Inhoud
Wat is parodontologie of parodontitis?
Parodontologie betreft aandoeningen van het parodontium of parodontale aandoeningen. Dat is het steunweefsel van de tanden. Het parodontium bestaat onder meer uit het tandvlees en het kaakbot. Ook de behandeling van aandoeningen aan de vezels die de tandwortels in het kaakbot houden, is een klus voor de parodontoloog.
Parodontitis is een parodontale infectie. Vaak ontstaan ze door een teveel aan tandsteen en/of tandplak. Enkele symptomen van parodontitis:
- Slechte adem
- Terugtrekkend en/of bloedend tandvlees
- Rood, gevoelig en gezwollen tandvlees
- De tanden komen losser te staan, waardoor zelfs speeltjes tussen de tanden kunnen ontstaan
De parodontoloog houdt zich bezig met de behandeling, diagnose en preventie van alle aandoeningen aan het parodontium. Doorgaans kom je bij de parodontoloog terecht na een doorverwijzing van je tandarts.
Wat krijg je terugbetaald voor parodontologie door je ziekenfonds?
Je verplichte wettelijke ziekteverzekering dekt een deel van de kosten voor:
- Raadplegingen bij de parodontoloog.
- Het verwijderen van tandsteen dat onder de tanden zit (subgingivaal tandsteen).
- Parodontaal mondonderzoek.
- Bepaling van de parodontale index (de score die de parodontale situatie in je mond uitdrukt).
Opgelet: parodontologische zorg en parodontaal mondonderzoek vallen niet onder het mondzorgtraject of orthodontische behandelingen.
Een aanvullende tandverzekering verzekert voor een breder aanbod aan behandelingen die onder parodontologie vallen een terugbetaling dan het ziekenfonds. Het gaat in de meeste gevallen ook om een hoger dekkingspercentage of hogere terugbetaling. Welke ingrepen gedekt worden, en de hoogte van het dekkingspercentage zijn afhankelijk van je verzekeraar en tandverzekeringsplan.
Hoe verloopt een behandeling van parodontitis?
Hoe gaan de tandarts en parodontoloog te werk na het vaststellen van parodontitis?
Stap 1: Doorverwijzing door tandarts
Doorgaans is het de tandarts die de parodontologische aandoening vaststelt. In eerste instantie kijkt die naar de risicofactoren en algemene gezondheid van je tanden. Zo zijn parodontologische aandoeningen grotendeels genetisch bepaald. Daarnaast is zo’n 20 procent van die aandoeningen te wijten aan tabaksgebruik.
Nagenoeg elke volwassenen krijgt ooit te maken met een milde vorm van parodontitis. Ernstigere parodontologische aandoeningen treffen slechts 5 tot 15 procent van de volwassen bevolking. Een tandarts kan, zeker bij milde vormen, vaak al veel doen. De tandarts maakt je mond infectievrij en checkt of je geen subgingivaal tandsteen hebt. Het is belangrijk om je mondhygiëne daarna goed te onderhouden.
Blijft het probleem aanslepen, of gaat het om een ernstige aandoening? Dan kan de tandarts je doorverwijzen naar een erkend parodontoloog.
Stap 2: Onderzoek en behandeling
Na een intensieve reiniging kan de parodontoloog de gezondheid van het parodontium evalueren. Hij of zij bepaalt zo je parodontale index en bepaalt of je orale implantaten nodig hebt.
Aan de hand van dat onderzoek wordt een behandeling voorgesteld of behandelplan opgesteld. Ook eventuele nazorg en een vervolgtraject wordt alvast ingepland.
Stap 3: Vervolgtraject
Een eventueel vervolgtraject bestaat doorgaans uit meerdere afspraken. Je zult dan jaarlijks meerdere keren op controle moeten. Tussendoor waak je natuurlijk zelf over je mondhygiëne.
De parodontoloog volgt de situatie op zodat een bestaande ontsteking niet verergert, of om een nieuwe ontsteking te voorkomen.
Stap 4: Nazorg
Om de zoveel tijd wordt de gezondheid van het parodontium opnieuw beoordeeld. Aan de hand daarvan kan het vervolgtraject worden bijgeschaafd.
Opties via ziekenfonds en tandverzekering checken? Ontvang advies op maat
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over parodontologie en hogere terugbetaling van het ziekenfonds of je tandverzekering? Laat jouw premie voor een tandverzekering berekenen bij verschillende verzekeraars. Je ontvangt ook gratis en volledig vrijblijvende voorstellen van tandverzekeraars. Zo hoef jij er enkel nog de meest interessante aanbieder uit te kiezen!