Wat kost steenstrips met isolatie?

Je gevel laten isoleren en bekleden met steenstrips kost je gemiddeld 120 tot 250 euro per vierkante meter. In die kosten zijn het isolatiemateriaal, de steenstrips, de materialen die nodig zijn voor de plaatsing en de arbeidsuren inbegrepen.

Meer weten over steenstrips op gevelisolatie?
Krijg gratis advies en offertes op maat
arrow Ontvang offertes

Wat bepaalt de prijs?

Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo zijn er verschillende steenstripsystemen verkrijgbaar. Daarover lees je verder in dit artikel meer.

Daarnaast zal ook de precieze uitvoering een rol spelen in de prijsbepaling. Je hebt immers de keuze uit verschillende kleuren, vormen, texturen, materialen en steenstrips met een open of gesloten voeg. Kleine renovaties of grote renovaties spelen ook een rol.

Ook het gewenste isolatiemateriaal en de isolatiemethode(s) beïnvloeden de prijs. Zo is het perfect mogelijk om steenstripisolatiepanelen te combineren met het isoleren en/of luchtdicht maken van een spouwruimte. Hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe prijziger. 

Verder zijn ook de voorbereidende werken van invloed. Het repareren van een beschadigde gevel, het uitbreken van een spouwmuurblad en het vlak maken van de gevel kunnen de kosten verder opdrijven.

Tot slot verschillen ook de uurtarieven van vakspecialisten onderling. Om de werken aan een zo gunstig mogelijke prijs uit te laten voeren, is het aan te raden om meerdere offertes te vergelijken.

Tip: Goedkopere steenstrips van bijvoorbeeld kunststof zijn doorgaans minder kwalitatief en minder duurzaam dan duurdere steenstrips gemaakt van verzaagde bakstenen. Wil je toch besparen? Vergelijk dan gratis offertes op maat!

gevelisolatie steenstrips

Gevelisolatie steenstrips: wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn in België 3 verschillende soorten steenstrips verkrijgbaar. Hieronder vind je een overzicht met de mogelijkheden.

1. E-Board [Vandersanden]

Een eerste optie zijn de E-Board steenstrips van Vandersanden. E-Board steenstrips zijn ideaal voor het bekleden van een bestaande buitengevel. Met E-Board steenstrips voorzie je jouw gevel eenvoudig van zowel isolatie als nieuwe gevelbekleding.

Het systeem bestaat uit isolatieplaten en steenstrips die meteen na elkaar aangebracht kunnen worden op de buitenmuren. Daarvoor zijn de isolatieplaten en steenstrips perfect op elkaar afgestemd. Het plaatsen verloopt vlot en eenvoudig, en kun je eventueel zelf uitvoeren. 

De gevel hoef je op voorhand enkel lichtjes te egaliseren. E-Board steenstrips zijn geschikt voor het bekleden van gemetselde gevels, houtskeletbouw, en gevels uit (cellen)beton.

Je hebt de keuze uit verschillende uitvoeringen met open of gesloten voegen, en wel meer dan 100 verschillende kleuren, texturen en vormen.

Het E-Board systeem kost je gemiddeld 75 tot 100 euro per vierkante meter, exclusief plaatsing.

2. E-Brick [Vandersanden]

Een tweede optie zijn de E-Brick steenstrips. Dit systeem bestaat uit grote PUR isolatiepanelen die al voorzien zijn van steenstrips. Ze zijn uitermate geschikt voor het vlot bekleden van grote oppervlakken.

Door de grootte en het gewicht van de platen is het plaatsen van E-Brick steenstrips niet geschikt voor doe-het-zelvers. Daarbij komt dat dit systeem eerder gebruikt wordt voor het in een klap isoleren en bekleden van grotere panden. Denk maar aan winkels, industriegebouwen en appartementen.

3. Iso-Façade [Nelissen]

Een laatste optie zijn de Iso-Façade steenstrips van Nelissen. Het systeem bestaat uit XPS platen en bijgeleverde steenstrips. Iso-Façade steenstrips zijn waterbestendig en kunnen daarom ook deels ondergronds geplaatst worden.

De XPS-platen worden voorzien van voeglijnen waardoor het plaatsen van de steenstrips erg vlot verloopt. Iso-Façade is dan ook een goede optie voor zowel (ervaren) doe-het-zelvers als gevelspecialisten.

