Inhoud
Hoeveel kost een houten terrasoverkapping?
Vooraleer je een houten terrasoverkapping plaatst, weet je best ook meer over het prijskaartje. In onderstaande tabel vind je enkele richtprijzen. Hou er rekening mee dat de vermelde bedragen kunnen veranderen naargelang de capaciteit, de verschillende houtsoorten, de duurzaamheid van het hout enzovoort.
Type hout | Prijs |
---|---|
Douglas hout | Vanaf 2.000 euro |
Geïmpregneerd hout | Vanaf 500 euro |
Hardhout | Vanaf 2.000 euro |
Blank hout | Vanaf 500 euro |
Zoals je hierboven kan zien, zijn Douglas hout en hardhout de duurste opties. Dit komt omdat ze beiden heel duurzaam zijn en weinig onderhoud nodig hebben. Ze zijn alle twee ook heel weerbestendig. Blank of onbewerkt hout heeft bijvoorbeeld een minder goede kwaliteit tegenover de drie andere houtsoorten, waardoor het goedkoper is.
Velen kiezen voor een aluminium terrasoverkapping. Het is een stevig materiaal met veel afwerkingsmogelijkheden. Ook is aluminium in vergelijking met hout vrijwel onderhoudsvrij. Het is niet nodig om het te vernissen, uit te kijken voor schimmels enzovoort.
Aluminium is echter veel duurder dan een houten tuinoverkapping. Reken op prijzen vanaf 4.000 euro.
Voordelen en nadelen van een overkapping in hout
Voordelen houten overkappingen
Diversiteit aan afwerkingsmogelijkheden
Hout biedt vele voordelen. Het geeft in elke situatie een natuurlijke uitstraling aan je overkapping. Daarnaast kan je een houten terrasoverkapping op heel diverse manieren afwerken. Wil je een rurale en landelijke stijl? Of heb je liever een meer romantische, warme uitstraling. Het kan allemaal!
Duurzaam karakter
Afhankelijk van het type hout en mits een goed onderhoud kan de terrasoverkapping makkelijk een tiental jaar mee.
Relatief goedkoop
Toch ten opzichte van andere materialen.
Nadelen
Vereist veel onderhoud
Schimmels en insecten kunnen onder invloed van het weer en de planten het hout aantasten. Houten overkappingen hebben met andere woorden nood aan een regelmatig onderhoud.
Nood aan een stevige constructie
Omwille van het zware gewicht van de houten constructie
Waarop letten als je een overkapping in hout wil plaatsen?
1. Soort hout
Alvorens een houten terrasoverkapping te plaatsen, is het belangrijk te weten welk hout het best kan worden gebruikt. Hieronder vind je een lijst van de meest populaire soorten:
- Douglas hout
- Geïmpregneerd hout
- Hardhout
- Blank of onbewerkt hout
2. Opbouw houten terrasoverkapping
Het is steeds interessant de deskundige hulp van een specialist te vragen voor het plaatsen van onder meer een plat dak. Vooral als je een meer complexe constructie wenst te bouwen.
Opteer je voor een eenvoudige constructie en wil je geld besparen? Je kan ook perfect zelf aan de slag. Op voorwaarde dat je over de juiste kennis beschikt. Als je een overkapping maakt, neem dan zeker volgend stappenplan in acht:
- Meten en kiezen
- Houten balken plaatsen tegen houten wanden
- Dakterras omlijsten door betonnen palen te plaatsen
- Dak plaatsen
- Vloer leggen
- Muren plaatsen
3. Afwerkingsopties
Er zijn diverse afwerkingsmogelijkheden voor je houten overkapping en dakterras. Het is die finishing touch die uiteindelijk de stijl van je overkapping, terras of veranda zal bepalen.
Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een houten dak, zodat je een mooi houten geheel krijgt. Je kan er evenzeer voor opteren om dakpannen op het dakterras te plaatsen of een EPDM dakbedekking. Een andere populaire keuze is een glazen dak. Let wel, ondanks zijn elegante karakter kan glas heel snel te heet worden bij felle zonneschijn.
Daarom raden we je aan om een zonwerend systeem te gebruiken, zoals polycarbonaatplaten of een dak met een zeildoek. Het nadeel van een zeildoek is wel dat het snel vuil wordt.
Er is een enorme keuze aan afwerkingen, afhankelijk van de stijl die je de buiten- en binnenkant wil geven. Binnenin kan je volgens je persoonlijke smaak verven en meubels toevoegen om de look te creëren die je voor ogen hebt.
Doe-het-zelf of een vakman inschakelen?
Twijfel je om je houten terrasoverkapping zelf te plaatsen? Geen zorgen! Het is perfect mogelijk. Op die manier kan je alvast extra kosten besparen. Omdat je de arbeidskosten van 1 of meerdere vakmannen niet in rekening hoeft te brengen. Bereid je wel goed voor, zodat je alle houten onderdelen moeiteloos in elkaar kan laten passen.
Een handige klusjesman kan een simpele terrasoverkapping perfect zelf plaatsen. Voor grotere klussen strekt de hulp van een vakman tot de aanbeveling. Door zijn kennis en ervaring weet die hoe het werk op de juiste manier hoort uitgevoerd te worden. Snel en efficiënt!
Voor het inschakelen van een erkend varkman mag je rekenen op een bedrag tussen de 500 en 750 euro.
Prijzen en offertes vergelijken loont
Zoals gezegd, je hebt houten terrasoverkappingen in verschillende afmetingen. Ga je voor een standaard overkapping of verkies je liever maatwerk? Ook de opties qua afwerking zijn heel divers. Een professionele vakman bezorgt je de nodige info, advies en inspiratie.
Vul onderstaand formulier in en kom in contact met vakmannen in jouw buurt. Ontvang en vergelijk bovendien 1 of meerdere gratis vrijblijvende offertes. Zo krijg je snel en eenvoudig een inzicht in de huidige prijzen, en kan je de beste keuze(s) maken voor jouw droomproject.