Wat is cementpleister? 

Cementpleister is een bijzonder stevig soort muurbekleding. Het materiaal hardt snel uit, is slijtvast en biedt een uitstekende bescherming aan zowel binnen- als buitenmuren.

Bij een correcte plaatsing is het materiaal dampopen, waardoor een gecementeerde gevel goed kan ademen. Vocht kan via de gevel ontsnappen, maar dringt niet door de gevelbekleding naar binnen. Een gecementeerde gevel is ontzettend goed beschermd tegen de grillen van het weer (diverse weersinvloeden).

Cementpleister bestaat uit cement, zand en kalk. Naargelang de toepassing wordt de pleister aangelengd met toeslagstoffen. Denk maar aan waterafstotende middelen en kleurpigmenten. Het aanbrengen van cementpleister wordt cementeren genoemd.

Naast een groot aanbod aan kleuren heb je met cementpleister ook de keuze uit verschillende afwerkingen. Cementeren is de ideale techniek voor het egaliseren van gevels, maar leent zich ook prima tot het verfraaien van binnenmuren.

Man werkt met cementpleister

Is cementeren waterdicht?

Cement is van nature niet waterdicht. Het is dus belangrijk dat je cement waterdicht maakt. Het cementeren van pleister is alleen geschikt voor oppervlakken die bestand zijn tegen water. Voordat je begint met het cementeren zal je het oppervlak waterdicht maken. Schakel hiervoor professionele hulp in.

Meer weten over cementpleister of nood aan geveladvies?
Contacteer gratis en vrijblijvend gevelexperts in jouw omgeving!
arrow Ontvang offertes

Wat kost het aanbrengen van cementpleister?

Een gemiddelde gevel voorzien van een laag cementpleister kost je 1.800 tot 2.400 euro. Een dikke laag cementpleister kost je 40 euro per vierkante meter, een dunne laag kost rond de 30 euro per vierkante meter.

Tip: Benieuwd naar de verschillen tussen dikke en dunne lagen cementpleister? Onder in dit artikel vind je een handig overzicht.

Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren. De laagdikte, de oppervlakte en staat van de gevel, de toevoeging van toeslagstoffen, de complexiteit van de werken en de vraag van de aannemer spelen een belangrijke rol.

Man brengt cementpleister aan

Hoe zelf een muur bezetten met cement? [Stappenplan] 

Benieuwd hoe je zelf een muur kunt cementeren, of hoe een vakspecialist de klus klaart? Hieronder vind je een overzicht van de werken.

Stap 1: Voorbereiden ondergrond

Voor je begint met cementeren, moet de muur in goede staat verkeren. Scheurtjes, barsten of beschadigd voegwerk moeten eerst en vooral hersteld worden. Een beschadigde muur cementeren is geen goed idee. De cementpleister kan de muur verder beschadigen, of niet goed aan de muur hechten.

Stap 2: Reinigen binnen- of buitenmuur

Is de muur in goede staat? Dan is het tijd voor een grondige reiniging. Vuil, mos, algen, stof en vetten kunnen de hechting van de cementpleister verminderen. Om te voorkomen dat de muurbekleding loskomt, verzeker je dus dat de ondermuur volledig schoon is voor je begint met cementeren.

Stap 3: Hechtingslaag aanbrengen

Eens de muur in goede, propere staat verkeert, kun je beginnen met cementeren. Een eerste, zogenaamde hechtingslaag verzekert dat de cementpleister goed aan de muur hecht. 

4: Cementpleister aanbrengen

Na de hechtingslaag volgt een laag cementpleister. Deze laag kun je eventueel voorzien van een kleurpigment naar keuze. Je hebt de keuze tussen een dunne laag cementpleister, of een dikke deklaag die de onderliggende structuur verbergt.

De beste cementpleister specialist vinden?
Vergelijk offertes van meerdere specialisten in je regio
arrow Ontvang offertes

5: Afwerking met waterdichte coating (optioneel)

Breng je cementpleister aan op een gevel? Dan is het aan te raden om de gevel af te werken met een waterdichte coating. Breng de coating tot 50 centimeter boven het grondniveau aan op de buitenmuur.

Tip: Een waterdichte coating beschermt je gevel niet enkel tegen vocht, maar ook tegen vuil.

