Inhoud
Wat is PIR-isolatie nu juist?
PIR komt voor in de vorm van isolatieplaten. De structuur van een PIR-isolatieplaat komt overeen met die van een PUR-isolatieplaat. De platen zijn opgebouwd uit een harde schuimstof.
Op het vlak van brandveiligheid is PIR veiliger dan PUR. Bij verhitting komen er minder schadelijke rookgassen vrij. PIR-platen worden voor uiteenlopende soorten isolatiewerken gebruikt. Zowel platte daken, hellende daken, vloeren als spouwmuren zijn te isoleren met PIR.
Wat kosten PIR platen per m²?
De prijs van PIR isolatieplaten schommelt tussen 15 tot 20 euro per vierkante meter (inclusief btw, exclusief plaatsing) voor een isolatielaag van 5 à 6 cm dikte. De kostprijs hangt vooral af van de dikte van de platen. Hieronder vind je een overzicht van de prijzen per dikte en isolatiewaarde:
Dikte PIR isolatieplaten | Prijs per m² | Isolatiewaarde (m²K/W) |
---|---|---|
PIR isolatie 3 cm | 10,59 euro | 1,35 |
PIR isolatie 5 cm | 14,96 euro | 2,25 |
PIR isolatie 6 cm | 17,36 euro | 2,70 |
PIR isolatie 8 cm | 21,17 euro | 3,70 |
PIR isolatie 10 cm | 25,18 euro | 4,50 |
PIR isolatie 12 cm | 30,28 euro | 5,45 |
PIR isolatie 14 cm | 34,58 euro | 6,35 |
Vergeet bij de keuze van de PIR platen de premie voor vloerisolatie niet. Om te genieten van deze premie moet je minstens een Rd-waarde van 2 m²K/W halen. Wie de vloer met PIR isoleert, moet dus platen van 5 cm of meer gebruiken.
PIR-isolatieplaten zijn geschikt voor de hele woning, op enkele uitzonderingen na. Zowel het dak, als de muren en de vloeren kunnen met PIR-isolatieplaten geïsoleerd worden. Daarnaast zijn de platen niet alleen geschikt voor een nieuwbouw, maar ook bij renovatiewerken.
Waarvoor PIR-isolatie gebruiken?
PIR-isolatie, ook wel polyisocyanurate genoemd, is een hard kunststofschuim. PIR staat bekend om zijn uitstekende thermische isolatie. Je kan dit type isolatie inzetten voor diverse toepassingen:
1. Vloerisolatie
PIR-platen zijn geschikt voor vloerisolatie. De platen zijn eenvoudig te versnijden. Daarnaast zijn ze licht en makkelijk te plaatsen. De isolatieplaten kan je op twee manieren integreren in jouw vloer: via de kruipkelder of de bovenzijde van de vloer.
Let op: Je kan PIR-isolatieplaten niet gebruiken onder een houten constructievloer.
2. Dakisolatie
PIR-platen zijn voornamelijk bedoeld als isolatiemateriaal aan de buitenzijde van een schuin dak of plat dak. Daarnaast is het mogelijk om de platen langs de binnenzijde te gebruiken.
Doorgaans wordt er voor de isolatie van een dak gekozen voor minerale wol. Minerale wol, ook wel glaswol genoemd, is veel voordeliger voor het isoleren van de binnenzijde van jouw dak.
3. Muurisolatie
PIR-isolatieplaten zijn een effectieve manier om jouw muren te isoleren. De platen hebben een hoge isolatiewaarde, ondanks hun geringe dikte. De PIR-platen kunnen onmiddellijk tegen een houten regelwerk geplaatst worden met lijm.
Let op: Het is belangrijk dat je bij PIR-platen alle naden dicht doet met tape en dat alle kieren worden opgevuld met pur schuim.
PIR versus PUR?
PIR-isolatieplaten bestaan uit polyisocyanuraat. Dat zijn isocyanaten, waaraan katalysatoren drijfgassen zijn toegevoegd.
Bij PUR-isolatieplaten spreken we over polyurethaan. Polyurethaan bestaat uit twee vloeibare elementen: polyol en isocyanaat. Bij het mengen van deze stoffen ontstaat er een hard, duurzaam schuim.
PIR is een verbeterde versie van PUR. PIR-isolatieplaten beschikken in bepaalde situaties over meer voordelen:
- Lambda waarde 0,024 W/mK (PUR = 0,028 W/mK).
