Hoe werkt een wachtpolis?

Een wachtpolis of wachtverzekering is een aanvulling op je collectieve polis. Het laat je toe om van de voordelen van een collectieve hospitalisatieverzekering te blijven genieten voor de rest van jouw leven. Zonder dat je daarvoor een hoge premie moet betalen op het moment dat je met pensioen gaat of van werk verandert.

Je betaalt dus een kleine, maandelijkse premie die bepaald wordt door je instapleeftijd. Met een wachtpolis sluit je een hogere premie uit.

De wachtpolis kan onderschreven worden door iedereen die aangesloten is bij een collectief hospitalisatieplan. Ongeacht welke verzekeringsmaatschappij het collectief hospitalisatieplan beheert.

Wat gebeurt er als je jouw werkgever verlaat of je de dekking van je collectief hospitalisatieplan verliest? In geval van individuele voortzetting zonder bijhorende wachtpolis zal de premie berekend worden op basis van jouw leeftijd op het ogenblik van de individuele voortzetting. En dat heeft financiële gevolgen, want hoe hoger je leeftijd, hoe hoger de premie.

Wanneer je op pensioen gaat of ontslag neemt/krijgt, zorgt de wachtverzekering ervoor dat je voordelig blijft genieten van de voordelen van je collectieve hospitalisatieverzekering. Hoe werkt dat precies?

De maandelijkse premie die je betaalt voor de wachtpolis kun je bekijken als een manier om je toekomstige individuele hospitalisatieverzekering te prefinancieren. Je betaalt dus nu een klein maandelijks bedrag om later te genieten van een aanzienlijk lagere premie.

Benieuwd welke verzekering past bij jouw situatie?
Ontvang en vergelijk gratis prijsvoorstellen van meerdere verzekeraars
arrow Ontvang offertes

Wat is de premie van een wachtpolis voor een hospitalisatieverzekering?

Gemiddeld kan je rekenen op een maandelijkse premie van ongeveer € 20 tot € 60 per maand. Dit is afhankelijk van de specifieke voorwaarden en dekking. Het is belangrijk om verschillende verzekeraars te vergelijken. Hieronder geven we enkele voorbeelden.

Er zijn naast deze nog andere verzekeringen op de markt. Om de geschikte te vinden kan je het offerteformulier invullen

Wachtpolis hospitalisatieverzekering DKV

DKV biedt de Horizon Plan aan. Deze polis biedt geen extra dekking tijdens de wachttijd. Maar zorgt ervoor dat je dezelfde tarieven behoudt wanneer je overstapt van een collectieve verzekering naar een individuele verzekering.

Wachtpolis hospitalisatieverzekering AG Insurance

AG Insurance biedt de AG Care Vision aan. Met deze polis betaal je een lagere premie bij overstap naar een individuele verzekering. Omdat de leeftijd waarop je de verzekering oorspronkelijk bent aangegaan wordt vastgehouden. Dit is voordelig omdat premies vaak stijgen met de leeftijd.

Wachtpolis hospitalisatieverzekering KBC

In plaats van een traditionele wachtpolis biedt KBC een spaarverzekering die geld opbouwt voor het betalen van premies. Dit voorkomt het risico van verloren premies en geeft financiële zekerheid doordat de opgebouwde reserve rente oplevert.

Vergelijk meerdere offertes voor hospitalisatieverzekeringen met wachtpolis

Waarom moet je een wachtpolis afsluiten?

Je collectieve polis is verbonden aan je tewerkstelling. Loopt je tewerkstelling af omdat je op pensioen gaat of door ontslag? Dan val je niet meer onder de dekking van de collectieve verzekering.

Je hebt het recht om de hospitalisatieverzekering als individuele voortzetting over te nemen. Ook kun je ervoor kiezen om zelf, op individuele basis, een hospitalisatieverzekering af te sluiten bij een nieuwe verzekeraar.

Als je echter later opnieuw van werkgever verandert en de kans krijgt om opnieuw te genieten van een collectief hospitalisatieplan, dan kun je jouw individueel hospitalisatieplan deactiveren en opnieuw omzetten naar de wachtpolis. 

Beide situaties hebben enkele nadelen:

  • Neem je de collectieve hospitalisatieverzekering individueel over? De premie die je zelf betaalt is een stuk hoger dan de premie die je werkgever betaalde. De premie van een individuele voortzetting kan tot drie keer zo hoog zijn als ervoor.
  • Neem je op latere leeftijd een individuele hospitalisatieverzekering, bijvoorbeeld bij een onafhankelijk ziekenfonds? Bepaalde verzekeraars hanteren een begrensde instapleeftijd. Hierdoor wordt de premie berekend op basis van de leeftijd toen je de wachtpolis afsloot. Vaak ligt die rond de 65 jaar. Je kunt dus geweigerd worden omwille van je leeftijd. Sommige verzekeraars accepteren wel nieuwe leden boven de 65 jaar, maar vragen wel een hogere premie. De bijkomende premie die je betaalt voor een wachtpolis, kun je dus zien als een investering.
  • Ben je minder dan 2 jaar verzekerd bij de verzekeraar via je werkgever, dan moet je een medische vragenlijst invullen voor de acceptatie. De verzekeraar kan ook een medisch onderzoek voorleggen. Je kunt dan geweigerd worden omwille van je gezondheidstoestand.
  • In geval van individuele verderzetting zonder bijhorende wachtpolis zal de premie berekend worden op basis van jouw leeftijd op het ogenblik van de voortzetting

Een wachtpolis afsluiten biedt in dat opzicht heel wat voordelen.

