Inhoud
Waarom een premie vloerisolatie of subsidie aanvragen?
De meerwaarde van het plaatsen van vloerisolatie is dat het je een flinke besparing op je energiefactuur kan opleveren. Daarnaast kan je rekenen op financiële ondersteuning via premies van onder meer netbeheerder Fluvius en de totaalrenovatiebonus van de Vlaamse overheid.
Dat is alvast mooi meegenomen! Zo verdien je in sneltempo je investering terug.
In onderstaande paragrafen zetten we alle opties voor je op een rij. Daarbij vermelden we ook aan welke voorwaarden je hoort te voldoen en hoe je de betreffende premie dient aan te vragen.
Optie 1: Premie van de netbeheerder voor vloerisolatie
Vloerisolatie plaatsen op volle grond van je woning of appartement? Of kies je op het plafond van een kelder of kruipruimte?
Voorwaarden om de premie te krijgen
- Aannemer verplicht: voor een geldige premie moeten de werken uitgevoerd worden door een aannemer.
- Isolatiewaarde vloerisolatie: de minimale Rd-waarde bedraagt 2 m²K/W. Het isolatiemateriaal moet voldoen aan de officiële technische vereisten.
- Facturen: je eindfactuur mag maximaal 24 maanden oud zijn wanneer je netbeheerder de aanvraag ontvangt.
Hoe aanvragen?
Je kan de premie van de netbeheerder pas aanvragen na uitvoering van de werken en als je alle facturen ontvangen hebt. Bij je aanvraag moet er namelijk een kopie van de facturen en een attest (van de aannemer) met technische info over de geplaatste vloerisolatie toegevoegd worden.
Optie 2 : Mijn VerbouwPremie
De nieuwe ‘Mijn VerbouwPremie’ vervangt vanaf 1 oktober 2022 de overkoepelende renovatiepremie. Daarnaast bundelt het alle bestaande premies of subsidies voor renovatie- of energiebesparende maatregelen die door de Vlaamse Overheid uitgegeven worden.
De overkoepelende renovatiepremie aanvragen is en was in het verleden een nogal omslachtig proces. Mijn VerbouwPremie maakt het je eenvoudiger. Voortaan kan je de verbouwpremie online aanvragen via één centraal loket. Dus ook de premie vloerisolatie!
Voorwaarden om de premie te krijgen
- Het gebouw: voor vloer- of kelderplafond isolatie in gebouwen die minstens 15 jaar oud zijn. Dit wordt gecontroleerd via de aansluitingsdatum van de woning op het elektriciteitsdistributienet. Wat komt niet in aanmerking? Gebouwen die gesloopt en volledig herbouwd zijn.
- De factuur: je laatste factuur voor vloerisolatie mag maximaal 2 jaar oud zijn op de aanvraagdatum van Mijn VerbouwPremie. Premie-aanvragen tussen 1 oktober en 31 december 2022 mogen daarentegen 2 jaar en 3 maanden oud zijn. Daarnaast moet de totale factuur minimaal € 1.000 bedragen.
- Overige werken: naast vloerisolatie komen mogelijk ook andere werken in aanmerking voor deze premie. Misschien denk je aan het plaatsen van een dekvloer, het aanpakken van stabiliteitsproblemen enzovoort. Wist je trouwens dat ook verhuurders via sociale verhuurkantoren een premie kunnen krijgen voor dit soort werken?
- Minimale isolatiewaarde: de minimale Rd-waarde van het geplaatste isolatiemateriaal moet 2 m²K/W zijn. Heb je jouw vloer in verschillende delen geïsoleerd en meerdere materialen met afwijkende Rd-waarden gebruikt? Dan neem je de laagste Rd-waarde voor het hele vloeroppervlak.
- Benodigde documenten: voor je een aanvraag verstuurt, heb je meer nodig dan enkel de facturen van de aankoop van de materialen en een attest van je aannemer. Indien van toepassing op jouw woning, lever je ook een grondplan (niet-woongebouw), met een attest van beschermde afnemer en een bewijs van de oude isolatie aan.
Hoe aanvragen?
Je kan Mijn VerbouwPremie online aanvragen vanaf 1 oktober 2022. Concreet kan je jouw aanvraag versturen tot 2 jaar na datum van de laatste factuur. Uitzondering: tussen 1 oktober en 31 december 2022 kan je de premie aanvragen voor facturen die op dat moment maximum 2 jaar en 3 maanden oud zijn.
Hoeveel bedraagt de premie?
Hoeveel bedraagt de vloerisolatie premie per m2? De vloer isoleren op volle grond of verkies je het isoleren van je plafond van kelder of kruipruimte? In elk van deze situaties heb je recht op een premie van 6 euro per m2 voor vloerisolatie.
Optie 3: Totaalrenovatiebonus
Ben je van plan om vloerisolatie te combineren met twee of meer energiebesparende ingrepen? In dat geval heb je misschien recht op de Totaalrenovatiebonus. Voor de uitgevoerde werken bovenop de netbeheerder premie krijg je dan een bijkomend bonusbedrag.
