aan fouten.

4 handige tips voor een vlotte keuring door een energiedeskundige type A

Hoe verzeker je een vlot verloop van de keuring?

  1. Verzamel alle nodige bewijsstukken op voorhand. 
  2. Voorzie vlotte toegang tot de woning/wooneenheid. De energiedeskundige heeft toegang nodig tot alle delen van de woning, waaronder de kelder.
  3. Voer een ‘destructief onderzoek’ uit. Destructief onderzoek kan bijvoorbeeld het openen van een voeg in het metselwerk zijn. Zo krijgt de energiedeskundige ene beter beeld van bijvoorbeeld het isolatiemateriaal. Door dat soort voorbereidingen op voorhand te treffen, verloopt de inspectie vlotter.
  4. Vraag om tips. Elke woning is anders. Contacteer de energiedeskundige en vraag hoe jij je kunt voorbereiden op de keuring van jouw woning of wooneenheid. Gebruik het formulier onderaan dit artikel om een energiedeskundige type A te contacteren voor vrijblijvende offertes en advies.

Welke documenten heb je nodig voor de EPC keuring?

De energiedeskundige mag naast zijn eigen observaties enkel rekening houden met bewijsstukken. De documenten die je als bewijsstuk aanlevert, moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Die voorwaarden zijn beschreven in het inspectieprotocol.

Enkele voorbeelden:

  • Facturen van eventuele energetische renovatiewerken
  • De EPB-aangifte, werfverslagen
  • Lastenboeken
  • Bestelbonnen en offertes.

Nood aan informatie op maat? Contacteer vrijblijvend een energiedeskundige type A.

documenten voor de energiedeskundige

Hoe vraag je een EPC keuring aan? Ontvang advies op maat van deskundigen

Op zoek naar een erkend energiedeskundige? Vul snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo vind je heel eenvoudig een gepaste oplossing voor jouw situatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: epc of energieprestatiecertificaat