Wat is de betekenis van het S-peil?

S-peil staat voor schilpeil. Het S-peil is, net als het E-peil, een belangrijke factor in het EPB verslag van een nieuwbouwwoning

Met de S-peil normen wordt de nadruk gelegd op de isolatiewaarde en luchtdichtheid van de bouwschil. De schil van een gebouw bestaat uit de gevel, het dak en de ramen en deuren. Het S-peil geeft je een beeld van de verschillende energetische aspecten van de schil van een gebouw.

Goed om weten: voor je een bouwaanvraag indient, sinds 2018 vervangt het S-peil zowel het K-peil als de maximaal toegelaten netto energie behoefte voor de verwarming

Voor welke gebouwen geldt het nieuwe S-peil in het EPB?

Het S-peil geldt enkel voor woningen en wooneenheden. In een appartement kan voor elke wooneenheid een afzonderlijk S-peil worden bepaald.

Bovendien moet enkel het S-peil van nieuw gebouwde woningen en wooneenheden aan bepaalde normen voldoen. Voor renovatiewerken is het S-peil niet relevant.

De verplichte normen gelden enkel voor bouwaanvragen ingediend op of na 1 januari 2018. De eisen worden periodiek verstrengd. Daarom verschillen de normen afhankelijk van het jaar waarin de bouwaanvraag werd ingediend.

Hoe beïnvloedt het de waarde van je woning?

Een laag peil kan de waarde van je woning verhogen. Een woning met een laag peil verbruikt over het algemeen minder energie dan een woning met een hoger S-peil. 

Wat is een goed S-peil 2022-2023? Huidige normen Vlaanderen

De normen voor het S-peil zijn sinds 1 januari 2018 van toepassing voor nieuwbouwwoningen. Aanvankelijk werd de norm voor het strengere S-peil vastgelegd op S31. 

Sinds 1 januari 2022 geldt een strengere norm voor het S-peil. Een nieuwbouwwoning waarvoor de bouwaanvraag op of na 1 januari 2022 werd ingediend, moet een S-peil van S28 of lager behalen. Hoe lager het s-peil, hoe beter. Een lager s-peil is beter dan een hoger s-peil natuurlijk.

Haalt je woning of wooneenheid een S-peil hoger dan S28? Dan kun je dat compenseren met een maximale E-peil van E20 of lager, in plaats van de normale E-peil norm van E30. De woning voldoet dan alsnog aan de normen van de energieprestatieregelgeving.

E-peil versus S-peil

Het E-peil en het S-peil zijn beide belangrijke factoren in het EPB verslag. Toch zijn de twee verschillend. In onderstaande tabel vind je de belangrijkste verschillen tussen het S-peil en het E-peil.

E-peil S-peil
Staat voor globale energieprestatie. Staat voor schilpeil.
Maximaal E30. Maximaal S28, tenzij E20 wordt behaald.
Mede afhankelijk van de technische installaties voor bijvoorbeeld verwarming en ventilatie. Afhankelijk van de energetische kwaliteiten van de bouwschil.

Boete voor niet behalen S-peil norm bij nieuwbouw of renovatie?

Haal je de S-peil norm niet die geldt voor het jaar waarin je de bouwaanvraag voor de nieuwbouwwoning indiende? Dan kun je een boete ontvangen.

Voor renovatiewerken geldt geen S-peil norm.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Wat heeft invloed op het S-peil?

Volgende factoren beïnvloeden het S-peil van je woning:

  • De isolatiegraad en de isolatiewaarde van de gebruikte isolatiematerialen.
  • De luchtdichtheid.
  • De vorm energie efficiëntie en grootte.
  • De beschaduwing of zonnewering, en oriëntatie.
  • Het type beglazing.
  • Het vermijden van oververhitting.
  • Nuttige zonnewinsten.

Er wordt voor de duidelijkheid enkel rekening gehouden met de energiebehoeften die te maken hebben met de kwaliteit van de bouwschil. Zonnewinst, en de benutting van zonnewinst, doen er bijvoorbeeld wel toe. Interne warmtewinst (bijvoorbeeld de energie efficiëntie van de centrale verwarming) doen er dan weer niet toe. 

Hoe wordt het S-peil berekend?

Het S-peil wordt berekend aan de hand van de S-peil gerelateerde energiebehoeften voor de verwarming en de verkoeling van een woning. Beide energiebehoeften worden gedeeld door de equivalente boloppervlakte van de wooneenheid om het S-peil te bekomen.

Het gaat dus om de verhouding tussen de hoeveel (relevante) energie nodig is voor de verwarming en verkoeling enerzijds, tot de equivalente boloppervlakte van de woning anderzijds.

