Inhoud
Wat is XPS-vloerisolatie?
Wist je dat XPS-isolatie platen het populairste isolatiemateriaal zijn? Ze danken hun succes aan de brede waaier van toepassingen, waaronder: dakisolatie, kelderisolatie en vloerisolatie. Ook in vochtige omstandigheden zijn XPS-platen een absolute aanrader.
Waarvoor dient het?
XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen, beter gekend onder de naam kunststof hardschuim. XPS is een sterk en stevig materiaal. Het grootste voordeel is dat het populair isolatiemateriaal licht van gewicht is. We vinden XPS-isolatie terug in onder meer kunststof isolatiemateriaal in plaatvorm.
Meestal gaat het om XPS-platen met tand-en-groefverbindingen. Het belangrijkste voordeel van XPS is dat het bijdraagt tot een aangenaam binnenklimaat.
Toepassingen van XPS
Je kan XPS-isolatie naast vloerisolatie ook nog gebruiken voor andere soorten renovatiewerken. Onder meer om muren, kelders en daken optimaal te isoleren. Hieronder zetten we de verschillende toepassingen van XPS-isolatieplaten even kort op een rij:
- dakisolatie (uitgezonderd platte daken)
- muurisolatie
- kelderisolatie
Is XPS-isolatie brandbaar?
Dit is één van zijn grootste nadelen. XPS is inderdaad brandbaar. Meer bepaald valt XPS onder brandklasse E. Wat betekent dat het zal ontbranden van zodra het in contact komt met een vlam. Dus, XPS is het minst brandveilig, net zoals EPS of geëxpandeerd polystyreen. Ze behoren beide tot de ‘rode’ brandklasse E.
XPS isolatie prijs in 2024
XPS-isolatie kost gemiddeld 12 tot 16 euro per vierkante meter. Daardoor bevinden deze isolatieplaten zich qua prijs in de middenmoot. De exacte kostprijs hangt af van het merk, de kwaliteit en de dikte van het product.
Vooral de dikte van de XPS isolatieplaten is belangrijk, want die heeft een directe impact op de isolatiewaarde. Wie zijn vloer voldoende isoleert – minimale isolatiewaarde van 2 m²K/W – komt namelijk in aanmerking voor de vloerisolatie premie. Zijn de isolatieplaten te dun, dan dreig je de premie te mislopen.
Voordelen en nadelen van XPS
Hieronder vind je enkele voor- en nadelen van XPS-isolatie:
Voordelen
Zoals eerder gezegd, het grootste voordeel van XPS isolatieplaten is hun veelzijdigheid. Dit type isolatieplaten kan je voor praktisch elke isolatieklus gebruiken. Dankzij de goede producteigenschappen van het materiaal. Zo hebben XPS–isolatieplaten een goede vochtbestendigheid en bieden ze geen voedingsbodem voor micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en ongedierte.
- Hoge diffusieweerstand/dampdoorlatendheid: 150-300
- Sterke isolatie waarde (Lambda): 0,032 – 0,035 W/mK
Nadelen
XPS-isolatieplaten maken, is het heel belastend voor het milieu. Bovendien zijn XPS isolatieplaten niet brandveilig. Deze isolatieplaten vatten bij een brand eenvoudig vlam. De schadelijke stoffen die bij een dergelijke brand vrijkomen zijn ook niet goed voor de gezondheid van de mens en voor het milieu.
- Niet goedkoop
XPS of EPS isolatieplaten: wat kiezen? Alternatieven?
Je vindt op de huidige bouwmarkt een diversiteit aan isolatiematerialen. Vind je kiezen moeilijk? We zetten de opties qua vloerisolatie en hun prijs, plus mogelijke alternatieven voor jou op een rij.
Optie 1: XPS-platen
XPS-platen (geëxtrudeerd polystyreen) kosten gemiddeld 12 tot 19 euro per vierkante meter.
- Gesloten cellenstructuur of schuimstructuur
- Licht van gewicht
Optie 2: EPS-platen
EPS of geëxpandeerd polystyreen creëert luchtbelletjes. Vandaar dat we EPS ook als piepschuim herkennen. Ze zorgt net als XPS voor een goede thermische isolatie. Toch is XPS is vochtwerender, ideaal voor vochtige plaatsen. Bovendien beschikt XPS over een hoge weerstand en hoge druksterkte.
EPS-isolatieplaten kosten gemiddeld 10 tot 15 euro per vierkante meter.
- Bolletjesstructuur
Optie 3: PUR-platen
PUR-platen zijn minder vochtwerend dan XPS platen, maar ze scoren wel beter inzake isolatiewaarde. Zo kan je met PUR dunner isoleren en alsnog dezelfde thermische isolatie bereiken.
PUR-isolatieplaten kosten gemiddeld 20 tot 25 euro per vierkante meter.
Is XPS-isolatie geschikt voor nieuwbouw én renovatie?
XPS is een veelzijdig isolatiemateriaal. Je kan XPS isolatie in principe in de volledige bouwschil gebruiken. Daarnaast is het materiaal niet alleen geschikt voor nieuwbouw, maar ook voor renovaties.
Wil je prijzen kunnen vergelijken? Vergelijk gratis meerdere offertes
Heb je extra info nodig? Wil je vrijblijvend offertes kunnen vergelijken. Vraag advies en vrijblijvend prijsvoorstellen aan isolatiespecialisten Ze kunnen je meer vertellen over de prijs van XPS-isolatie en je meer duiding geven over de plaatsing ervan.
Via onderstaand formulier vraag je gratis offertes aan bij meerdere vakmannen in jouw regio tegelijk. Verstuur vandaag je aanvraag en ontvang de eerste voorstellen al binnen enkele dagen.