Inhoud
Prijs isoleren buitenmuur
Jouw bestaande buitenmuren isoleren kost gemiddeld 115 tot 135 euro per vierkante meter. De prijs hangt meestal af van het soort afwerking. Een afwerking in hout is bijvoorbeeld veel duurder dan een afwerking in crepi.
Als je jouw buitengevel isoleert kan je bovendien in aanmerking komen voor een renovatiepremie en een premie van de netbeheerder, vandaag: Mijn VerbouwPremie.
Hoe kosten besparen op buitengevelisolatie?
Dankzij de isolatie die je op jouw oude buitenmuur plaatst, kan je gemiddeld tot 25 % energie besparen na isoleren. Buitenmuurisolatie is vrij duur en de terugverdientijd kan oplopen tot 8 à 13 jaar.
De terugverdientijd van het isoleren van een buitenmuur hangt af van de investeringskosten en de premies waarvoor je in aanmerking komt. Daarnaast stijgt jouw woning sowieso in waarde door de verbeterde energieprestaties.
Hoe buitenmuur of gevel isoleren?
Bij buitenmuurisolatie gebruiken vakmannen meestal kunststof isolatieplaten of soorten als minerale wol, die ze aan de gevel lijmen.
Als je ervoor kiest om de buitenmuur af te werken met gevelpanelen dan zal de vakman een houten of metalen raamwerk op het isolatiemateriaal aanbrengen. Op die manier kunnen de gevelpanelen er op vastgezet worden.
Bij een afwerking na isoleren met crepi is dan niet nodig en het volstaat om een wapeningslaag van glasvezel te plaatsen. Die dient als fundament voor de crepi-bepleistering.
Soorten afwerkingen voor gevelisolatie
Na het plaatsen van de buitenmuurisolatie kan je de gevel verder afwerken met gevelbekleding. Je hebt alvast tal van opties. We zetten ze voor jou op een rij.
Type 1: Gepleisterde afwerking (crepi)
Crepi is een materiaal dat vandaag heel vaak wordt gebruikt bij het afwerken van een gevel. Crepi is een sierpleister die je in één of meerdere lagen op het isolatiemateriaal aanbrengt.
Het grote voordeel van een crepi gevel is de snelheid waarop je het op jouw gevel kan aanbrengen. Het is trouwens ook relatief goedkoop.
Type 2: Buitenmuur isoleren en steenstrips afwerking
Steenstrips zijn dunne strips (22 tot 24 mm dik) die gezaagd worden uit baksteen. Ze worden door de vakman eenvoudig aan het isolatiemateriaal verlijmd. Als je de buitenmuur isoleert heb je bovendien geen ruimteverlies in je woning.
Met steenstrips beschik je over een groot assortiment aan kleuren en kan je jouw gevel een bakstenen look geven.
Het grote voordeel is de slanke afwerking en in tegenstelling tot een echte bakstenen muur heb je hier geen extra verbrede fundering voor nodig.
Type 3: Nieuw gemetselde buitenmuur
Nadat je jouw buitenmuur isoleert kan je vervolgens een nieuwe buitenmuur plaatsen. Dit is echter één van de duurste oplossingen.
Deze afwerkingsmethode is best geschikt voor grondige renovaties. Het grote voordeel is de heel authentieke look.
Type 4: Houten gevelbekleding
Je kan kiezen voor een gevelbekleding in hout als je een warme uitstraling wil creëren. Je kan bijvoorbeeld verduurzaamd hout (thermowood) gebruiken. Die gaat lang mee en is quasi ongevoelig voor vocht.
De houten gevelbekleding kan zowel met verticale houten latten als andere alternatieven.
Type 5: Plaatsen van gevelpanelen
Wil je een moderne look met een strakke afwerking? Dan kies je best voor gevelpanelen, eens je isolatie geplaatst is. Je kan ze op dezelfde manier plaatsen als houten panelen en ze zijn verkrijgbaar in uiteenlopende materialen, zoals aluminium en kunststof.
Buitenmuurisolatie: aandachtspunten
Er zijn bepaalde zaken waarmee je best rekening houdt bij het isoleren van jouw buitenmuur.
1: Zelf doen of een vakman inschakelen?
Het isoleren van de buitenzijde van de gevel pak je best niet zelf aan. Het is bij voorkeur een klus voor een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Een vakman beschikt over de nodige kennis en ervaring, en garandeert veilig en correct werk.
2: Vochtproblemen?
Heb je last van vochtdoorslag via de gevel? Dit ontstaat waarschijnlijk als je de gevel niet geïsoleerd hebt. Maar het probleem kan ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld: lekkende goten, optrekkend vocht of gebrek aan ventilatie.
De oorzaak van het vochtprobleem verhelp je bij voorkeur voordat je de gevelisolatie laat aanbrengen, anders kan het zelfs erger worden. Breng daarom eventuele vochtproblemen altijd onder de aandacht van het isolatiebedrijf dat voor jou een offerte opstelt.
3: Onderhoud
De mate van onderhoud na isolatie hangt af van de soort afwerking. Een houten gevelbekleding moet regelmatig geschilderd worden. Kunststof platen hebben weinig tot geen onderhoud nodig.
Als je jouw buitenmuur laat bepleisteren, dan moet je eerst eventuele scheuren of beschadigingen herstellen. Op die manier blijft de onderliggende isolatielaag intact. Tot slot hebben steenstrips weinig onderhoud nodig, net zoals een standaard buitenmuur van bakstenen.
4: Vergunning nodig, ja of nee?
Als de isolatie mee bijdraagt tot het veranderen van het uitzicht van jouw voorgevel, dan heb je hiervoor een vergunning nodig. Voor zij- en achtergevels is een vergunning niet altijd nodig.
Vergelijk gratis 1 of meerdere vrijblijvende offertes
Jouw buitenmuur isoleren gebeurt best door een ervaren isolatiespecialist. Hij of zij zal jou gepaste advies geven. Ook staat een erkende vakman garant voor een correcte uitvoering en veilig werk.
Via onderstaand formulier ontvang je gratis 1 of meerdere vrijblijvende offertes van specialisten in jouw buurt. Zo kan je rekenen op advies op maat en vrijblijvend prijsvoorstellen vergelijken. Zo bekom je de beste deal voor jouw buitenmuur project.