Het S-peil wordt uitgedrukt in kWh/m² equivalent boloppervlak, maar wordt behandeld als dimensieloos getal. Zo wordt vermeden dat de indruk ontstaat dat het om een werkelijk verbruik gaat.

Wat zijn nu precies de S-peil gerelateerde energiebehoeften? Alle energiebehoeften die betrekking hebben op de kwaliteit van de schil van de woning. Warmtewinsten met dank aan de centrale verwarming horen daar in andere woorden niet bij. Warmtewinst door benutting van de warmte van de zon hoort daar wel bij.

Het S-peil berekenen is werk voor een ervaren specialist. Voor een correctere berekening van je S-peil ga je dan ook best te raden bij een EPB verslaggever zo kan het zeker aan de EPB-eisen voldoen.

Hoe kun je het S-peil verlagen?

Een goed S-peil voor jouw nieuwbouwwoning? Met deze aandachtspunten en tips houd je het S-peil van het project zo laag mogelijk.

  1. Isolatiemateriaal. Hoe je de woning isoleert, is cruciaal voor het S-peil. Kies voor een dikke laag kwalitatief isolatiemateriaal, of opteer voor thermische isolatie met een hoog isolerend vermogen.
  2. Vermijd koudebruggen. Zorg ervoor dat de isolatie naadloos aansluit, zo vermijd je ‘bouwknopen’. Langs die bouwknopen of koudebruggen kan koude lucht de woning binnenkomen, en warmte ontsnappen. Extra gevoelig zijn ramen, deuren en daken.
  3. Luchtdicht. Met goed aansluitende isolatiematerialen, en goed geïsoleerde ramen en deuren, verbeter je de luchtdichtheid van je woning. Let ook in het bijzonder op de isolatie van het dak.
  4. Compact. Een woning met een compact ontwerp scoort beter dan een woning met veel uitsprongen. Het gaat hier niet zozeer om de oppervlakte van de woning, maar om de vorm van de woning. Een onregelmatige vorm heeft een groter verliesoppervlak. Hoe groter het verliesoppervlak, hoe hoger (en dus slechter) het S-peil.
  5. Thermische massa. De inertie van de bouwconstructie is evenzeer van belang. Waar een woning uit houtskeletbouw snel opwarmt en afkoelt, is een betonconstructie minder gevoelig voor temperatuurschommelingen. Beton scoort daar dus bijvoorbeeld beter dan hout.
  6. Zonwering en schaduw. Een volautomatische zonwering, of oversteken die voor schaduw zorgen, verbeteren je S-peil.
  7. Glas. Let op de oriëntatie  en de afmetingen van ramen en glazen deuren. Zo vermijd je als het ware het ‘serre-effect’ waardoor je woning al snel te warm wordt op zonnige dagen.
voordelen van een laag S-peil

Voordelen van een laag S-peil?

Een woning met een laag peil verbruikt minder energie. Dat is enerzijds gunstig voor je energiefactuur omdat het wijst op een energie efficiënter verblijf. Anderzijds kost het minder energie om de binnentemperatuur constant te houden. Je hoeft dus minder vaak en minder lang te verwarmen om te genieten van een aangenaam binnenklimaat.

Daarnaast kan een goed S-peil de waarde en aantrekkelijkheid op de woonmarkt verhogen.

Impact op je budget?

Voor alleenstaande nieuwbouwwoningen zou het gaan om een extra bouwkost tot 5.000 euro. Bij halfopen nieuwbouwwoningen gaat het om zo’n 3.000 tot 4.000 euro.

Over het algemeen heeft de S-peil norm weinig invloed op de bouwkosten voor nieuwe rijwoningen en appartementen. Daar beperkt de investering zich tot driedubbelglas, zonnewering en isolatie. Bovendien gaat het om maatregelen op een kleiner oppervlak.

Hoe beperk je die extra kosten voor de verlaging van het S-peil?

  • Bouw compact. Vermijd complexe vormen en uitsprongen.
  • Let op het glas. Kies voor zuidelijk georiënteerde ramen, voorzien van zonnewering.
  • Opteer voor een beperkt aantal glasoppervlaktes.

Met deze maatregelen kun een gebrek je dikke lagen kwalitatief (en prijzig) isolatiemateriaal grotendeels compenseren.

S-peil

Extra info nodig? Stel je vraag aan professionals en ontvang gratis offertes

Heb je vragen over het S-peil, of ben je op zoek naar een erkend EPB verslaggever? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en persoonlijk advies. Zo vind je gegarandeerd een antwoord op je vragen, en een oplossing voor jouw bouwproject!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
EPC of Energieprestatiecertificaat
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: epc of energieprestatiecertificaat