Inhoud
Dikte steenstrips: formaten en afmetingen
De dikte van steenstrips varieert naargelang de uitvoering.
Steenstrip | Dikte |
---|---|
Baksteenstrips | 1,5 – 2 centimeter |
Natuursteenstrips | 5 – 15 millimeter |
Kunststeenstrips | Afhankelijk van de uitvoering, tot wel 7 centimeter dik |
Keramische steenstrips | Afhankelijk van de uitvoering, vanaf 90 millimeter dik |
De overige afmetingen (lengte en hoogte) variëren naargelang het soort steenstrip dat je kiest. Bij veel uitvoeringen heb je keuze tussen meerdere formaten.
Hoe de ideale dikte van steenstrips bepalen?
Hoe dik de steenstrips voor jouw gevel mogen zijn, hangt af van hoeveel ruimte je beschikbaar hebt. Houd bij die berekening er ook rekening mee dat ook de lijm wat ruimte inneemt.
Voor de lijm mag je rekenen op een dikte van 1 tot 1,5 centimeter. Ook de dikte van het isolatiemateriaal neem je best mee in de berekening van de verschillende diktes.
Daarnaast is het goed om te weten dat de dikte van de steenstrips zelf niet overal gelijk is. Bij hoeken, deuren of ramen heb je bovendien vaak wat minder ruimte beschikbaar.
Binnenshuis is het vaak nog iets lastiger: daar moet je ook rekening houden met balken, kolommen of radiatoren. Het is dus belangrijk om bij dit alles even stil te staan.
Met een goede projecttekening kom je vaak al een heel eind. Zo voorkom je dat je halverwege de werken tot de conclusie komt dat je bijvoorbeeld de hoeken niet degelijk kunt afwerken.
Soorten steenstrips buitengevel
Met steenstrips heb je keuze uit een diverse waaier van uitvoeringen. Zo kan je bijvoorbeeld je gevelbekleding laten samenstellen op basis van originele gevelstenen. We overlopen een paar van de meest gebruikte varianten.
1. Baksteenstrips.
Deze bestaan uit op maat gezaagde baksteen. De dikte van de steenstrips is ongeveer 2 centimeter. Verder wijken de afmetingen niet af van de traditionele baksteen, enkel de dikte van de steenstrips verschilt. Zo kun je met deze variant dus het uitzicht van een gevel uit echte bakstenen nabootsen zonder beschikbare ruimte te verliezen.
2. Natuursteenstrips.
Deze steenstrips bestaan uit dunne plakken natuursteen. Ze zijn in heel wat soorten beschikbaar: graniet, leisteen, zandsteen, noem maar op. De dikte van de steenstrips ligt tussen de 5 en 15 millimeter, uitzonderlijk dun dus in vergelijking met de volle stenen. De strips worden doorgaans op een paneel geplaatst dat je vervolgens aan de muur of gevel bevestigt.
3. Kunststeenstrips.
Deze steenstrips bestaan uit een mengsel van cement, mortel, korrels en verschillende pigment- en grondstoffen. De dikte van de steenstrips is afhankelijk van de precieze uitvoering. Zo heb je kunststeenstrips die op baksteenstrips lijken, maar ook uitvoeringen die gebaseerd zijn op diverse soorten natuursteen.
Het aanbod is enorm. Deze steenstrips zijn goedkoper dan bijvoorbeeld baksteenstrips, maar geven je gevel of muren wel dezelfde uitstraling.
4. Keramische steenstrips.
Dit type steenstrips bootst keramische wandtegels na. Ze zijn, net als keramische gevelbekleding, voorzien van een laag glazuur. Ze zijn beschikbaar in heel wat kleuren en uitvoering. De dikte van de steenstrips is afhankelijk van het specifieke ontwerp.
Hoeveel kosten steenstrips?
De prijs voor het laten plaatsen van steenstrips zonder isolatie ligt tussen de 150 en 200 euro per vierkante meter. Laat je ook isolatie plaatsen, dan mag je rekenen op een prijs van 200 tot 250 euro per vierkante meter.
