Inhoud
Wat is de kostprijs van PIR afschot isolatie?
Gemiddeld betaal je tussen de 13 tot 65 euro per vierkante meter voor een afschot met een dikte van 10 millimeter. Voor een afschot met een dikte van 20 millimeter betaal je tussen de 15 en 70 euro per vierkante meter. Dit zijn louter richtprijzen, waarbij de plaatsingskosten, btw en extra werken niet zijn meegerekend.
De prijs van PIR afschot isolatie verschilt niet veel met die van vlakke isolatieplaten. Het prijsverschil bedraagt ongeveer 2 tot 3,5 %. Wil je een exacte prijsberekening voor jouw afschot isolatie? Vraag via het offerteformulier meerdere offertes op. Vergelijk producten en prijzen van meerdere vakmannen op een zeer eenvoudige manier.
De kostprijs van afschot isolatie hangt af van meerdere elementen. Factoren die een invloed hebben op de kostprijs van dit type platdak isolatie zijn de hellingsgraad, de moeilijkheidsgraad van de constructie, de oppervlakte van het dak en de gekozen afwerking. Daarnaast speelt de dikte, de afmetingen en het materiaal een belangrijke rol.
Onder een aantal voorwaarden is het mogelijk om subsidies te krijgen voor jouw afschot isolatie. Indien je kiest voor een erkende vakman, liggen de premiebedragen meestal hoger dan als je zelf de werken uitvoert. Je maakt gebruik van een verlaagd btw-tarief van 6 % voor de uitbesteding aan een professionele vakman, als je woning ouder is dan 10 jaar.
Voordelen van PIR afschot isolatie
Met dit type isolatie voorzie je jouw platte dak van een helling. Het plat dak heeft een hoge isolatiewaarde en het water blijft niet op het dak staan. De platen zijn in verschillende diktes en verschillende afschotten verkrijgbaar. Daarnaast zijn ze goed beloopbaar. Dit zijn echter niet de enige voordelen. Kiezen voor afschot isolatie heeft tal van pluspunten.
Bouwfase overslaan
De hellingslaag is overbodig bij dit type dakisolatie. De dakwerker maakt zelf de afwatering en helling van het plat dak. Dit maakt dat je een volledige bouwfase overslaat. Daarnaast hang je niet af van een aannemer die de betonhelling giet.
Platte daken worden in vier verschillende fases afgewerkt:
- De vakman plaatst hellingsbeton op de betonnen vloer
- Vervolgens wordt het dak van een dampscherm, isolatie en waterdichting voorzien
- Bij afschot isolatie zit het hellende gedeelte mee in het isolatiepakket inbegrepen
- De vakman plaatst het dampscherm op de vloer van het dak
- Tot slot brengt hij het isolatiepakket en de waterdichting aan
De platen kunnen voorzien worden van een losliggende, verkleefde, geballaste of een mechanisch bevestigde dakbedekking.
Weinig last van bouwvocht
Bij deze isolatie is een betonhellingslaag overbodig. Hierdoor heb je weinig last van bouwvocht.
Vooraleer de waterdichting geplaatst wordt, moet de betonhellingslaag volledig uitgedroogd zijn. Dit kan maanden duren. Hierdoor verlies je vrij veel tijd. Soms krijgt de dakwerker de vraag om aan de volgende fase te starten. Indien hij hier te snel mee start, kan er restvocht optreden. Dit vocht lokt discussie uit. Je weet namelijk niet of het vocht al dan niet van een lek afkomstig is.
Eenmaal het dampscherm geplaatst is en de dakwerker gezorgd heeft voor waterdichting, is het niet langer mogelijk om het vocht te laten drogen. Dit leidt tot problemen in de woning zelf. Met een afschot isolatie heb je geen last van dit ongemak, aangezien de lange droogtijd niet van toepassing is.
Hoger rendement en lichte constructie
De afschot isolatie beschikt over betere isolatiewaarden. Daarnaast is er geen hellingsbeton nodig bij dit type isolatie, waardoor je een lichtere bouwconstructie creëert.
Een andere naam voor afschot isolatie is hellingsisolatie. Daarnaast wordt afschot isolatie hellende isolatie genoemd.
Niet afhankelijk van de weersomstandigheden
Een betonhelligslaag kan beschadigingen oplopen door vorst en een felle regenbui. De weersomstandigheden spelen een grote rol voor de kwaliteit van jouw beton. Het is mogelijk dat de bovenste laag van het beton lost en er geen dampscherm op gemonteerd kan worden. Indien dit gebeurt, moet je het beton van een volledig nieuwe laag voorzien.
Bij afschot isolatie valt deze last weg. Je hangt niet langer af van de weersomstandigheden. Hierdoor komt jouw planning niet in gevaar.
Isolatieplaten met afschotplaten plaatsen: werkwijze
De dakwerker plaatst deze isolatieplaten snel en eenvoudig. De ondergrond dient droog, proper en effen te zijn, vooraleer de platen gelegd kunnen worden. Vervolgens plaatst de vakman een dampscherm. Op het dampscherm bevestigt hij de isolatieplaten.
De dakwerker berekent de waterafvoer en de hellingsgraad. Dit is nodig zodat alles precies past naargelang de afmetingen van jouw dak.
Plaatsen op standaard dak
Bij een standaard dak berekent de dakwerker gemakkelijk zelf de afmetingen. Vervolgens isoleert hij het dak met afschotplaten met een standaard formaat. Een uitgebreid legplan is niet noodzakelijk.
Beschik je over verschillende tappunten voor de afvoer van water? Dan loopt de helling eerst af naar het midden. De isolatieplaten veranderen op het laagste punt van richting. Het water loopt vervolgens richting de tappunten.
Plaatsen op complex dak
Een complex dak is een dak met verschillende hoeken, koepels, tappunten, onderbrekingen… Zo’n dak vergt precisiewerk. Het is niet de dakwerker die een legplan opstelt, maar de fabrikant van de isolatieplaten.
Andere methodes om plat dak te isoleren en laten afhellen
Er zijn ook andere manieren om jouw platte dak af te hellen. De manier waarvoor je kiest is afhankelijk van de draagstructuur.
Via hellingschape
Het is mogelijk om een helling te maken met beton. De isolatie hangt af van het type chape. Isolerende hellingschape is licht en isoleert uit zichzelf.
Een andere mogelijkheid is zand en cement hellingschape. Deze soort beschikt niet over thermische eigenschappen. Je moet deze chape voorzien van vlakke isolatieplaten. De hellingschape is zwaarder dan de andere chape en is niet geschikt voor elke dakstructuur.
Via een houten draagstructuur met afschot
Om een helling te bouwen plaatst de dakwerker een houten constructie met afschot. Vervolgens bevestigt hij vlakke isolatieplaten op de constructie. De hoogte van de opbouw is hoger dan de opbouwhoogte bij afschot isolatie.
Afschot isolatie plaatsen? Vraag gratis en vrijblijvend offertes!
Ben je geïnteresseerd in platdak isolatie, dan is afschot isolatie de beste keuze voor jou. Vraag via onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend meerdere offertes op. Je ontvangt offertes van verschillende vakmannen uit jouw regio. Om te bespreken vergelijk je snel en eenvoudig de prijzen en diensten van de dakwerkers.
Neem contact op met de vakman die past binnen jouw project en ga samen aan de slag!