Voorwaarden om de premie te krijgen
In een periode van 5 jaar laat je minstens 3 van onderstaande werken uitvoeren. Het is de belangrijkste voorwaarde om aanspraak te kunnen maken op de Totaalrenovatiebonus. De termijn van 5 jaar start vanaf de datum op de eindfactuur van de eerste investering, die dient te liggen tussen 2017 en 2020.
Hieronder zie je welke energiebesparende werken in aanmerking komen:
- Dak- of zoldervloerisolatie
- Spouwmuurisolatie en buitenmuurisolatie (langs binnen of buiten)
- Vloerisolatie of kelderisolatie
- Nieuwe beglazing
- Zonneboiler plaatsen
- Warmtepomp plaatsen
- Ventilatiesysteem plaatsen
Hoe aanvragen?
Om aanspraak te maken op de bonus moet je de werken eerst laten uitvoeren en vervolgens de premie van de netbeheerder aanvragen. Van zodra de netbeheerder vaststelt dat je minimum 3 energetische ingrepen hebt laten uitvoeren binnen de vooropgestelde termijn brengt ze je op de hoogte van de bonus.
Optie 4: EPC-labelpremie
Combineer je vloerisolatie met andere energiebesparende maatregelen en dateert de eindfactuur van 2021? Dan kom je ook in aanmerking voor de EPC-labelpremie.
Voorwaarden om de premie te krijgen
Voor de EPC-labelpremie moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:
- De premie geldt voor een woning of wooneenheid met een slechte energieprestatie. Wel zal je moeten aantonen dat het verkregen EPC-attest niet ouder is dan 2019. Bijvoorbeeld voor een huis moet het energielabel op het attest E of F zijn. Terwijl voor een appartement de energielabels op het attest D, E of F horen te zijn.
- Tijdsverloop van de renovatie: De datum op dat EPC-attest geldt tegelijk als startdatum voor energiebesparende werken zoals muurisolatie plaatsen, dakisolatie plaatsen, een warmtepomp installeren enzovoort. Al die ingrepen helpen je woonst een hoger EPC-label te behalen binnen een termijn van 5 jaar. Bij een huis is dat minstens energielabel C. Voor een appartement behaal je minimaal een niveau B.
- Je doet beroep op een erkend energiedeskundige: Een energiedeskundige type A voert 2 EPC-keuringen uit, vóór en na de renovatiewerken. De EPC-verslaggever komt bij je langs en verwerkt alle nodige data in een softwareprogramma. Enkele dagen later ontvang je het EPC-attest in de brievenbus.
- Niet combineerbaar met de Totaalrenovatiebonus: De EPC labelpremie mag je niet combineren met de Totaalrenovatiebonus. Heb je bijvoorbeeld in 2020 nog ingetekend op een offerte voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus? Ontving je de eindfactuur pas in 2021? Dan heb je keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of die van de EPC-labelpremie.
Hoe aanvragen?
Voor het aanvragen van de EPC-labelpremie, volg je 2 stappen:
- Activeren van de EPC-labelpremie (vóór de renovatie): Je start met een aanvraag door je EPC labelpremie te activeren. Je geeft de gegevens van het EPC van je woning in en duidt het EPC-label aan. Daarna krijg je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren.
- Uitbetalen van de EPC-labelpremie (na de renovatie): Heb je een gerenoveerde woning en heb je een nieuw EPC laten opstellen? Dan kan de netbeheerder overgaan tot de uitbetaling van de premie.
Wil je meer weten over de premie voor vloerisolatie?
Vraag gerust advies aan 1 of meerdere experts. Ook professionele vakmannen helpen je graag verder en bezorgen je tegelijk offertes op maat voor de uit te voeren energetische werken.
Waarop letten bij het aanvragen van de premie(s)?
Wil je een premie krijgen? Informeer je uitgebreid, zodat je jezelf verzekert van de juiste premie of subsidie voor energiebesparing.
1. Mag ik de premies combineren of cumuleren?
Niet in elke situatie. De EPC-labelpremie bijvoorbeeld mag je niet combineren met de Totaalrenovatiebonus.
2. Bewaar je facturen van de werken zorgvuldig
Een belangrijk punt bij het aanvragen van een premie is het voorleggen van de juiste facturen. Ze zijn het bewijsstuk bij uitstek van de uitvoering van de werken.
3. Behoor je tot de groep beschermde afnemers? Geniet het verlaagde btw-tarief
Beschermde afnemers of klanten die in aanmerking komen voor het sociaal tarief op water, en elektriciteit en aardgas kunnen rekenen op het verlaagd btw-tarief van 6 % in plaats van het btw-tarief van 21 % voor renovatie- en andere bouwwerken.
Krijg advies van isolatiespecialisten en ontvang vrijblijvend offertes
Heb je extra info of advies nodig over hoe je een premie voor vloerisolatie kan aanvragen ? Stel vandaag je vragen via onderstaand formulier. Een isolatiespecialist actief in jouw regio beantwoord met plezier jouw vragen en geeft je onafhankelijk advies.
Ontvang daarnaast één of meerdere offertes voor een gratis vrijblijvend vergelijk.