Inhoud
Kosten van een hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen
De manier waarop je premie als zelfstandige bepaald wordt, is grotendeels gelijk aan de premiebepaling voor particulieren. Relevant is of je de hospitalisatieverzekering afsluit als zelfstandige met een eenmanszaak, of als zelfstandig bedrijfsleider.
Sluit je een hospitalisatieverzekering af als zelfstandige met een eenmanszaak om je medische kosten te dekken? Dan zijn onder meer de volgende factoren relevant:
- Instapleeftijd. Dat is de leeftijd waarop je de verzekering afsluit. Hoe ouder je bent bij aansluiting, hoe hoger je premie.
- Huidige leeftijd. Naarmate je ouder wordt, stijgt het risico op een ziekenhuisopname en bijgevolg je premie voor je medische kosten.
- Franchise of vrijstelling. Dat is het deel van de kosten dat je zelf betaalt. Hoe hoger je franchise, hoe lager je premie.
- Type polis. Verzekeraars kunnen verschillende soorten verzekeringen aanbieden. Hoe ruimer de dekking, hoe hoger je premie.
- Gezin. Je gezin mee opnemen in de verzekering zal de premie doen stijgen.
- Extra’s. Kies je voor extra tussenkomst bij bijvoorbeeld tandzorg? Dan zal je premie verder stijgen.
- Verzekeraar. Verschillende verzekeraars hanteren verschillende premies.
Je kunt als bedrijfsleider met medewerkers kiezen voor een collectieve hospitalisatieverzekering. Je kunt daarbij onder meer kiezen om de gezinsleden van je medewerkers mee te verzekeren. De premies zijn onder andere afhankelijk van de leeftijd van je medewerkers, het aantal meeverzekerde gezinsleden, en de gekozen franchise.
Bij een collectieve verzekering wordt het risico verspreid over de verschillende medewerkers. De premies zijn dus erg voordelig. Daarbij komt ook dat een collectieve verzekering een extralegaal voordeel vormt. De verzekering is niet fiscaal aftrekbaar, maar je betaalt geen RSZ op de betaalde premies.
Voor wie is het geschikt?
Een hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen is zowel nuttig voor zelfstandigen met een eenmanszaak als bedrijfsleiders met medewerkers. Je kunt zowel je eigen gezinsleden als die van eventuele medewerkers mee opnemen in de verzekering.
Om een collectieve hospitalisatieverzekering aan te kunnen bieden, moet je wel minstens 3 werknemers tewerkstellen.
Wat is de beste hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen in België?
De beste hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen hangt af van individuele behoeften en voorkeuren.
Bij het kiezen van jouw hospitalisatieverzekering is het belangrijk om rekening te houden met factoren:
- Dekking: welke medische kosten worden gedekt, inclusief pre- en posthospitalisatiekosten.
- Premie: hoeveel de verzekering kost en hoe deze in de toekomst kan veranderen.
- Flexibiliteit: mogelijkheid om de dekking aan te passen aan veranderende behoeften.
- Klantbeoordelingen: ervaringen van andere zelfstandigen met de verzekeraar.
Wat houdt een hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen juist in?
Niet elke hospitalisatieverzekering dekt dezelfde dingen.
Je bent hiermee verzekerd voor…
Een overzicht van de meest voorkomende dekkingen van een hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen:
- Medische kosten verbonden aan een ziekenhuisopname. Het gaat onder meer om de kosten voor je verblijf, raadplegingen, onderzoeken, operaties en behandelingen.
- Bevallingen. Zowel de kosten voor een bevalling in het ziekenhuis als een thuisbevalling worden gedekt.
- Protheses en implantaten die nodig zijn na een ongeval of ziekte.
- Verzorging van zware ziektes. Verzekeraars hanteren een lijst met zware ziektes waarvoor de behandelingen al dan niet gedekt worden.
- Palliatieve zorgen en mortuariumkosten.
- Ambulante kosten. De meeste verzekeraars bieden een tussenkomst bij de kosten verbonden aan je ziekenhuisverblijf. Denk aan een voorafgaand onderzoek, of nabehandelingen. Verzekeraars hanteren daarbij wel een bepaalde termijn, bijvoorbeeld tot 3 maanden voor en 6 maanden na je ziekenhuisopname.
Kijk bij het vergelijken van hospitalisatieverzekeringen goed naar de dekkingen. Niet elke verzekeraar komt tussen in dezelfde kosten.
Je bent hiermee niet verzekerd voor…
Je verzekeraar zal bepaalde kosten niet dekken. Elke verzekeraar hanteert een eigen lijst met uitzonderingen. Een overzicht van de meest voorkomende uitzonderingen:
- Opname na ongeval door misbruik van alcohol of andere drugs.
- Vruchtbaarheidsbehandelingen en contraceptieve behandelingen.
- Experimentele behandelingen.
- Niet-medische protheses.
- Opname omwille van een professioneel sportongeval.
Net als de gegarandeerde dekkingen verschillen ook de uitzonderingen van verzekeraar tot verzekeraar. Je doet er dus goed aan het overzicht met welke kosten al dan niet gedekt worden goed te bekijken voor je een verzekering afsluit.
Waarom is hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen nuttig?
Beland je als zelfstandige in het ziekenhuis? Dan kan een extra vangnet zeer handig van pas komen. Je inkomen is namelijk niet gegarandeerd wanneer je tijdelijk arbeidsongeschikt bent. Een ziekte-uitkering ontvang je als zelfstandige bijvoorbeeld pas als je minstens 8 dagen ziek bent. Daarbij komt dat die ziekte-uitkering vaak niet volstaat om al je kosten te dekken.
Tijdelijk of langdurige arbeidsongeschiktheid als zelfstandige zorgt voor slechte financiële gevolgen. Met een hospitalisatieverzekering hoef je alvast niet in te zitten met een torenhoge ziekenhuisfactuur bij zware ziekten. Dit geeft je toch heel wat meer sociale zekerheid en een wereldwijde dekking.
Tot slot kunnen zelfstandigen ook genieten van een hospitalisatieverzekering op maat. Vanaf een bepaald aantal werknemers kun je met veel verzekeraars goed onderhandelen over de waarborgen en premies. En dat is natuurlijk mooi meegenomen! Voor bijkomende vragen kan je terecht bij een verzekeringsexpert. Indien je contact opneemt met een expert wil dat niet zeggen dat je per definitie een verzekering moet afsluiten. Het blijft een vrije keuze, maar het is geen overbodige luxe!
Is de hospitalisatieverzekering fiscaal aftrekbaar?
Ook als bedrijfsleider is het aanbieden van een collectieve hospitalisatieverzekering voordelig. Enerzijds geniet je van een voordelige premie en de dekking van je hospitalisatieverzekering. Anderzijds maak je jezelf als werkgever erg aantrekkelijk voor nieuwe werknemers. Daarbovenop komt dat een het aanbieden van zo’n verzekering ook fiscaal interessant is. De betaalde premies mag je dan wel niet aftrekken van de belastingen, je betaalt geen RSZ-bijdrage op de premies.
Veelgestelde vragen
Heb je echt een hospitalisatieverzekering nodig ls zelfstandige?
Hoeveel betaal je gemiddeld extra voor een goede hospitalisatieverzekering?
Kan je vennootschap een hospitalisatieverzekering betalen
Van plan om een hospitalisatieverzekering af te sluiten? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!
Op zoek naar de beste hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt niet enkel gratis advies op maat, maar ook volledig vrijblijvende prijsvoorstellen. In enkele klikken krijg je een overzicht waarmee je verschillende aanbieders in een oogopslag kunt vergelijken. Snel, en eenvoudig!