Inhoud
Wat is de ideale dikte voor vloerisolatie?
Dankzij vloerisolatie is het mogelijk om tot wel 6 kubieke meter per vierkante meter vloer uit te sparen. Daarnaast bereikt je vloer temperaturen die tot 4 graden Celsius hoger liggen dan zonder een geïsoleerde vloer. Er rest natuurlijk de vraag: hoeveel isolatie breng je best aan? Of anders gezegd: wat is de ideale vloerisolatie dikte? Die wordt bepaald door diverse factoren. We bespreken ze hieronder uitgebreid.
Criteria voor het bepalen van de vloerisolatie dikte
Er zijn vier belangrijke criteria om de optimale dikte van vloerisolatie te bepalen.
Criteria 1: Het isolatiemateriaal
Je hebt keuze uit tal van materialen om je vloer mee te isoleren. Dat wil niet zeggen dat al die materialen over hetzelfde isolerend vermogen beschikken. Een PUR-isolatielaag hoeft bijvoorbeeld minder dik aangebracht te worden dan pakweg glaswol, omdat PUR een hogere isolatiewaarde heeft.
Criteria 2: De BEN-norm / Premievoorwaarden
Vloerisolatie hangt bij nieuwbouwwoningen vast aan bepaalde eisen om tegemoet te komen aan de BEN-norm. Als je aanspraak wil maken op een premie voor vloerisolatie, moet de Rc-waarde van de vloerisolatie op z’n minst 2 m² K/W bedragen. De Rc-waarde duidt de isolatiewaarde van een constructie in z’n geheel aan.
Criteria 3: Wat is mogelijk in jouw woning?
Als je een grote oppervlakte hebt onder jouw vloer, dan kan je logischerwijs een dikkere laag isolatiemateriaal aanleggen. Een kleinere oppervlakte staat dan weer gelijk aan beperktere mogelijkheden. Hoe dikker de laag isolatiemateriaal, hoe kwalitatiever de isolatie.
Criteria 4: Wat is de ideale isolatiewaarde voor jou?
Hoe dikker je isoleert, hoe beter het isolatieresultaat en hoe sneller de terugverdientijd van je investering. Maar hoe dik je nu juist isoleert, is ook een persoonlijke afweging.
De dikte van de isolatielaag berekenen
De dikte van de isolatielaag berekenen is complex en verschilt per situatie. Hieronder geven we je toch al een richtlijn voor elk isolatiemateriaal bij renovatie of nieuwbouw.
1. Dikte vloerisolatie bij renovatie
- Gespoten vloerisolatie (PUR): vanaf 6 cm
- PUR- of PIR-platen: vanaf 5 cm
- XPS- of EPS-platen: vanaf 7 cm
- Minerale wol: vanaf 8 à 9 cm
2. Dikte vloerisolatie bij nieuwbouw
- Gespoten vloerisolatie (PUR): vanaf 10 à 11 cm
- PUR- of PIR-platen: vanaf 9 à 10 cm
- XPS- of EPS-platen: vanaf 14 à 15 cm
- Minerale wol: vanaf 15 à 16 cm
De conclusie luidt dus dat de dikte van vloerisolatie bij nieuwbouw bijna dubbel zo hoog ligt als de dikte van vloerisolatie bij renovaties.
De vloerisolatie dikte volgens materiaal
1. Gespoten PUR: vanaf 6 cm
Gespoten vloerisolatie in de vorm van PUR is het isolatiemateriaal met de beste lambda-waarde (isolatiewaarde). Dankzij de uitstekende dichting sluit het elk gaatje en oneffenheid zonder enige moeite. Doordat je PUR-isolatie niet zelf kan spuiten, valt de prijs meestal hoger uit dan voor alternatieven. Daartegenover heb je dan weer wel als voordelen dat je de diktes vrij kan kiezen en dat het snel geplaatst kan worden met een correcte uitvoering.
Aan gespoten vloerisolatie hangt een prijskaartje vast tussen 25 en 35 euro per vierkante meter.
