Wat zijn dubbele laadpalen? Laadpaal voor 2 of meer elektrische auto’s

Met een dubbele laadpaal kun je niet 1, maar 2 (of meer) elektrische voertuigen tegelijkertijd opladen. In tegenstelling tot enkele laadpalen zijn dubbele laadpalen voorzien van 2 of meerdere sockets (waar je een losse laadkabel in kunt pluggen) of vaste laadkabels.

Een grijze, dubbele laadpaal of dubbel socket laadstations met 2 zwarte aansluitingen voor losse laadkabels van elektrische voertuigen. De sockets zijn genummerd.

Opties

Met een dubbele laadpaal kun je dus meerdere elektrische voertuigen tegelijkertijd opladen. Maar welke opties biedt dat zoal?

1. Vermogen: 11 kW of 22 kW 

De meeste dubbele laadpalen zijn voorzien van een vermogen van 11 of 22 kW. Welk vermogen het meest geschikt is, is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Elektrische aansluiting. Je elektriciteitsnet moet geschikt zijn voor het beoogde vermogen.
  • Gewenste laadsnelheid. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de potentiële laadsnelheid. Het laadvermogen van de elektrische wagen speelt daar echter een beperkende rol.
  • Laadvermogen van de elektrische voertuigen. Idealiter ligt het vermogen van een laadpaal zo dicht mogelijk bij het laadvermogen van de auto. Een laadpaal met een hoger vermogen zal de wagen niet sneller opladen. Een te laag vermogen resulteert in een lagere laadsnelheid.

Bij dubbele laadpalen is het zoeken naar het juiste vermogen iets complexer. Je moet namelijk rekening houden met de laadvermogens van de verschillende elektrische voertuigen die het laadpunt gebruiken. Een specialist helpt je bij het bepalen van het ideale vermogen.

3-fase aansluiting

Om een laadpaal met een vermogen van 11 of 22 kW aan te sluiten, heb je een 3-fasige elektrische installatie nodig. 

Comfortabel en veilig laden bij jou thuis?
Verken nu de opties en ontvang gratis offertes op maat
arrow Ontvang offertes

2. Dynamic load balancing

Een dubbel laadpunt is idealiter voorzien van software die dynamic load balancing mogelijk maakt. Die software zorgt ervoor dat het vermogen of de laadstroom juist verdeeld wordt over beide wagens én je woning.

Het risico op overbelasting van je elektriciteitsnet (met bijhorende stroomstoringen) wordt daarmee geëlimineerd.

Sommige slimme dubbele laadpalen maken het mogelijk om de laadstroom naar wens te beheren. Handig als een van de wagens bijvoorbeeld een hoger laadvermogen heeft, of als de ene wagen een vollere batterij heeft dan de andere. Je kunt met zo’n laadpaal bijvoorbeeld zelf kiezen welke wagen er de voorrang krijgt tijdens het laadproces.

3. Montage: wallbox, laadpalen of ondergronds laadstation

Dubbele laadstations zijn er in verschillende vormen en maten. Je hebt de keuze uit klassieke laadzuilen met dubbele aansluiting, dubbele wallboxes en ondergrondse laadstations met meerdere sockets of kabels.

4. Vaste of losse kabel

Een dubbel laadstation kan voorzien zijn van 2 of meer vaste laadkabels. Je hoeft de kabel dan enkel aan te sluiten op je elektrische wagens.

Een dubbel socket station beschikt niet over een vaste laadkabel, maar over sockets waar je een losse kabel in kunt pluggen. Gebruikers moeten hun eigen losse laadkabel gebruiken om de elektrische auto te verbinden met het laadpunt.

5. Je laadpaal door anderen laten gebruiken – tegen betaling

In België kun je een (dubbele of enkele) privé laadpaal publiek of semi-publiek toegankelijk maken. Handig als extra bijverdienste.

Je moet wel rekening houden met volgende voorwaarden:

  • De laadpaal voldoet aan de veiligheidsvoorschriften en de AREI-normen.
  • Je moet in de meeste gemeentes een vergunning aanvragen. Voor het installeren laadpalen in de openbare ruimte heb je altijd een vergunning nodig.
  • In veel gevallen rekent de netbeheerder een vergoeding aan als je de laadpaal wilt aansluiten op het elektriciteitsnet.

