Inhoud
Wat betekent vocht voor je huis?
Vochtproblemen in huis en gezondheidsproblemen gaan vaak hand in hand. Toch is het niet altijd even duidelijk wat precies de effecten zijn van een vochtig huis op de gezondheid. Maar liefst 20 % van alle woningen in België worden getroffen door vochtproblemen.
Vocht- of schimmelplekken op de muren, behang of verf dat loskomt, een droge lucht of muffe geur in huis enzovoort. Het zijn allemaal kenmerken van ruimtes met een te hoog vochtpercentage.
Een te hoge luchtvochtigheid in huis is schadelijk voor de gezondheid. Daarom is het van groot belang dit probleem tijdig aan te pakken.
In dit artikel krijg je een overzicht van de effecten van een hoge luchtvochtigheid op je huis en gezondheid. Plus de mogelijke oorzaken van een vochtige woning.
Wat doet een vochtig huis met je gezondheid?
Een te hoge vochtigheidsgraad in je woning is allesbehalve positief voor je gezondheid. Meer nog, op het vlak van je gezondheid kan je in een vicieuze cirkel terechtkomen.
Voorbeelden van gezondheidsproblemen zijn allergieën, problemen met de ademhalingsorganen en hevigere symptomen van reuma. Al die gezondheidsklachten leiden op hun beurt tot een aangetast immuunsysteem en minder energie. Daardoor ben je vatbaarder voor ziektes en ontstekingen, wat leidt tot een nog zwakker immuunsysteem.
Kun je ziek worden van vocht in huis? Veel voorkomende klachten
Allergische reacties
Wie last heeft van allergieën is gevoeliger voor bepaalde stoffen, bijvoorbeeld voor sporen van schimmels. Schimmels, huisstofmijten en zilvervisjes zijn voorbeelden van beestjes die allergenen verspreiden in vochtige woningen. Geïrriteerde ogen, niesbuien en neusverkoudheid zijn typische symptomen van een allergische reactie.
Astmatische klachten
Ook astmapatiënten zullen sneller nadelen ondervinden. Vooral de huisstofmijt speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van (atopische) astma. Doordat de huisstofmijt meer aanwezig is in vochtige ruimtes hebben astmapatiënten meer last aan de luchtwegen. Dat kan zorgen voor astmatische klachten zoals onder meer benauwdheid.
Chronische luchtwegaandoeningen
Andere mogelijke lichamelijke klachten zijn chronische ontstekingen aan de luchtwegen of neus- en slijmvliezen. Zo’n chronische ontsteking wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van schimmels en huisstofmijten. Je kan hoofdpijn krijgen, vermoeid zijn of een verstopte neus hebben door vocht in huis. Je kan ook oogontstekingen krijgen of een hoest hebben door vocht in huis.
Eczeem
Mensen met eczeem moeten absoluut rekening houden met de luchtvochtigheid van hun woning. De huisstofmijt is ook hier verantwoordelijk voor ernstigere klachten. Het leidt namelijk tot bijkomende irritaties. De huiselijke omgeving mag niet te droog zijn maar ook niet te vochtig. Een lage luchtvochtigheid veroorzaakt droge eczeem. Bij een hoge luchtvochtigheid is er meer kans op infecties aan de opperhuid.
Reumatische klachten
Net zoals bij astma worden ook bij reuma de klachten versterkt. Dit betekent dat bewegen moeizamer verloopt, gewrichtspijn toeneemt en je last hebt van pijnlijke spieren. Hoe vochtiger de omgeving, hoe sterker de gewrichtsproblemen toenemen.
Andere neveneffecten van een vochtig huis: ongedierte
Het is ook mogelijk dat ongedierte aangetrokken wordt door vocht in huis. Denk maar aan schimmels en huisstofmijt, die houden van vochtige omgevingen. Hoewel deze beestjes zich in warme en vochtige ruimtes bevinden, is ongedierte ook terug te vinden in donkere en koele, vochtige ruimtes. Zilvervisjes, papiervisjes en pissebedden zijn vaak terug te vinden in de kelder, keuken of badkamer.
Hier bestaat ook het risico op ernstige gezondheidsproblemen. Veel voorkomende klachten zijn hoofdpijn en vermoeidheid, maar ook kunnen er allergische reacties of astmatische klachten ontstaan.
Wat zorgt voor een hoge luchtvochtigheid in huis?
Om je vochtprobleem in huis op de juiste manier aan te pakken is het noodzakelijk te weten welke soorten vochtproblemen er bestaan:
- Opstijgend vocht: Meestal is er een te direct contact met het grondwater of regenwater. Het optrekkend vocht komt in je muren terecht via de ondergrond en absorbeert het. Het kan tot maximum 120 cm stijgen. Je vloer zal droog blijven.
- Doorslaand vocht: Vochtplekken bevinden zich hoger op de muur en op zowel de binnen- als buitenmuur. Het vocht komt voornamelijk binnen via kelder, dak, ramen of het metselwerk van je gevel. In dit geval zullen niet alleen de muren maar ook je vloer nat worden.
- Condensatievocht: Een gebrek aan goede ventilatie ligt hier aan de basis. Als je jouw woning goed ventileert vormt condens op zich geen probleem.
Wil je jouw woning vochtvrij en gezond maken? Vraag advies en vergelijk gratis offertes
Beperk de schade door vakkundige vochtbestrijding. Vraag via onderstaand formulier gratis vrijblijvende offertes om je vochtproblemen aan te pakken. Zo kan je makkelijk prijzen onderling vergelijken en vind je een oplossing op maat van jouw situatie.