Inhoud
Wat is muurinjectie nu precies?
Kort samengevat houdt muren injecteren het volgende in:
- Gaten boren in de voegen van de muur. Om je muur te beschermen tegen vocht wordt er een vochtwerend product in gespoten. Het vochtwerende middel vormt een soort waterkeringslaag.
- Let op: Als je een spouwmuur hebt moet je zowel de binnen- als buitenmuur injecteren.
- Muren opnieuw bepleisteren en/of behangen. Dit kan nodig zijn wanneer zouten in de muur en pleisterlaag zijn ontstaan omwille van opstijgend vocht.
Muurinjecties zijn de beste oplossing om opstijgend vocht te behandelen. Door jouw muren te injecteren tegen opstijgend vocht zullen ze niet langer vochtig worden. Er wordt namelijk een nieuwe waterkerende laag aangebracht. Hou wel in gedachten dat dit de oorzaak van opstijgend vocht niet noodzakelijk zal verhelpen.
Om zeker te zijn dat opstijgend vocht de oorzaak is van het vochtprobleem, moet je eerst een muurinspectie laten uitvoeren. Een professional geeft in dat geval een vochtanalyse en diagnose van het vochtprobleem in jouw huis.
In dit artikel lees je waarom het injecteren van muren een oplossing is bij de diagnose van opstijgende vocht.
Verschil tussen muren injecteren en muren impregneren
Uit de vochtanalyse van een expert kan blijken dat er toch een ander type vocht dan opstijgend vocht de vochtproblemen veroorzaakt. Wanneer dit het geval is, moet je een andere techniek toepassen. Een voorbeeld van een andere techniek is het impregneren van de muren.
Je moet je muren impregneren bij vocht van buitenaf, in tegenstelling tot injecteren bij optrekkend vocht.
Het verschil tussen muren impregneren en muren injecteren is makkelijk aan te tonen. Bij impregneren wordt de vloeistof op de muur aangebracht. Vergeet niet dat bij impregneren de vloeistof op de buitenmuur gespoten wordt. Bij het injecteren wordt een vloeistof in de muur gespoten met een injectiespuit.
Richtprijzen muren laten injecteren
Na een muurinspectie wordt duidelijk wat de beste behandeling is voor het vochtprobleem in jouw huis. Afhankelijk van je situatie kan de totale kostprijs van de behandeling variëren.
Een aantal zaken die een invloed hebben op de kostprijs:
- Het aantal muren die geïnjecteerd moeten worden
- Dikte van de muur
- Gebruikte materialen
- Professioneel laten uitvoeren of muren zelf injecteren
- Als je jouw muren laat injecteren door een vakman is dit uiteraard duurder dan wanneer je het zelf doet. Als doe-het-zelver liggen je kosten gemiddeld 20 % lager. Je kan wel extra kosten hebben als je eerst nog reparatiewerken moet uitvoeren, zoals het herstellen van barsten of scheuren.
- Als richtprijs bij een professionele aanpak mag je rekenen op een bedrag tussen 100 en 130 euro per lopende meter.
Hoe ga je te werk bij het injecteren van muren? Stappenplan
Muren zelf injecteren
Informeer jezelf goed voor je aan de slag gaat. Zelf muren injecteren tegen opstijgend vocht is inderdaad goedkoper, maar ook risicovoller. Omdat het kan mislukken. Volg onderstaand stappenplan om tot het beste resultaat te komen.
- Teken boorgaten op de volledige lengte van de muur. Je boort de gaten 3 à 5 cm boven de vloerpas, op een afstand van 10 tot 15 cm van elkaar. Het kan helpen de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het vochtwerende middel te lezen.
- Boor in een lichthellende hoek naar beneden. Maak daarna de boorgaten stofvrij en vul ze op met een vochtwerend middel. Een muurinspectie zal uitwijzen welk middel (vloeistof of gel) het best toegepast wordt. Gebruik een trechter of professioneel gereedschap om de gaten op te vullen.
- Na het injecteren van alle boorgaten kan je de gaten dichten met een waterdichte mortel.
- Laat de muur voldoende uitdrogen. De duur hangt af van de dikte van de muur en de mate van ventilatie. Reken minimaal 6 maanden voordat je de muur verder kan afwerken.
Een vakman inschakelen
Een ervaren vakman inschakelen kost je meer, maar je spaart er zelf tijd mee uit. Daarnaast is nauwkeurig te werk gaan zeer belangrijk bij het muurinjecties. Laat dit best over aan een professionele vochtbestrijder voor een correcte uitvoering van de werken.
De door jou gekozen vakman zal eerst een gratis vochtanalyse uitvoeren en een diagnose stellen van het vochtprobleem. Daarna worden gaten geboord in de muren die behandeld moeten worden. Een professional zorgt ervoor dat de gaten op de juiste plaats en met de juiste tussenafstand geboord worden. De laatste stap is het injecteren van de muren met het meest geschikte product en met de correcte dosis.
Door beroep te doen op een professionele vochtbestrijder heb je de zekerheid van een correcte uitvoering. Zo heb je de garantie dat het probleem opgelost is.
Komt het vochtprobleem nadien toch terug? Geen zorgen! Je krijgt steeds een garantie van gemiddeld 20 jaar op de uitgevoerde werken.
Vind vakmannen in jouw buurt en vraag gratis offertes op maat!
Je muren laten injecteren tegen opstijgend vocht is een kosteneffectieve manier van vochtbestrijding. Vind professionele vochtbestrijders actief in jouw buurt en verzeker jezelf van een correcte behandeling.
Via onderstaand formulier ontvang je gratis advies, kan je meerdere offertes vergelijken en krijg je prijzen op maat van jouw situatie.