6: Aanbrengen gevelplint (optioneel)

Tot slot kun je een gevelplint aanbrengen om de muur verder te beschermen. Een gevelplint draagt bovendien bij tot de uitstraling van je woning. Je hebt de keuze uit gevelplinten in heel wat materialen, waaronder natuursteen (bijvoorbeeld arduin) of kunststof. Voor een meer uniforme look kun je natuurlijk kiezen voor een gecementeerde gevelplint.

Cementpleister verwijderen [Stappenplan] 

Wil je een oude laag cementpleister verwijderen? Dat kan! Hoe dikker de laag, hoe moeilijker de klus. Je gaat als volgt te werk.

Stap 1: Cementpleister afkappen

Gebruik een hamer en beitel om de laag cementpleister van de muur te kappen. Hoe dikker de laag, hoe tijdrovender dat is.

Opgelet! Het afkappen van een laag cementpleister brengt wat risico’s met zich mee. Voer de klus aandachtig uit en vermijdt het beschadigen van de onderliggende muur.

Stap 2: Schuren

Met een staalborstel of schuurmachine schuur je de restjes cementpleister van de gevel.

Stap 3: Afwerken

Gebruik een hogedrukreiniger of luchtcompressor om stofrestjes van de muur te halen.

Tip: Wil je zeker zijn dat de oude laag cementpleister verwijderd wordt zonder de onderliggende muur te beschadigen? Dan kun je best beroep doen op een professional.

Gevelexpert nodig?
Stel vragen en vergelijk offertes!

Voordelen cementeren

Cementeren is een erg interessante optie voor het bekleden van zowel binnen- als buitenmuren.

Budgetvriendelijk en goede prijs-kwaliteitverhouding

Met een gemiddelde prijs van 30 tot 40 euro per vierkante meter is cementpleister relatief goedkoop. 

Dampopen bescherming

Met een laag cementpleister is je gevel bijzonder goed beschermd tegen wind, regen en vorst. Bovendien is cementpleister een dampopen materiaal, waardoor de gevel blijft ademen. Binnenshuis is cementpleister daarom uitermate geschikt voor het bekleden van vochtige ruimtes zoals de badkamer.

Slijtvast en sterk

Cementpleister kan tegen een stootje. Je hoeft dus niet te vrezen voor beschadigingen aan je binnen- of buitenmuren.

Geschikt voor nagenoeg elke ondergrond

Bijna elke ondergrond is geschikt voor het afwerken met een laag cementpleister. Let wel, de ondergrond moet schoon zijn en in goede staat verkeren.

Verbergt oneffenheden en imperfecties

Met cementpleister kun je kleine imperfecties, kleurverschillen en oneffenheden eenvoudig verbergen. Zelfs een dunne laag cementpleister is geschikt voor het verdoezelen van kleine afwijkingen in de muur.

Het materiaal is erg geschikt voor het egaliseren van een muur, maar met een dunne laag cementpleister kun je ervoor kiezen om de structuur van de onderliggende muur zichtbaar te houden.

Onderhoudsvriendelijk

Cementpleister vergt weinig onderhoud, en is bovendien eenvoudig te reinigen.

Duurzaam

Cementpleister gaat gemakkelijk 20 jaar mee. Bij buitenshuis gebruik is het aan te raden om een vochtwerende coating aan te brengen. Daarmee verleng je de levensduur van je gecementeerde gevel aanzienlijk.

Veel opties

Cementpleister kan voorzien worden van heel wat pigmenten. Je hebt niet enkel een groot aanbod aan kleuren, maar ook aan structuren, diktes en afwerkingen. Er is voor elke binnen- of buitenmuur wel een geschikte optie te vinden.

Gevelstenen cementeren

Wat zijn mogelijkheden met cementpleister?

Wil je de gevel of binnenmuren cementeren? Dan heb je grofweg drie opties: een dunne laag, een dikke deklaag, of een gekleurde laag cementpleister.

1. Dunne laag cementpleister

Een dunne laag cementpleister zal kleine afwijkingen in de muur wegwerken. Zowel binnen- als buitenshuis kan zo’n laag cementpleister het uitzicht van je woning enorm verfraaien.

