Inhoud
Fundering: zelf plaatsen of laten bouwen?
Je gaat een carport bouwen, dan is een goede fundering van groot belang. Daar komen immers de palen van je carport op vast te staan. De hele constructie steunt bijvoorbeeld op de betonpoeren.
Wanneer het op een goede fundering plaatsen neerkomt, zijn er logischerwijze twee opties: je kan ze zelf plaatsen of de fundering laten plaatsen door een ervaren vakman. Zelf een fundering bouwen is uiteraard goedkoper aangezien je geen loonkosten hoeft te betalen.
Zelf je fundering bouwen
Indien je zelf de fundering wil leggen. Bereid je goed voor en zorg dat je over de juiste materialen beschikt. Bovendien kan de moeilijkheidsgraad van het plaatsen stijgen naarmate de ondergrond moeilijker wordt. Kies ook in functie van de constructie, een dubbele carport vraagt bijvoorbeeld om een andere fundering dan enkele.
Fundering laten plaatsen
Een fundering laten plaatsen door een erkend vakman gaat je dan wel wat meer kosten. Door zijn ervaring werkt hij secuurder en sneller. Bovendien draagt hij de verantwoordelijkheid bij eventuele fouten.
Welke soorten funderingen bestaan er?
Er bestaan vier verschillende soorten fundering, met of zonder betonpoeren. Elke soort is min of meer toegespitst op een specifieke ondergrond. Iedereen kan zo goed als elke fundering maken.
1. Strokenfundering
Een strokenfundering is een fundering die geschikt is voor regio’s met hoge sneeuwval en een zachte ondergrond. De belasting wordt netjes verdeeld doordat er een sleuf gegraven wordt waarin de fundering zal gegoten worden. Omdat de belasting zo goed verdeeld is, is de strokenfundering uiterst geschikt voor grote en dubbele carports.
2. Puntfundering
Een puntfundering bestaat in de klassieke constructie uit 9 funderingspunten die symmetrisch zijn opgesteld. Deze punten zijn niet met elkaar verbonden. Daarom is het belangrijk dat ze in een uniforme ondergrond geplaatst worden.
Om de stevigheid van enkele carports te garanderen moeten telkens de buitenste palen rechtstreeks in beton geplaatst worden, houten carport palen kunnen rechtsreeks in de betonpoeren geplaatst worden.
3. Ramplankenfundering
Wil je geen beton gieten, dan is een ramplankenfundering een goed alternatief voor je carport. Speciale stalen grondankers worden in de grond gedreven, waarop dan de balken bevestigd kunnen worden. Als alternatief voor de puntfundering, is ook de ramplankenfundering enkel geschikt voor kleinere carports.
Omdat je de ankers de grond in moet drijven, zijn zachte, rotsachtige en steenachtige ondergronden niet geschikt.
4. Schroeffundering
Een schroeffundering gelijkt op een ramplankenfundering. De schroeffundering moet in de grond gedraaid worden als een reuzenschroef in plaats van in de grond gedreven worden zoals de ramplankenfundering. Deze carport fundering heeft echter wel enkele restricties. Je kan ze enkel plaatsen als het 1 meter onder het maaiveld kan.
Zelf een fundering plaatsen? Tips en tricks
- Baken alle afmetingen van je carport af
- Maak de ondergrond, waar je carport gaat komen, schoon
- Graaf voldoende diep en vul met een stevige laag kiezels
- Plaats de (houten) bekisting waterpas
- Giet het beton in de bekisting en plaats de funderingsankers van je carport palen
- Sla zacht met een rubberen hamer op de bekisting om luchtbellen uit het beton te halen
- Laat de beton enkele dagen uitdrogen of uitharden
- Bekisting verwijderen
Wens je meer info over de fundering van een carport? Vraag advies en offertes
Wil je op zeker spelen en de carport fundering laten plaatsen door een ervaren vakman? Of wil je om advies vragen? Via onderstaand formulier kan je gratis vrijblijvende offertes aanvragen voor de fundering van een eigen carport. Vergelijk zo veel mogelijk prijzen. Zo vind je de ideale oplossing voor jouw situatie.