Wat zegt een energielabel over jouw huis?

Net zoals bij elektrische apparaten wordt de energieprestatie van jouw huis aangeduid met een letter en kleur, dit wordt het energielabel genoemd. Hiermee krijg je meteen indicatie over de energiezuinigheid van je woning. Het energielabel gaat van donkergroene A als meest energiezuinig naar een rode F label als minst energiezuinig.

Tegen 2050 wil Vlaanderen dat elke woning energiezuinig wordt gemaakt. Daarom is het ook belangrijk om elke woning een label te geven. Zo kan je immers zien hoe energiezuinig je huis al is, en in hoeverre je nog moet renoveren om het energiezuiniger te maken.

Een slecht energielabel zou de eigenaar moeten stimuleren het huis energiezuiniger te maken. Om op deze manier een hoger energielabel te vergaren. Een energiezuinig huis is namelijk meer waard.


Wat zijn nu de voordelen van een groener energielabel? We sommen ze hier even voor je op:

  • Comfortabeler wonen: je woning is beter geïsoleerd waardoor je minder temperatuurschommelingen krijgt afhankelijk van het seizoen.
  • Minder hoge energierekening in de winter: minder warmteverlies dus minder stoken.
  • Minder CO2-uitstoot en dus beter voor het milieu. Hier merk je zelf niets van, maar je draagt wel je steentje bij aan een beter klimaat.
  • Makkelijker verkopen van je woning: een groenere woning is aantrekkelijker omdat het op termijn aan de kopers minder zal kosten.

We geven je hieronder nog een overzicht van de verschillende energielabels voor huizen.

EPC label premie

Overzicht energielabels voor huizen

Je hebt een heel aantal energielabels met hun bijhorende energiescore. We hebben ze hier even opgesomd in een tabel:

EnergielabelEnergiescore in kWh/ (m² jaar)
Label A + Minder dan 0
Label A Tussen 100 en 0
Label BTussen 200 en 100
Label CTussen 300 en 200
Label DTussen 400 en 300
Label ETussen 500 en 400
Label FHoger dan 500

Om te weten te komen tot welke energieklasse jouw woning behoort, neem je best contact op met een energieverslaggever in jouw buurt!

Hoe het energielabel van jouw woning berekenen?

Om het energielabel van je woning te berekenen schakel je best een energieadviseur in. Deze energiedeskundige moet erkend zijn. Er zijn verschillende types energiedeskundigen, maar enkel type A mag een label aan je huis toekennen.

Criteria voor het bepalen van het label

Het energielabel wordt berekend aan de hand van verschillende criteria:

  • Het gebruikte materiaal van de woning
  • Isolatie: dak, ramen, muren en deuren
  • Bruikbare vloeroppervlakte
  • Verwarmingsinstallatie
  • Verwarming voor warm water
  • Andere energiebronnen

Nadat de energiedeskundige type A al deze criteria heeft bekeken wordt je EPC label binnen de week opgestuurd naar je thuis per post.

EPC bouw

A-label: hoe energielabel verbeteren?

Hoe bereik je nu een A-energielabel? Om dit te bereiken hebben we een stappenplan voor je opgesteld:

  • Stap 1: Isoleer en ventileer. Het isoleren van je huis is enorm belangrijk voor het energielabel. Dubbelglas of driedubbel glas plaatsen in de ramen helpt al veel. Door een goede isolatie gaat er minder warmte verloren. Vergeet ook zeker niet te ventileren. Dit is namelijk enorm belangrijk voor je gezondheid.
  • Stap 2: Verwarming via jouw vloer. Vloerverwarming is een energiezuinige optie voor de verwarming van je woning. De kamers worden hiermee heel egaal verwarmd door de ‘spreidingswarmte’. Hierdoor heb je een lagere temperatuur nodig om een comfortabel gevoel te creëren. Je bespaart dus veel energie hiermee.
  • Stap 3: Vervang HR-ketel door een warmtepomp of zonneboiler. Een zonneboiler verwarmt het tapwater via zonnecollectoren op het dak. Met een warmtepomp verwarm je het water via de lucht, de bodem of het grondwater. Hiermee geraak je volledig van het gas af.
  • Stap 4: Energie van de zon. Zonnestralen zijn een gratis energiebron. Met zonnepanelen kan je zorgen voor een flinke reductie van je energiekosten. Je kan deze panelen ook combineren met een warmtepomp. De zonnepanelen zullen dan de energie voorzien voor je warmtepomp. Op deze manier maak je je woning zelfs energieneutraal.
  • Stap 5: Slimme en energiezuinige apparaten. Indien je nieuwe apparaten koopt, let er dan op dat je energiezuinige apparaten kiest. Vooral grotere elektronica zoals koelkasten, wasmachines of vaatwasmachines kunnen energievreters zijn. Bekijk dus goed het energielabel van je apparaten. Ook kan je je lampen vervangen door led-lampen, die veel energiezuiniger zijn dan eender welke andere lamp.
  • Stap 6: Pas jouw gewoonten aan. Je bent zelf degenen die energie verbruikt, niet je woning. Jouw gewoonten en jouw gedrag bepalen de hoeveelheid energie die je verbruikt. Een bad nemen kost 114 liter water, terwijl een douche gemiddeld maar 9 liter water kost. Ook hoe korter je doucht, hoe beter. Een andere goede tip is stopcontacten met een aan- en uitknopje aanschaffen zodat je je apparaten makkelijk uitschakelt als je ze niet gebruikt. Alle beetjes helpen.

Vraag advies over de energielabels aan specialisten in jouw regio

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over energielabels aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren over het EPC label van jouw woning. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Voor welk type gebouw wenst u een EPC certificaat?
2*. Wat is de oppervlakte van het gebouw?
3*. Wenst u ook een asbestattest of asbestcertificaat?
4*. Tegen wanneer wenst u het of de attest(en)?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Wat is het verschil tussen energielabel D en E?

+
Een energielabel D zit tussen een goede en een slechte energiescore in. Energielabel E daarentegen wordt bij de rode categorieën gerekend, dat wil zeggen dat er veel energie wordt verbruikt en dat de energiekosten dus hoog zijn.

Wat is zuiniger A of G?

+
De huidige energielabels gaan van de letters A tot en met G. Hierbij is A het meest zuinige energielabel en G het minst zuinige energielabel.

Welk energielabel heeft je koelkast?

+
De nieuwe energielabels voor koelkasten en diepvriezen gaan vanaf 2021 ook van A tot G. Op je koelkast zou het energielabel moeten staan met een QR-code dat je naar de energie webpagina van de Europese Unie brengt voor meer informatie.
EPC of Energieprestatiecertificaat
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: epc of energieprestatiecertificaat