Oorzaken van condens op de ramen

Condens op de binnenkant of buitenkant van ramen komt zowel voor bij oudere als nieuwbouwwoningen. Condensatie is namelijk vocht uit de lucht dat neerslaat tegen een koud oppervlak, zoals een ruit in enkel glas.

Heb je last van condens in je nieuwbouwwoning? Dan gaat het waarschijnlijk om achtergebleven bouwvocht. Bij het bouwen van een woning wordt veel water gebruikt. Om tijd en kosten te besparen durven projectontwikkelaars er al eens voor te kiezen om de woning daar niet voldoende tegen te beschermen. Het kan ook zijn dat er achteraf niet de tijd werd genomen om de woning te verluchten.

Bij oudere woningen krijg je soms pas echt met vochtproblemen te maken na een renovatie. Tijdens zo’n renovatie doe je er zeker goed aan de woning luchtdichter te maken. Zo bespaar je op energie en krijg je een aangenamere temperatuur in huis.

Blijft er condens op je ramen achter tijdens de winter? De oorzaak is een verhoogde luchtvochtigheid in huis. 

Een bijgevolg van het luchtdicht maken van je woning is verluchtingsverlies. Voor het luchtdicht maken komt binnenshuis vocht gemakkelijk weer naar buiten. Na de isolatie is dat niet meer het geval. Vocht blijft hangen en vormt onder meer condens op de ramen van je huis. 

Zoek eerst naar de oorzaak van de hoge luchtvochtigheid in je woning en pak de vochtigheid bij de bron aan.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind een vochtspecialist in jouw regio
arrow Ontvang offertes

1. Aan de binnenkant

Het vocht dat condens vormt op de binnenkant van de ramen ontstaat binnenshuis. Het vocht dat vrijkomt bij het koken of douchen en zelfs bij het ademen blijft in de lucht hangen. Daardoor stijgt de luchtvochtigheid. Op koudere oppervlakten, zoals de ramen, condenseert het vocht. En dat kan vervelend zijn.

Vocht aan de binnenkant van de ramen lijkt in eerste instantie onschuldig. Het kan echter wel voor problemen zorgen. Zo kan er schimmelvorming door de condens ontstaan. Ook een muffe geur en loskomend behang horen tot de mogelijke gevolgen. Laat je het probleem aanslepen? Dan krijg je op termijn ook schimmel op de binnenmuren.

Wat is nu de oorzaak van condens op ramen aan de binnenkant?

Een slechte ventilatie

Een eerste mogelijke oorzaak is een gebrek aan goede ventilatie. Als het vocht niet kan ontsnappen, slaat het neer op koude oppervlakken zoals het raam. En zonder goede ventilatie is de warme, vochtige lucht die in huis blijft hangen slechte lucht.

Door de woning goed te verluchten, ontsnapt het vocht naar buiten. Bijgevolg condenseert het vocht ook niet meer op de ramen. Wees daar bewust van om open ramen en deuren te laten zodat de slechte lucht buiten kan.

Een te goede isolatie

Oudere en minder goed geïsoleerd woningen hebben vaak minder last van condens. De hoge luchtvochtigheid in dergelijke huizen is vaak lager. Dat komt omdat die woningen onbedoeld beter geventileerd zijn. Er zitten vaak allerlei kieren in de muren en vloeren, of tussen de ramen en deuren. Het vocht kan via die openingen gemakkelijk naar buiten.

Dat wilt uiteraard niet zeggen dat je een woning beter niet isoleert. Isolatie draagt onder meer bij aan minder warmte- en energieverspilling in huis.

Zeker nieuwbouwwoningen zijn erg goed geïsoleerd. Een huis met een goede isolatie moet je dan wel voorzien van voldoende ventilatie, aan de hand van een goed ventilatiesysteem. Dit kan je doen door je woning te verluchten. Dit betekent het tijdenlijk openzetten van ramen en deuren. Niet in het minst om de luchtvochtigheid binnen de perken te houden. In de winter is koude lucht binnenbrengen ook voordelig.