2. PUR- of PIR-isolatieplaten: vanaf 5 cm
Naast PUR-schuim kan je ook opteren voor PUR- (polyurethaan) of PIR-isolatieplaten (polyisocyanuraat). Als je gaat voor deze methode is het cruciaal dat de isolatieplaten heel drukvast zijn. Op die manier kan zelfs de meest dunne plaat een groot gewicht dragen.
Bij isolatieplaten mag je rekenen op een kost van 20 tot 25 euro per vierkante meter.
3. XPS- of EPS-platen: vanaf 7 cm
EPS-platen, voluit geëxpandeerd polystyreen, en XPS-platen, voluit geëxtrudeerd polystyreen, behoren tot de betere materialen om een vloer mee te isoleren. Ze zijn bovendien eenvoudig te installeren. Ze moeten bevestigd worden op een effen ondergrond en zijn bestand tegen druk. Daardoor loop je geen risico dat de vloer gaat inzakken of scheuren.
Aan XPS-/EPS-platen hangt eveneens een kostenplaatje van 20 tot 25 euro per vierkante meter.
4. Minerale wol: vanaf 8 cm
Minerale wol (glaswol, rotswol enzovoort) biedt een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Bovendien heb je een grotere vloerisolatie dikte nodig om hetzelfde resultaat te bekomen in vergelijking met kunststof isolatiematerialen.
Reken op prijzen die schommelen tussen 20 en 40 euro per vierkante meter.
Prijzen vloerisolatie: per soort, m2 én dikte
De vloerisolatie prijs wordt grotendeels bepaald door het gekozen isolatiemateriaal, de vloeroppervlakte, de moeilijkheidsgraad van de klus en uiteraard ook de vloerisolatiedikte. Hieronder lijsten we voor elke besproken soort nog een keer de prijzen op per vierkante meter en de dikte naargelang renovatie of nieuwbouw.
Type vloerisolatie | Prijs per vierkante meter | Vloerisolatie dikte |
---|---|---|
Gespoten PUR | 25 à 35 euro | Renovatie: vanaf 6 cm – Nieuwbouw: vanaf 10 à 11 cm |
PUR- of PIR-platen | 20 à 25 euro | Renovatie: vanaf 5 cm – Nieuwbouw: vanaf 9 à 10 cm |
XPS- of EPS-platen | 20 à 25 euro | Renovatie: vanaf 7 cm – Nieuwbouw: vanaf 14 à 15 cm |
Minerale wol | 20 à 40 euro | Renovatie: vanaf 8 à 9 cm – Nieuwbouw: vanaf 15 à 16 cm |
Bespaar kosten via het premie-aanbod en het verlaagd btw-tarief
Je kan de investering in vloerisolatie enigszins drukken aan de hand van het premie-aanbod en het verlaagd btw-tarief. In de eerste plaats kom je in aanmerking voor de vloerisolatie premie van Mijn VerbouwPremie. Andere opties om de kosten te drukken zijn: het verlaagde btw-tarief en de totaalrenovatiebonus (indien minstens 1 investering gedaan werd voor de tweede helft van 2022).
Hoe dik mag vloerisolatie zijn bij vloerverwarming?
In het geval van vloerverwarming wil je ongetwijfeld vermijden dat de warmte naar beneden ontsnapt. Daarom is een nog grotere warmteweerstand (R-waarde) aangewezen bij vloerisolatie zonder vloerverwarming. Wat een grotere vloerisolatie dikte impliceert.
In het meest ideale scenario volstaat minstens 8 cm aan vloerisolatie onder je vloerverwarming. Alles hangt echter af van de voorziene opbouwhoogte. Indien die beperkt is, kan je ook je toevlucht nemen tot een dunne vloerverwarming (elektrisch of met voorgevormde isolatieplaten waarin verwarmingsbuizen liggen).
Meer weten over de diktes voor vloerisolatie? Vraag advies en vergelijk gratis offertes
Wil je bijkomende info of advies op maat over de ideale dikte voor vloerisolatie ontvangen? Vraag zeker info en advies aan een erkend isolatiespecialist. Kom snel en eenvoudig in contact met erkende isolatiespecialisten in jouw buurt via onderstaand formulier. Zo krijg je een beter beeld van de opties voor jouw situatie. Ontvang tegelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat om te vergelijken.