- Lossen minder giftige gassen bij verhitting
- PIR-isolatieplaten kunnen meer gewicht dragen dan PUR-isolatieplaten
Eigenschappen + Prijs
De gemiddelde kostprijs voor PIR-isolatieplaten ligt tussen 7 en 8 euro per stuk. Per vierkante meter betaal je tussen 10 en 20 euro. De kostprijs van de platen is afhankelijk van de dikte, de gewenste eigenschappen en de soorten PIR-platen.
Daarnaast dien je nog rekening te houden met de plaatsingskosten die de vakman zal aanrekenen.
Wat gemeenschappelijk?
Er zijn een aantal eigenschappen waarin PIR- en PUR-platen gelijkwaardig zijn, onder meer:
- Ze hebben allebei een hoge isolatiewaarde, tussen de 0,024 en 0,028 W/mK.
- De hardschuimplaten zijn beide waterafstotend.
- Niet geschikt voor onder een houten vloer: PIR en PUR ademen niet.
- Wel geschikt voor betonvloerisolatie
- Niet milieuvriendelijk
1. Dak PIR-isolatie prijs
Hellend dak
Langs binnen isoleren: Indien je PIR-platen plaatst op een hellend dak, moet je ze langs binnenuit isoleren. Heb je een houten dakgebinte? Dan moeten de isolatieplaten aan de binnenkant bevestigd worden.
Kleine tip: In plaats van de isolatie tussen de kepers van je dak aan te brengen, bevestig je de platen best op de balken zelf. Daarmee zorg je voor een verlaagd risico op koudebruggen.
Langs buiten isoleren: Dit wordt ook de sarking-methode genoemd. Bij deze werkwijze moet je de isolatielaag bovenop de structuur van het dak aanbrengen, net onder de dakbedekking.
Plat dak
Naast een hellend dak is PIR-isolatie ook ontzettend geschikt voor het isoleren van platte daken, ondanks hun lichte assemblage. De platen dienen wel stevig, beloopbaar en drukvast te zijn.
De plaatsing van de platen is relatief eenvoudig, al hangt dit af van het type systeem. Doorgaans begint de vakman met de aanleg van een dampdichte laag. In de meeste gevallen is een PIR-plaat voorzien van een aluminium cachering, waardoor je geen apart dampscherm nodig hebt.
Prijzen dak isolatie
Bij dakisolatie met PIR hangen de prijzen af van het soort dak (hellend, plat dak, sarkingdak). Daarnaast hou je best rekening met de dikte van de platen en de gewenste afwerking. Maak je bijvoorbeeld gebruik van standaard PIR-platen van 8 cm dik, dan ligt de kostprijs van jouw isolatie tussen 30 en 35 euro per m².
2. Vloer PIR isolatieplaten prijs
PIR vertoont de hoogste isolatiewaarde. Het is aangeraden om je vloer met PIR te isoleren. PIR heeft tal van voordelen. De platen zijn dun, licht en duurzaam. Hierdoor spaar je snel een aantal centimeters uit. Daarnaast zijn deze isolatieplaten makkelijk te plaatsen. De kostprijs van vloerisolatie ligt rond 22 euro per m².
Voordelen en nadelen van PIR
Het gebruik van PIR-isolatieplaten biedt tal van voordelen, maar ook enkele nadelen. Hieronder geven we je een overzicht van de plus- en minpunten van PIR-isolatiemateriaal.
Voordelen
Vergeleken met andere isolatiematerialen hebben PIR en PUR een veel hogere isolatiewaarde. Daarnaast biedt PIR nog vele andere voordelen.
- Uitstekende thermische eigenschappen
- Duurzaam
- Licht materiaal
- Dunne platen
- Vrij combineerbaar
- Bestand tegen vochtige condities
- Verschillende toepassingen
Nadelen
Naast de vele voordelen zijn er ook enkele nadelen.
- Moeilijk te recycleren
- Niet milieuvriendelijk
- Niet flexiebel en dus niet te vervormen
Extra info nodig? Vraag advies en vergelijk gratis offertes
Ben je van plan om met PIR te isoleren, maar heb je toch nog wat vragen en/of advies nodig? Vraag via onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend prijzen en advies aan een vakman in jouw regio.
Vergelijk snel en eenvoudig meerdere vakmannen tegelijk. Vind zo de beste vakman voor jouw project.