Inhoud
Ontwerpen en kosten zelfbouw terrasoverkapping
Voor de doe-het-zelver die op zoek is naar een terrasoverkapping, bestaan er eenvoudige doe-het-zelf pakketten met een oneindig aantal ontwerpen. De prijzen variëren tussen 1200 en 2500 euro. De prijs is afhankelijk van de grootte van de terrasoverkapping, het gekozen ontwerp en de materialen die bij de bouw worden gebruikt.
Het brede assortiment van beschikbare materialen en stijlen betekent dat je je overkapping naar eigen smaak en budget kunt ontwerpen. Houten terrasoverkappingen zijn relatief goedkoper in aanschaf dan aluminium of lamellen. Hout vergt echter meer onderhoud voor een lange levensduur.
Terrasoverkapping zelf bouwen: voordelen en nadelen
De kosten van professionele terrasoverkappingen die door vakmannen worden geplaatst, kunnen hoog oplopen. Zelfbouwpakketten bieden daarom een goed en voordeliger alternatief. Het is om deze reden dat veel mensen ervoor kiezen om de installatie en de bouw zelf op zich te nemen. Het bouwen van je nieuwe stukje huis is zeker geen onmogelijke opgave. Het kan echter soms wel voor frustraties en verrassingen zorgen. Wees daarom altijd goed voorbereid, zodat je niet voor onverwachte uitdagingen komt te staan.
Voordelen van zelfbouw overkapping
Het bouwen van je eigen overkapping is goedkoper dan het laten installeren door een professional. Het bespaart veel geld en geeft je een gevoel van voldoening doordat je het zelf hebt gebouwd. Een voordeel is ook da je de overkapping kunt bouwen naar je eigen smaak en interesse. Je hebt meer vrijheid dan wanneer je de overkapping door een vakman laat plaatsen.
Nadelen van zelfbouw overkapping.
Zelf een zelfbouw overkapping plaatsen heeft ook zijn nadelen. De materiaalkosten zijn voor jou als particulier hoger dan voor professionals. Indien je ervoor kiest om het met een bouwpakket te bouwen, zullen de kosten iets lager liggen. Je neemt dan echter wel het voordeel weg dat je je eigen ontwerp en ideeën kunt ontvouwen. De leveranciers van de bouwpakketten hebben grote hoeveelheden op voorraad, waardoor de kosten voor jou als klant lager zijn.
Het bouwen van je eigen terrasoverkapping is een uitdaging en kost veel tijd. Zonder de juiste bouwvaardigheden kan het op den duur een ingewikkelde constructie worden. Het vergt veel energie en kan vaak eindigen in frustratie.
Welke materialen voor zelfbouwpakket kiezen?
Het zelf maken van een terrasoverkapping zou zowel goedkoper als handiger voor je moeten zijn. De keuze van het materiaal is daarbij essentieel. Zelfbouwpakketten hebben een ruime keuze. Hout of aluminium is gemakkelijk te gebruiken en makkelijker om mee te werken. Lamellen daarentegen kun je beter aan een vakman overlaten om aan te brengen. De voorkeur voor het soort materiaal hangt af van je type woning en de kosten die ermee gemoeid zijn.
1. Houten terrasoverkapping zelf maken
Een groot voordeel van bouwen met hout is dat het gemakkelijk te bewerken en te onderhouden is. Hout is niet alleen goed voor je portemonnee, maar het geeft je huis ook een warme uitstraling. Bovendien is het gemakkelijk af te werken met olie, verf of beits. Zo kun je houten terrasoverkappingen nog meer naar je eigen smaak maken.
Voor terrasoverkappingen heb je sterk en massief hout nodig. Denk bijvoorbeeld aan vurenhout of Deense eikenhout. Maar ook naaldbomen zijn enorm groot en sterk en bovendien duurzaam. Een goede keuze is altijd hardhout, dat niet alleen supersterk is, maar ook een warme uitstraling heeft.
2. Zelfbouw van aluminium overkapping.
Een groot voordeel van het bouwen van een aluminium overkapping is dat het materiaal niet roest. De duurzaamheid van een aluminium overkapping is ook langer dan die van een hout. Aluminium is een licht materiaal, waardoor het gemakkelijker te tillen en vast te zetten is tijdens de bouw van je eigen zelfbouw overkapping. Een nadeel van aluminium is dat er lasapparatuur nodig is om ermee te werken.
3. Terrasoverkapping met glazen dak zelf plaatsen
Terrasoverkappingen met een glazen dak zijn zeer stijlvol en zorgen voor een uitstekende verlichting van de woning. Het plaatsen van glas is een moeilijk en nauwkeurig klusje dat beter aan professionals kan worden overgelaten.
Glas heeft ook een hogere prijs en vergt veel onderhoud. Overweeg dus van tevoren goed of je bij een zelfbouw voor glas kiest.
Zelf je terrasoverkapping bouwen? stappenplan:
Stap 1: Afmetingen nemen
Meten is weten. Voordat je begint met bouwen, meet je de grootte van de terrasoverkapping en het oppervlak dat het zal bedekken. Houd altijd rekening met een beetje meer ruimte.
Stap 2: Bouwtekening maken
Met alle maten op zak, kan je nu beginnen aan de bouwtekening. De bouwtekening zal je een idee geven van de kosten en de benodigde materialen voor de constructie. Vergeet niet de kleine dingen zoals de waterafvoer en dat het dak schuin komt te liggen.
Stap 3: Betontegels en betonpoeren plaatsen
De overkapping heeft een sterke basis nodig. Dat zijn 4 palen aan het einde van het terras. Als de gevel op zijn plaats ligt, kunnen de betontegels van 50x50x50 cm worden afgewerkt met betonpoeren. Betonpoeren zijn de basis van de overkapping en gaan jaren mee.
Stap 3: Balken en dakframe plaatsen
Wanneer de fundering goed is gelegd, kunt u beginnen met het plaatsen van de balken. Deze kunnen aan de betonnen palen worden vastgeschroefd. Vergeet niet de waterpas te gebruiken. De balken moeten worden vastgezet met schoren en dwarsverbanden. De buitenkanten kunnen geplaatst worden nadat de balken goed en stevig bevestigd zijn.
Stap 4: Vloer plaatsen
Het leggen van de vloer is het gemakkelijkste deel van het werk. Maak echter de juiste keuze van het materiaal en pas je werkmethode daarop aan. Bij hout bijvoorbeeld moet je er rekening mee houden dat het kan krimpen en uitzetten.
Vind vakmannen in jouw buurt voor gratis advies.
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van professionele leveranciers van terrasoverkappingen. Zo kan je makkelijk meerdere prijsvoorstellen vergelijken en zo jouw droomoverkapping vinden.