Dit zijn natuurlijk maar richtprijzen. De echte prijs is afhankelijk van diverse factoren, zoals:
- Oppervlakte van de gevel
- Vraagprijs van de vakman
- Soort steenstrips
- Soort isolatie
- Complexiteit van de werken
Plaatsing van steenstrips
Over het algemeen verloopt de plaatsing van steenstrips als volgt:
- Reinig de muur en herstel eventuele beschadigingen.
- Plaats houten profielen. Span daartussen metselkoord om te verzekeren dat de steenstrips waterpas geplaatst worden.
- Bevestig de steenstrips met lijm.
- Vul de voegen eventueel met voegwortel.
Opgelet: de ondergrond waarop de steenstrips geplaatst worden, kan een invloed hebben op hoe de werken verlopen.
Gevel zonder spouw
Is er geen spouwmuur aanwezig? Dan plaats je best isolatiepanelen. Je kunt de panelen rechtstreeks aan de buitengevel bevestigen. Nadien voorzie je de panelen van steenstrips.
Gevel met (niet-geïsoleerde) luchtspouw
Is er een ledige luchtspouw aanwezig? Dan is het verstandig om die eerst op te vullen met spouwmuurisolatie. Is dat niet aan de orde, dan is het aan te raden om de luchtspouw eerst luchtdicht te maken. De stilstaande lucht in de luchtspouw zorgt voor een minimum aan isolatie.
Is de luchtspouw voorzien van isolatie en/of luchtdicht gemaakt? Dan kun je de (isolatie)panelen bevestigen. Daarop plaats je vervolgens de steenstrips.
Plaatsing na verwijderen van de luchtspouw
Een drastische methode, maar één die zorgt voor optimale isolatie. Laat de luchtspouw verwijderen en vervang ze door dikke isolatiepanelen. De panelen kun je vervolgens met steenstrips ideaal bekleden.
Waarom voor steenstrips kiezen? Voordelen
Gevel- of wandbekleding uit steenstrips laten plaatsen biedt een paar interessante voordelen.
- Eenvoudige en snelle plaatsing. Steenstrips plaatsen is relatief eenvoudig. De plaatsing neemt ook niet al te veel tijd in beslag, wat zich vertaalt in lagere arbeidskosten.
- Bespaar ruimte. In vergelijking tot gemetselde stenen zijn steenstrips erg dun. De dikte van steenstrips is vaak niet meer dan 2 centimeter. Zo heb je met een gevel uit steenstrips geen last van ruimteverlies.
- Combineerbaar met isolatie. Isoleer je met isolatiepanelen? Dan kun je de isolatie uitstekend combineren met steenstrips. Je kan de steenstrips rechtstreeks op de isolatieplaten laten plaatsen.
- Veelzijdig. Steenstrips zijn beschikbaar in heel wat varianten en diktes. Er zijn steenstrips uit baksteen die na plaatsing bijna niet te onderscheiden zijn van klassieke bakstenen. Maar ook uitvoeringen in natuursteen of kunststof bieden meerdere opties wat kleur en ontwerp betreft. Je kunt steenstrips voorts net zo goed binnen- als buitenshuis gebruiken.
Vind de juiste vakman in jouw regio en vergelijk gratis offertes
Een ervaren vakman kan je bijstaan in het bekleden van je gevel met steenstrips. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes van professionals in jouw buurt. Kies er de beste aanbieder uit, en je bent een stap dichter bij het verwezenlijken van jouw project.
Veelgestelde vragen
Wat kosten steenstrips per m2?
Hoe steenstrips plaatsen op isolatie?
Welke isolatie is geschikt voor steenstrips?
Een andere optie is het spuiten van isolerend schuim op de bestaande muur en vervolgens het aanbrengen van een wapeningslaag en afwerklaag. Deze methode is echter minder gebruikelijk en vereist een ervaren professional om het correct uit te voeren.
Welke ondergrond voor steenstrips?
Als de ondergrond niet vlak genoeg is, kan deze worden geëgaliseerd met behulp van een laag egalisatiemortel. Ook kan het nodig zijn om de ondergrond te reinigen om ervoor te zorgen dat er geen stof, vuil of andere verontreinigingen zijn die de hechting van de steenstrips kunnen belemmeren.