Met een dunne laag cementpleister blijft de structuur van de onderliggende muur goed zichtbaar. Dat kan voor een mooi effect zorgen op bijvoorbeeld bakstenen gevels.

Een dunne laag cementpleister is goedkoper, maar biedt een minder duurzame bescherming van de onderliggende muur. Buitenshuis wordt daarom vaak gekozen voor een dikke laag cementpleister.

2. Dikke laag cementpleister

Wil je de muur volledig egaliseren en de onderliggende gevel- of muurstructuur aan het oog onttrekken? Dan is een dikke deklaag de beste optie.

Een dikke laag cementpleister is enigszins prijziger, maar biedt wel een betere bescherming tegen regen, wind en vorst.

3. Kleurlaag

Door pigmenten toe te voegen aan de cementpleister kun je de gevel of binnenmuur van een nieuw kleurtje voorzien. 

In welke kleuren is cementpleister verkrijgbaar?

Cementbepleistering heeft normaal een grijzige kleur. Door pigmenten toe te voegen, kun je de muur van een kleur naar wens voorzien. Je hoeft een gecementeerde muur dus niet te overschilderen. Nagenoeg alle kleuren zijn mogelijk. 

Tip: Benieuwd naar het kleurenaanbod? Een gevelspecialist geeft je info op maat.

Nood aan persoonlijk advies over gevelcement?
Contacteer gratis en vrijblijvend ervaringsdesundigen
arrow Ontvang offertes

Alternatieven cementpleister voor de buitenmuren

Er zijn verschillende materialen met gelijkaardige kenmerken die ook perfect geschikt zijn voor het bekleden van je gevel. Hieronder vind je een overzicht met interessante alternatieven en hun prijzen.

Optie 1: Spuitkurk

Spuitkurk is een natuurlijk materiaal bestaande uit kurkkorrels en (acryl)harsen. Je kunt het materiaal eenvoudig in laagjes op de muur spuiten. 

Spuitkurk is verkrijgbaar in heel wat kleuren en texturen. Het grootste voordeel van dit milieuvriendelijk materiaal? Spuitkurk draagt bij aan de isolatiewaarde van je woning!

De korrel in spuitkurk doet enigszins denken aan de korrel in cementpleister. Net als cementpleister is spuitkurk vochtwerend en ademend

Spuitkurk laten plaatsen kost je gemiddeld 60 tot 80 euro per vierkante meter, en is daarmee iets duurder dan cementpleister.

Het aanbrengen van cementpleister

Optie 2: Crepi

Crepi is een ander waardig alternatief op cementpleister. Qua uitzicht lijken de twee ontzettend op elkaar. Je hebt met crepi de keuze uit heel wat kleuren, texturen en afwerkingen.

Minerale crepi bestaat uit kalk, cement en zand. Het materiaal wordt in een enkele dikke laag aangebracht, en is iets milieuvriendelijker dan het alternatief: synthetische crepi.

Synthetische crepi (ook wel kunstharspleister) bestaat uit kalk, kunsthars, en toeslagstoffen. Kunstharspleister wordt in meerdere lagen aangebracht, en biedt een iets betere bescherming tegen vocht.

Crepi is ontzettend geschikt voor het afwerken van een langs buiten geïsoleerde gevel. Je gevel laten bekleden met crepi kost je gemiddeld 40 tot 80 euro per vierkante meter, en is dus iets duurder dan cementpleister.

Laat je de gevel isoleren en met crepi bekleden? Dan mag je rekenen op een prijs tussen de 100 en 140 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing.

Optie 3: Kaleien

Kaleien is een eeuwenoude schildertechniek. Kalei is een soort kalkpleister die met een blokkwast op gevels en binnenmuren wordt aangebracht. Kalei is duurzaam, milieuvriendelijk en ademend, en daarom uitermate geschikt voor het bekleden van je gevel.

Met kalei bekom je een landelijke, rustieke uitstraling, zowel binnen- als buitenshuis. Traditionele kalei is wit, maar tegenwoordig kan kaleiverf met kleurpigmenten naar wens worden aangelengd.

Kaleien kost je gemiddeld 25 tot 40 euro per vierkante meter, en kan dus iets goedkoper zijn dan cementpleister. 

