Wat betekent een ventilatieplan?

Een ventilatieplan geeft deels schematisch, deels in tekst weer hoe het ventilatiesysteem van een woning of gebouw in elkaar zit. Elke woning of gebouw heeft zijn eigen plan. Alleen als twee woningen of gebouwen vrijwel identiek aan opbouw zijn, en er voor hetzelfde kanaalsysteem gekozen wordt, zal hetzelfde plan gebruikt kunnen worden.

Het ventilatieplan bevat steeds een voorontwerp. Het voorontwerp toont bijvoorbeeld hoe de verschillende onderdelen van het systeem onderling verbonden zijn.

Daarnaast bevat het plan een ventilatieprestatieverslag. Je kunt er onder meer het ventilatiedebiet per ruimte uit afleiden.

Met een goed ventilatieplan krijg je een beter beeld van hoe het ventilatiesysteem werkt. Het voorontwerp helpt onder meer bij de materiaalkeuze en het bepalen van de nodige motorcapaciteit.

Daarbij zijn de ventilatiedebieten het belangrijkst. Die vind je terug in het prestatieverslag. Je krijgt een beeld van waar druk verloren gaat, maar bijvoorbeeld ook waar je eventueel gebruik moet maken van geluidsdemper.

Met een gedetailleerd en grondig uitgewerkt ventilatieplan kan je meer gericht inzetten op ventilatie. Sinds 2016 is het opmaken zo’n ventilatieplan verplicht. Zonder het plan krijg je geen stedenbouwkundige vergunning of melding voor nieuwbouwprojecten en energierenovaties.

Ook voor het installeren van ventilatiesysteem type D (balansventilatie met warmteterugwinning) heb je een voorontwerp nodig. Het is bij zo’n complex systeem noodzakelijk dat alle onderdelen correct op elkaar inspelen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Welke informatie bevat een ventilatieplan?

Een goed plan bevat twee delen: een voorontwerp, en een ventilatieprestatieverslag. Doorgaans gebruikt de expert voor het voorontwerp zowel een grondplan als een isometrisch plan. Maar wat vind je daar precies in terug? En waarom heb je het ventilatieprestatieverslag nodig?

1. Isometrisch plan

Een isometrische plan is een schematische weergave van de luchtkanalen. Het plan geeft, in perspectief, weer hoe het ventilatiesysteem in elkaar zal zitten. De verschillende soorten leidingen kunnen zonder probleem getekend worden. Je ziet duidelijk hoe de delen op elkaar aansluiten.

Het isometrisch plan toont ook uit welke materialen het ventilatiesysteem bestaat, en waar de luchtkanalen lopen. Het voordeel van isometrische tekeningen is dat bijna alle informatie over de verschillende onderdelen in het plan kan worden opgenomen, zonder dat er erg veel tekstinformatie nodig is. 

2. Grondplan

Het grondplan (ventilatiegrondplan) is een plattegrond van je woning. Op het grondplan staat overzichtelijk weergegeven waar de luchtkanalen en ventielen zich bevinden. Verschillende symbolen en kleuren verraden om welke elementen het gaat.

Op het grondplan vind je geen gedetailleerde informatie over de gebruikte materialen. Ook voor het type van de luchtkanalen moet je een isometrisch plan raadplegen.

3. Ventilatieprestatieverslag

Naast het voorontwerp, doorgaans bestaande uit het grondplan en een isometrisch plan, bevat het ventilatieplan ook een ventilatieprestatieverslag.

Daarin zie je hoe efficiënt het ventilatiesysteem werkt. Voor de werking van een ventilatiesysteem bestaan bepaalde richtlijnen. Daarmee wil de overheid verzekeren dat gebouwen en woningen voorzien zijn energiezuinige en efficiënte ventilatie.

Wat betekenen de symbolen op het ventilatieplan?

In een goed ventilatieplan worden verschillende symbolen gebruikt om de verschillende elementen van het ventilatiesysteem te representeren. Dit maakt het gemakkelijker om het ventilatiesysteem te begrijpen en te visualiseren.

Een universele lijst met mogelijke symbolen van alle mogelijke merken bestaat niet, en de Europese normen gaan niet in op de details van de symbolen. De ventilatiesymbolen die gebruikt worden, verschillen dus wel eens.

Het is natuurlijk belangrijk dat iedereen die betrokken is bij het nieuwbouwproject of de renovatie het plan op dezelfde manier interpreteert. Om dat te verzekeren, wordt een legenda gemaakt van de gebruikte symbolen.

Wil je het ventilatieplan zelf kunnen lezen en correct kunnen interpreteren? Dan is het handig om een beeld te hebben van de gebruikte symbolen. Hieronder vind je alvast een handig overzicht van de meest courante symbolen.