  • Je instapleeftijd bij de wachtpolis wordt bevroren. Je premie wordt dus berekend met als instapleeftijd de leeftijd waarop je de wachtverzekering afsluit. Die premie ligt een stuk lager dan wanneer je bijvoorbeeld na je vijfenzestigste een nieuwe verzekering afsluit.
  • Je kunt doorgaans niet geweigerd worden omwille van je gezondheidstoestand. Dat kan wél wanneer je geen wachtverzekering hebt en individueel een nieuwe verzekering afsluit. Ook wanneer je niet minstens 2 jaar onafgebroken verzekerd was via je werkgever kun je omwille van je gezondheidstoestand geweigerd worden door de verzekeraar. In sommige gevallen zal een verzekeraar een medische vragenlijst voorleggen voor je de wachtpolis afsluit. Die vragenlijst kan je premie en acceptatie wel beïnvloeden.
  • Je moet geen medisch onderzoek ondergaan.
  • Je hoeft geen wachttijd te doorlopen.
  • Sommige aanbieders voorzien extra voordelen voor wie een wachtverzekering afsluit.

Een wachtpolis afsluiten verzekert dus dat je kunt rekenen op de voordelen van een hospitalisatieverzekering. Ook wanneer je op pensioen gaat of je werkgever verlaat (of van werkgever verandert). Die garantie geldt ook op latere leeftijd en wanneer je gezondheid er tijdens je tewerkstelling op achteruit ging.

Geniet van de beste dekking van je hospitalisatiekosten
Ontvang prijsoffertes op maat van je situatie en budget
arrow Vergelijk gratis premies

Voor wie is een wachtpolis geschikt? Enkele voorwaarden

Iedereen die via zijn of haar werkgever is aangesloten bij een collectieve hospitalisatieverzekering, kan een wachtpolis nemen.

Ook wanneer je tijdelijk naar het buitenland verhuist kun je bij bepaalde verzekeraars een wachtverzekering nemen. Bij terugkeer naar België geniet je dan verder van je (individuele) hospitalisatieverzekering.

Heb je al een individuele hospitalisatieverzekering, en biedt je werkgever je een collectieve hospitalisatieverzekering? Sommige verzekeraars bieden je de optie je individuele hospitalisatieverzekering om te zetten naar een wachtverzekering zolang de collectieve verzekering loopt. Informeer je daarover zeker bij je verzekeraar.

Je betaalt een maandelijkse premie voor de wachtpolis. Hoe lager je instapleeftijd is, hoe groter de kans op een hogere premie wanneer je overstapt of terugkeert naar een individuele hospitalisatieverzekering. Iemand die op 65-jarige leeftijd een wachtpolis afsluit, betaalt gemiddeld 3 keer zoveel als iemand die op 30-jarige leeftijd aansluit. Deze bijkomende premie is net als een investering.

Bij wie sluit je een wachtverzekering af? De individuele hospitalisatieverzekering na je ontslag of pensioen loopt bij de verzekeraar die de wachtverzekering aanbiedt. Het is niet nodig om de wachtpolis af te sluiten bij de verzekeraar die de collectieve hospitalisatieverzekering beheert.

Je bent vrij in de keuze van verzekeraar. Sommige aanbieders van collectieve hospitalisatieverzekeringen bieden ook wachtpolissen aan. Je kunt de wachtpolis dus mee via de werkgever afsluiten, maar dat is niet verplicht.

infuus in hand patiënt in ziekenhuisbed

Veelgestelde vragen

Hoelang is de wachttijd voor een hospitalisatieverzekering met wachtpolis?

+
De meeste verzekeraars gebruiken een gemiddelde wachttijd van3 tot 6 maanden. Er zijn bepaalde uitzonderingen waarin de wachttijd vervalt of zelfs geschrapt wordt.

Wat wordt niet terugbetaald door de hospitalisatieverzekering met wachtpolis?

+
Als de hospitalisatiekosten het gevolg een suïcidepoging en alcohol- of drugsmisbruik zijn dan worden deze niet gedekt. Buitensporig gebruik van geneesmiddelen of een ongeval dat verband houdt met vliegsport worden ook niet gedekt. Ten slotte wordt esthetische chirurgie die niet het gevolg is van een ziekte of een ongeval ook niet gedekt.

Benieuwd wat de beste verzekering in België is voor jou? Vergelijk gratis meerdere prijsvoorstellen

Een wachtpolis afsluiten? Op zoek naar prijsvoorstellen of persoonlijk advies? Vul onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis vrijblijvende prijsvoorstellen van 1 of meerdere verzekeraars tegelijk.

Ook krijg je antwoorden en advies van specialisten. Zo maak je een weloverwogen keuze, en vind je gegarandeerd snel en eenvoudig de verzekeraar die bij je past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Hoeveel leden van uw gezin wilt u verzekeren?
2*. Heeft u al een zorgverzekering?
3*. Bent u ook op zoek naar een ziekenfonds?
4*. Wanneer wilt u een hospitalisatieverzekering afsluiten?
5. Aanvullende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Hospitalisatieverzekering
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.