Prijzen alternatieven op cementpleister voor buitenmuur

Een overzicht met prijzen voor de verschillende soorten gevelbekleding.

BekledingRichtprijs per vierkante meter
Spuitkurk€ 60 – 80
Crepi€ 40 – 80
Kalei€ 25 – 40
Cementpleister€ 30 – 40
De beste oplossing voor je gevel?
Een gevelexpert weet raad

Soorten sierpleister voor de binnenmuren

Je binnenmuren bekleden met een alternatief soort sierpleister? Dat kan! Hieronder vind je een overzicht met opties.

Optie 1: Tadelakt

Tadelakt is een materiaal dat al eeuwen gebruikt wordt in het Midden-Oosten. Dit natuurlijke en ecologische materiaal wordt handmatig aangebracht en gepolijst.

Na de plaatsing wordt tadelakt manueel ingewreven met olijfoliezeep. Daardoor wordt het materiaal waterafstotend. Tadelakt wordt dan ook vaak gekozen voor het afwerken van badkamer- en keukenmuren.

Tadelakt is een erg ambachtelijk materiaal. Het plaatsen gebeurt volledig handmatig, en is daarom ook vrij prijzig. Na plaatsing moet je de muren periodiek behandelen met olijfoliezeep. Zo behoud je de waterdichte eigenschappen en de unieke uitstraling van je tadelakt muren.

Optie 2: Betonstuc of betonciré

Betonstuc is een modern soort beton, afkomstig uit Frankrijk waar het beter bekend is onder de noemer betonciré. Betonciré betekent gewreven beton, wat meteen uitlegt hoe het materiaal geplaatst wordt.

Betonciré bestaat uit cement, hars en fijne betondeeltjes. Het materiaal is enorm stevig, waterdicht en perfect geschikt voor gebruik binnen- en buitenshuis. Je vindt betonciré vaak terug in badkamers, douches, keukens en op vloeren. Het materiaal is zelfs geschikt voor het bezetten van wastafels.

Een met betoncié bekleedde muur geeft je woning een moderne, industriële look. Het materiaal kan gekleurd worden door toevoeging van kleurpigmenten. Door de gepolijste afwerking is betonciré perfect glad. Afhankelijk van de precieze toepassing wordt betonciré vaak afgewerkt met een vochtwerende coating.

Optie 3: Microcement

Microcement lijkt qua uitzicht erg op betonciré. Het materiaal bestaat uit cement, kunsthars en minerale kleurpigmenten. Microcement wordt in een dunne laag aangebracht op wanden, vloeren en plafonds. 

Een laag microcement aanbrengen gaat erg vlot, en kan op nagenoeg elke ondergrond. Het resultaat is een waterdichte en uitermate onderhoudsvriendelijke afwerking van het bekleedde oppervlak.

Prijs alternatieven voor bekleding van badkamer- of binnenmuur

Wil je een binnenmuur bekleden met cementpleister? Dan heb je de keuze uit verschillende technieken. Verder in dit artikel lees je daarover meer. 

BekledingRichtprijs per vierkante meter inclusief plaatsing
Tadelakt€ 170 – 200
Microcement€ 100 – 155
Betonstuc€ 80 – 150
Vakman brengt cementpleister aan

Cementpleister aanbrengen? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes!

Het cementeren van de gevel vergt de nodige kennis en ervaring. Het is bijvoorbeeld cruciaal dat de gevel voldoende en op de juiste manier wordt voorbereid. Fouten bij het aanbrengen van cementpleister kunnen je duur komen te staan.

Voor een vlekkeloos resultaat doe je best beroep op de kennis en expertise van een gevelspecialist. Die waarborgt niet enkel een correcte uitvoeren van de werken, maar ook de nodige nazorg van je gevel.

Wil je meer informatie over cementpleister, of ben je op zoek naar een vakspecialist in jouw buurt? Vul dan onderstaand formulier kwijt. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies op maat, alsook een overzicht met offertes van specialisten uit jouw omgeving. Zo kun jij belangrijke informatie inwinnen, het aanbod vergelijken, en een weldoordachte keuze maken. De eenvoudigste weg naar een zo voordelig mogelijke uitvoering van jouw gevelrenovatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: gevelrenovatie