  • Pijlen. Een pijl geeft aan welke richting de luchtstroming in een luchtkanaal opgaat. Voor af te voeren lucht wordt vaak een bruine pijl gebruikt. De toe te voeren lucht wordt doorgaans weergegeven met een groene pijl.
  • Doorboringen. Een cirkel met een punt of kruis in geeft een doorboring weer. Een kruis in zo’n cirkel symboliseert het binnenkomen van de luchtstroom. Een cirkel met een punt geeft het uitgaan van de luchtstroom weer.
  • Geluidsdempers. Een verticaal geïnstalleerde geluidsdemper wordt weergegeven als drie lijnen met een cirkel aan elk uiteinde. Is de geluidsdemper horizontaal geplaatst? Dan wordt die weergegeven als een rechthoek met afscheidingen.
  • Bijschriften. Onder meer de afmetingen, aanwijzingen voor de installatie en de ventilatiedebieten worden zo kort mogelijk op het ventilatieplan genoteerd. Er wordt enkel gebruik gemaakt van deze notities als het niet mogelijk is de informatie op een andere, symbolische manier weer te geven. Zo blijft het plan overzichtelijk.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Voordelen van een ventilatieplan

Waarom maak je best gebruik van een ventilatieplan, zelfs wanneer dat niet verplicht is?

  • Leidraad bij installatie. Een belangrijk voordeel van een ventilatieplan is dat er geen moeilijke beslissingen moeten worden genomen. Het plan geeft duidelijk weer welke stappen ondernomen moeten worden. Een ventilatieplan is een handige leidraad tijdens het plaatsen van het ventilatiesysteem. Zowel een installatie-expert als een begeleide doe-het-zelver kunnen het ventilatiesysteem eenvoudig installeren aan de hand van het ventilatieplan.
  • Energie-efficiënte ventilatie. Met een goed ventilatieplan weet je zeker dat je zo energiezuinig mogelijk ventileert. Je vermijdt druk-, energie- en warmteverlies.
  • Beperk materiaalkosten. Een ventilatieplan maakt het mogelijk om een geïnformeerde schatting te doen van de hoeveelheid nodige materialen. De Installateurs die een plan maken zullen geen overschotten meesleuren. Zo schaf je geen onnodige hoeveelheden aan, en bespaar je op transportkosten.
  • Onderhoud en inspectie. Ook na de installatie blijft het ventilatieplan belangrijk. Voor het onderhoud en de periodieke inspectie van het ventilatiesysteem is het plan bijzonder nuttig. Bij een ventilatieplan worden de kanalen getekend zoals ze geplaatst worden. Het geeft een duidelijk beeld van de ligging van de ventilatiekanalen. 
ventilatieplan

Veelgestelde vragen

De meest prangende vragen over het ventilatieplan.

Wie stelt het ventilatieplan op?

Een ventilatieplan moet worden opgesteld door een verslaggever van Energieprestatie en Binnenklimaat (ook wel een EFB verslaggever). EFB verslaggevers beschikken over de nodige kennis, diploma’s en bevoegdheden om een ventilatieplan op te stellen.

Is een ventilatieplan verplicht?

Het opstellen van een ventilatieprestatieverslag en een ventilatievoorontwerp (de twee elementen waaruit een ventilatieplan bestaat) is sinds januari 2016 verplicht. De verplichting geldt voor nieuwbouwprojecten en energierenovaties waarvoor je een stedenbouwkundige vergunning of melding nodig hebt.

Het ventilatieplan moet bij inzending nog niet definitief zijn. Tijdens de renovatie- of bouwwerken mag je het plan enigszins wijzigen. Het plan moet bij inzending ook nog niet volledig gedetailleerd uitgewerkt zijn. Wat wel belangrijk is, is dat het plan de ventilatiedebieten duidelijk weergeeft.

Ook voor openbare ruimtes zoals theaters, horecazaken en fitnesscentra is het ventilatieplan sinds kort verplicht.

Door die verplichting zou de kwaliteit van ventilatie en de efficiëntie van ventilatiesystemen moeten toenemen. Er wordt nog te vaak inefficiënt ingezet op ventilatie. Veel van ventilatie voorziene woningen en gebouwen zijn bijvoorbeeld alsnog niet voldoende geventileerd. In veel gevallen gaat het ook om energieverspillende ventilatie.

ventilatieplan opstellen

Een ventilatieplan nodig? Vraag gratis offertes bij ventilatiespecialisten in jouw buurt

Een ventilatieplan opstellen doe je niet zelf. Zonder begeleiding en een goed plan, zal het een moeilijke taak worden om een goed ventilatiesysteem te plaatsen.

Zoek je een bevoegde expert of ervaren installateur om een ventilatieplan op te stellen voor jouw woning of gebouw? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat. Zo vind je gegarandeerd een ervaren ventilatiespecialist in jouw omgeving!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Hoe maak je een ventilatie berekening?

+
Een ventilatie berekening is een gedetailleerde technische analyse van een ventilatiesysteem, waarmee wordt bepaald hoeveel luchttoevoer en -afvoer nodig is om een gebouw te ventileren. Om een ventilatie berekening te maken, moet je eerst informatie verzamelen over de afmetingen van je woning, het aantal bewoners, de luchtstroom en de luchtkwaliteit. Op basis van deze gegevens kun je vervolgens bepalen wat het optimale ventilatiesysteem is voor jouw woning.

Wat kost een ventilatieplan opstellen?

+
Het opstellen van een ventilatieplan kan een investering zijn die zichzelf terugverdient. De kosten van het opstellen van een ventilatieplan kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van je woning en de omvang van het plan. Meestal worden de kosten bepaald door het aantal ruimtes dat geventileerd moet worden, het aantal luchtkanalen dat vereist is om je woning te ventileren en de wijze waarop de lucht wordt geleverd.
Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: ventilatiesysteem