Het Iso-Façade systeem kost je gemiddeld 75 tot 100 euro per vierkante meter, exclusief plaatsing.

Voordelen van steenstrips op isolatie

Steenstrips op isolatie zijn een ontzettend handige manier om je gevel zowel te isoleren als te bekleden. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van deze methode.

Vlot en eenvoudig geplaatst

Steenstrips plaatsen gaat ontzettend vlot. De steenstripplaten worden eenvoudig aan de muur bevestigd. 

In een keer isoleren en bekleden

De meeste steenstripsystemen bestaan uit isolatieplaten en steenstrips. Bepaalde systemen bestaan zelfs uit isolatieplaten die reeds met de steenstrips bekleed zijn. Zo gaat het plaatsen vlot, en kan je gevel al op 1 dag tijd geïsoleerd én bekleed zijn.

Isoleren met geringe dikte 

Steenstrips zijn met een gemiddelde dikte van 2 centimeter bijzonder dun. Ze worden ook steevast gecombineerd met kunststof isolatiepanelen, het beste isolatiemateriaal om gevel te isoleren zonder ruimteverlies

Steenstrips wegen bovendien een stuk minder dan volledige bakstenen. De strips bestaan doorgaans uit verzaagde bakstenen, en zijn dus niet enkel een stuk dunner, maar ook aanzienlijk lichter dan echte baksteen. Daardoor zijn ze geschikt voor het isoleren en bekleden van nagenoeg elk soort gevel, ongeacht een beperkte draagkracht.

Duurzaam

Bakstenen gaan gemakkelijk meer dan 100 jaar mee. Geldt dat dan ook voor steenstrips? Het antwoord is iets minder eenduidig. Hoe lang je steenstrip gevelbekleding meegaat, is afhankelijk van verschillende factoren.

De belangrijkste factor? Het materiaal waar de steenstrips uit bestaan. Echte steenstrips, bestaande uit verzaagde baksteen, gaan bij een correcte plaatsing en voldoende onderhoud net zo lang mee als een echte bakstenen muur. Kunststof uitvoeringen gaan dan weer wat minder lang mee. Ook fouten bij het installeren van de steenstrips kan de levensduur negatief beïnvloeden.

Tip: Doe beroep op een gevelexpert die ervaring heeft met het plaatsen van steenstrips. 

Onderhoudsvriendelijk

Steenstrips vergen weinig tot geen onderhoud. Het reinigen van steenstrips is bovendien vrij eenvoudig, en kan in de meeste gevallen prima zonder een reinigingsexpert in te schakelen.

Behoud het karakter van een bakstenen gevel

Omdat steenstrips doorgaans gemaakt worden van echte baksteen, ziet een steenstripgevel er net zo uit als een bakstenen gevel. Ook voor de hoeken van de woning is er een geschikte oplossing. Speciale uitvoeringen van steenstripplaten botsen het effect van een echte hoek uit bakstenen perfect na.

Veel opties

Je hebt tot slot de keuze uit heel wat verschillende uitvoeringen. Steenstrips zijn beschikbaar in verschillende materialen, texturen, vormen en kleuren. Zo is er voor elke gevel wel een mooie afwerking te vinden, en heb jij heel wat controle over de nieuwe look van je gevel.

Gevelspecialist nodig?
Stel je vragen aan experts!

Wat voor isolatie is geschikt? Welke isolatie combineren met steenstrips op de buitengevel?

Steenstrips worden nagenoeg altijd gecombineerd met kunststof isolatieplaten. De meest gebruikte platen zijn EPS, PUR en XPS isolatiepanelen.

Hoe dik mag de gevelisolatie zijn?

Afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal, mag je rekenen op een gemiddelde isolatiedikte van 8 tot 13 centimeter. Om de ideale dikte te berekenen, houd je rekening met de zogenaamde lambda-waarde en de warmteweerstand van het isolatiemateriaal.

Tip: Over het algemeen mag je stellen dat een dikkere laag isolatiemateriaal altijd efficiënter is dan een dunne laag van hetzelfde isolatiemateriaal. Is het niet mogelijk om de isolatie dik genoeg aan te brengen? Dan kun je overwegen om binnen-, buiten- en spouwmuurisolatie te combineren om alsnog een goede isolatiewaarde te verzekeren.