Je kiest trouwens best voor een isolerende dubbele beglazing.

Ander soort vochtprobleem

Is je woning goed geïsoleerd en voldoende geventileerd, maar heb je toch last van condens op de binnenkant van je ramen? Dan is er waarschijnlijk sprake van een ander vochtprobleem. Een lek of andere fout in het glas kan de oorzaak van het beslagen ramen zijn. 

Je kunt bijvoorbeeld last hebben van opstijgend vocht. In dat geval kruipt het grondwater via de onderkant van de muren omhoog.

Een andere mogelijke oorzaak is doorslaand vocht. Dat vocht komt bijvoorbeeld als regen via de buitenmuur naar binnen. Poreuze, beschadigde of niet-waterdichte gevels hebben hier wel eens last van.

Heb je last van vochtige ramen? Dan volstaat het niet om de woning beter te ventileren. Lees hieronder meer over hoe je condens op ramen kunt aanpakken.

Condens glas

2. Langs de buitenkant

Ook aan de buitenkant van een raam kan condens op ramen voorkomen. Dat is gelukkig volledig onschadelijk. Vooral ’s morgens zie je wel eens condens op de buitenkant van je raam.

’s Nachts kan de buitenlucht al eens sterk afkoelen. Wanneer het buiten weer warmer wordt ’s morgens, warmt je raam niet onmiddellijk mee op. De oorzaak van condens op ramen vind je in dat temperatuurverschil. De warme lucht komt in aanraking met het koele raam, en er ontstaat condens.

Condens op ramen aan de buitenkant is zelfs een goed teken. Het bewijst dat je ramen goed isoleren!

3. Condens tussen de glasplaten van dubbel glas

Je kan ook te maken krijgen met condens tussen de glasplaten van een raam uit dubbele glas. Je hebt dan te maken met een lek in het glas. Zo’n lek kan ontstaan bij slijtage.

Lekkend dubbele glas verliest zijn isolerende werking. Laat je beschadigde ramen best vervangen als dat mogelijk is.

Condens hand

Hoe condensatie op ramen vermijden?

Hoe pak je condens op de binnenkant van de ramen best aan?

Mechanische ventilatie

Een ventilatiesysteem op maat is de meest efficiënte manier om je woning te verluchten en condens op ramen vermijden. Met dergelijk systeem geniet je van geautomatiseerde ventilatie. Enerzijds voert het vocht en oude lucht naar buiten. Anderzijds zorgt het voor een toevoer van verse, droge lucht.

Zeker bij de huidige, goed geïsoleerde woningen is een goed ventilatiesysteem van cruciaal belang.

Minder vocht in de lucht betekent ook geen condens meer op de binnenkant van je ramen.

  • Ventilatiesysteem C, een gecombineerd ventilatiesysteem. Het voert de oude lucht naar buiten, en verwelkomt verse lucht naar binnen. Die nieuwe lucht komt van buitenshuis.
  • Ventilatiesysteem D, een volledig mechanisch ventilatiesysteem. Dit ventilatiesysteem voert verhoogde luchtvochtigheid naar buiten. Het systeem droogt de oude lucht en maakt er schone lucht van. Die verse, droge lucht brengt het systeem dan weer naar binnen. Ook op regenachtige dagen geniet je van een toevoer van droge lucht.
  • Decentraal WTW-ventilatiesysteem. Dit ventilatiesysteem richt zich specifiek op het oplossen van problemen met condens en vocht. Het systeem gebruikt warmteterugwinning, waarbij de warmte wordt gerecupereerd om de aangevoerde verse lucht op te warmen.

De prijzen voor een mechanisch ventilatiesysteem starten bij € 1.000.

Oplossing voor condens op ramen door doorslaand of opstijgend vocht

Waterdamp dat aanwezig is in de lucht zal, bij aanraking met een koud oppervlak, neerslaan als vocht. Ligt het probleem niet aan gebrekkige ventilatie, maar heb je te maken met doorslaand of opstijgend vocht? Ook daarvoor zijn oplossingen.