Zeker zijn dat je installatie in orde is? Een laadpaalspecialist geeft je advies op maat.

6. Dubbele laadpaal voor zakelijk gebruik

Veel bedrijven installeren dubbele laadstations om tegemoet te komen aan de energievraag van klanten en werknemers.

Een zakelijke, semi-publieke of openbare dubbele laadpaal op het parkeerterrein van een bedrijf.

Aandachtspunt: vermogen blijft gelijk

Een dubbele laadpaal met een vermogen van bijvoorbeeld 22 kW kan geen 22 kW aan laadvermogen aan beide wagens tegelijk leveren. Dat betekent dat, als je 2 wagens met een hoog laadvermogen tegelijkertijd oplaadt, het laden wat trager verloopt.

Je kunt beide wagens dus tegelijkertijd opladen, maar niet aan de maximale laadsnelheid.

Verschillende factoren beïnvloeden hoe snel of hoe traag een elektrische wagen laadt. Een laadpaalspecialist informeert je over de mogelijkheden en gaat mee op zoek naar de beste laadoplossing voor bij jou thuis.

Wat kost een dubbele laadpaal?

Dubbele laadpalen zijn in de regel wat duurder dan enkele laadstations. In de meeste gevallen blijft de aanschaf van een dubbele laadpaal de beste keuze als je 2 wagens tegelijkertijd wilt opladen. 2 aparte laadpalen aanschaffen en laten installeren, is in de regel duurder dan een enkel dubbel laadpunt laten aansluiten.

Je vindt een dubbele laadpaal al voor een prijs van om en bij de 1.000 euro, exclusief installatie. De werkelijke prijs voor je laadstation is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • Vermogen
  • Type laadpunt
  • Aantal sockets of laadkabels
  • Merk en model
Jouw dubbele laadpaal voor de beste prijs?
Vergelijk hier vrijblijvende offertes op maat

Dubbel, combo en bidirectioneel: 3 heel verschillende termen

Dubbele laadpalen worden wel eens aangezien voor bidirectionele en zelfs combo laders. Het gaat echter om 3 totaal verschillende zaken. 

Hoe een bidirectionele laadpaal werkt

Een bidirectionele laadpaal is een lader waarmee je:

  1. Een wagen kunt opladen
  2. De accu van de elektrische auto kunt ontladen

Je kunt met een bidirectionele laadpaal dus elektriciteit opslaan in de batterij van een elektrische auto. Handig om zonne-energie van je zonnepaneelinstallatie of goedkope energie aan het daltarief op te slaan. Je elektrische auto wordt zo in feite een thuisbatterij.

Tijdens bijvoorbeeld een stroompanne in je buurt kun je die elektriciteit weer terugleveren aan het elektriciteitsnet bij je thuis.

Bidirectionele laadpalen kunnen van 1 of meerdere aansluitingen voorzien zijn.

Hoeveel kost een bidirectionele laadpaal?

Mik op een startprijs van rond de 6.000 euro.

Wat is een combo stekker?

Een combo stekker of laadkabel is een laadkabel waarmee je een elektrische auto op 2 manieren kunt opladen: de gewone manier (AC-laden) en de snelle manier (DC-laden of snelladen).

Een combo laadkabel, vaak verward met een dubbele laadpaal, die zowel gewoon kan laden met een AC-lader als snel kan laden met een DC-lader.

Een enkele of dubbele laadpaal kopen voor thuis? Vergelijk gratis offertes

Wil jij je elektrische auto(‘s) comfortabel thuis opladen? Heb je vragen over de verschillende soorten laadoplossingen? Of ben je op zoek naar het beste systeem voor bij jou thuis? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en vrijblijvende offertes op maat én professioneel advies van installateurs. Zo vind je snel en eenvoudig de ideale oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wenst u een laadpaal te installeren?
2*. Voor welke elektrische auto is de installatie bestemd?
3*. Wanneer wenst u de laadpaal te plaatsen?
4*. Heeft u reeds een elektrisch voertuig?
5*. Bent u ook geïnteresseerd in zonnepanelen?
6. Bijkomende informatie
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Laadpaal thuis
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: laadpaal thuis