Wat is de lambda-waarde en U-waarde?

De lambda-waarde geeft de warmtegeleidbaarheid van een materiaal weer, uitgedrukt in W/m2K. Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Je meet de lambda-waarde door te bepalen hoeveel energie (Watt) er door 1 meter van het materiaal gaat bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin tussen de twee buitenzijdes van het materiaal.

De warmteweerstand of U-waarde van een isolatiemateriaal bekom je door de dikte van de laag te delen door de lambda-waarde.

Let op: De lambda-waarde van eenzelfde isolatiemateriaal kan verschillen van fabrikant tot fabrikant.

Stappenplan gevelrenovatie met steenstrips

Hoe plaatst een gevelexpert steenstrips op een bestaande gevel?

De specialist zal beginnen met het herstellen van eventuele mankementen van de gevel. De gevel moet in goede staat verkeren en effen genoeg zijn vóór de steenstrips (en het isolatiemateriaal) geplaatst worden.

Vervolgens brengt de gevelexpert het isolatiemateriaal aan op de gevel. Er wordt nagenoeg altijd gekozen voor isolatieplaten van bijvoorbeeld XPS of PUR.

Eens de isolatiepanelen gemonteerd zijn, brengt de expert speciale lijm aan op de platen. Een metselkoord verzekert dat de strips waterpas op de platen geplaatst worden. Vervolgens kleeft de gevelspecialist de steenstrips op de isolatieplaten.

Eens de lijm is opgedroogd, werkt de specialist de steenstrips af met voegmortel. Na het voegen, uitdrogen en schoonmaken van de steenstrips is de gevel klaar.

steenstrips plaatsen

Hoe steenstrips op isolatie plaatsen? Drie opties

Optie 1: Er is een spouwruimte: spouwisolatie en gevelisolatie langs de buitenkant

Beschikt je woning over een spouwmuur die dik genoeg is om efficiënt te isoleren (reken op minstens 5 centimeter)? Dan is de eenvoudigste optie het opvullen van de spouwruimte met isolatiemateriaal gevolgd door het isoleren en bekleden van de buitengevel met een steenstripsysteem

Laat je de spouw liever leeg, of is de spouw niet dik genoeg voor een efficiënte laag isolatie? Dan moet je de spouwruimte volledig luchtdicht maken. Een gevelexpert sluit alle gaten en kieren hermetisch af om luchtcirculatie in de spouw uit te sluiten. De stilstaande lucht in de spouw zal alsnog bijdragen aan de isolatiewaarde van de gebouwschil.

Optie 2: Er is geen spouwruimte: isolatie met steenstrips op de buitenkant van de gevel

Beschikt je woning niet over een spouwmuur? Dan bekleed je de buitengevel met isolatieplaten en steenstrips. Het materiaal kan rechtstreeks op de buitenmuren worden aangebracht. Doorgaans kiest de gevelexpert voor het gebruik van vijzen of lijm. De raam- en deurprofielen worden eveneens afgewerkt.

Optie 3: Buitenspouwblad verwijderen om plek te creëren voor het plaatsen van baksteenstrips en isolatie

Een laatste optie is het verwijderen van het buitenspouwblad. Daarvoor wordt de spouwmuur verwijderd en kan het isolatiemateriaal rechtstreeks tegen de buitenkant van de binnenmuur geplaatst worden.

Je creëert met deze methode extra ruimte voor het isolatiemateriaal, wat nodig kan zijn als bijvoorbeeld het verdikken van de gevel niet toegestaan is door bouwkundige voorschriften of regels omtrent het straatbeeld. Een dikkere laag isolatiemateriaal betekent bovendien ook een hogere isolatiewaarde!

Meer advies nodig? Stel je vragen en vergelijk meerdere isolatiespecialisten

Wil je meer weten over isolatie met steenstrips, of ben je benieuwd naar de prijs voor jouw gevelproject? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo kun jij informatie inwinnen, krijg je een realistisch beeld van de mogelijkheden, en weet je meteen welke prijs je kunt verwachten voor jouw gevelrenovatie. Het vergelijken van offertes is de gemakkelijkste manier om je gevelrenovatie zo voordelig mogelijk uit te laten voeren!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: gevelrenovatie