De beste oplossing voor doorslaand vocht is het impregneren van de gevel. Daarvoor breng je een waterafstotende vloeistof aan op de buitenmuren. De vloeistof trekt in de gevel, en laat een hydrofoberende laag achter.

Gaat het om opstijgend vocht, dan kun je de muren laten injecteren met een speciale gel. Die gel zorgt ervoor dat het water niet verder omhoog kan kruipen door de muren.

Zet de ramen regelmatig open

Onder bepaalde omstandigheden is het echter mogelijk dat zich op nieuwe ramen condens vormt, terwijl dat voorheen niet het geval was. Een zeer eenvoudige manier om het huis te verluchten. Door je ramen en/of deuren open te zetten, kan oude en vochtige lucht weer naar buiten. Je geniet van een toestroom van verse lucht.

Deze methode is echter niet even geschikt om de hoge luchtvochtigheid in huis te verlagen. Een mechanisch ventilatiesysteem blijft de beste oplossing voor een constante toevoer van droge en schone lucht.

Afzuigventilator

Om kleine ruimtes zoals badkamers en toiletten te ventileren, kun je een afzuigventilator gebruiken.

Let wel:

  • Een afzuigventilator is niet geschikt voor het ventileren van grote ruimtes.
  • Met een afzuigventilator kun je, zeker in de winter, warmte verliezen. In de zomer kan warme lucht dan weer gemakkelijk naar binnen.
  • Een afzuigventilator voert geen nieuwe lucht aan.

Je hebt twee soorten afzuigventilators.

  • De opbouwventilator. Deze ventilator plaats je in een opening in een muur of het dak.
  • De buisventilator. Deze afzuigventilator plaats je in een ventilatiebuis.

De prijzen voor een afzuigventilator beginnen al bij € 20.

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies en ontvang oplossingen op maat

Tips om condens op ramen te voorkomen

Regen glas

Gratis remedies:

  • Houd de woning warm. Een binnentemperatuur van 15 graden of meer helpt om condens te voorkomen.
  • Gebruik de dampkap tijdens het koken.
  • Verlucht zo veel mogelijk.
  • Het tijdelijk openzetten van een raam ’s nachts. Je zou tijdens het slapen tot wel twee liter vocht vrijgeven, gewoon door te zweten en te ademen. Met een open raam vliegt al dat vocht zo naar buiten!
  • Droog je was buitenshuis, als dat enigszins kan.
  • Beschik je over ventilatieroosters? Benut deze! Door de ventilatieroosters regelmatig te reinigen vermijd je blokkades.
  • Beschik je over plafondventilators? Zet die in om de luchtcirculatie te verbeteren en zo vochtproblemen te verminderen.
  • Beperk het gebruik van luchtbevochtigers, of zet je luchtbevochtiger lager.

Betalende remedies:

  • Vochtafscheiders. Deze kun je heel gericht gebruiken op vochtige plekken. Het product wordt doorgaans geleverd in een emmer, die je vervolgens op strategische plaatsen zet.
  • Raamprofielen met een thermische overbrugging.
  • Luchtontvochtiger. Luchtontvochtigers zijn beschikbaar in verschillende formaten en uitvoeringen. De meest geavanceerde versies schakelen automatisch aan wanneer de luchtvochtigheid een bepaald punt bereikt.
  • Raamisolatiekits. Zo’n kit gebruik je om je ramen af te sluiten. Installatie binnenshuis beperkt condensvorming, installatie buitenshuis draagt bij aan de isolatie van je raam.

Advies op maat nodig? Stel je vragen aan vochtspecialisten en ontvang gratis offertes

Tijd om hoge vochtigheid op de binnenkant van de ramen aanpakken? Met gespecialiseerde vochtbestrijders in de arm is dat kinderspel. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes op maat. Zo hoef je er enkel nog de beste optie uit te kiezen om korte metten te maken met condens!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan u herkennen?
3*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wilt u dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vochtbestrijding
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: vochtbestrijding