Inhoud
Wat is een laadpaal?
Een laadpaal is een element dat elektriciteit voorziet om elektrische wagens op te laden. De laadpaal bestaat uit een elektrische aansluiting met een stekker zodat je die aan jouw elektrisch voertuig kan aansluiten.
Wat zijn de kosten van een laadpaal in België?
Als je een laadpaal thuis koopt en installeert mag je een prijs van 700 tot 2.000 euro verwachten. Daarnaast moet de laadpaal bij jou thuis ook nog een keuring doorstaan. Dit kost je ongeveer 100 euro.
De prijs hangt af van 2 factoren: het vermogen en de technische snufjes. Sommige laadpalen beschikken bijvoorbeeld over een app die jouw elektriciteitsconsumptie meet.
Andere opties brengen uiteraard een meerprijs met zich mee. Vraag sowieso eerst professioneel advies vooraleer je een laadpaal koopt. Een installateur houdt rekening met jouw wensen en geeft je advies op maat.
Soorten laadpalen
Er zijn verschillende soorten laadpalen. Elk type heeft zijn specifieke eigenschappen. Het is belangrijk dat je dit op voorhand goed weet vooraleer je een laadpaal koopt.
1. Publieke laadpalen
Deze laadpalen mogen door iedereen gebruikt worden. De gemeente kiest waar de laadpalen worden geplaatst. Als er geen laadpalen beschikbaar zijn in jouw omgeving dan kan je die aanvragen. De kosten voor een openbare laadpaal variëren per plek.
2. Semi-publieke laadpalen
Dit zijn laadpalen die zich op privé-terreinen bevinden, maar je mag ze wel gebruiken. Deze laadpalen vind je in tankstations en op parkings.
3. Snelle laadpalen
Deze laadpalen zorgen ervoor dat de batterij van jouw elektrische voertuig in minder dan 1 uur wordt opgeladen. Tijdsefficiëntie staat hier centraal.
Je kan ze op parkings, carpoolplaatsen en langs snelwegen vinden. Als je een snelle laadpaal gebruikt, zal je ook wat meer betalen. Jammer genoeg zijn er weinig snelle laadpalen in België en dus kan je niet altijd profiteren van het snelle laadproces.
4. Privé laadpalen
Het opladen van een elektrisch voertuig kan een tijdje duren. Niet iedereen heeft tijd om op zoek te gaan naar een publieke of semi-publieke laadpaal overdag.
Snelle laadpalen vind je nog niet overal in België. Bijgevolg vinden veel mensen het handig om een eigen laadpaal voor persoonlijk gebruik te kopen. Jouw elektrische wagen kan je ‘s nachts opladen en ‘s morgens start je jouw dag met een volle batterij.
Vermogen laadpaal
Bij het kopen van een laadpaal kijk je best naar het juiste laadvermogen. Die is best zo hoog mogelijk zodat jouw elektrische wagen zo snel mogelijk kan laden.
Laadpalen komen telkens met een maximaal vermogen op de markt namelijk 3,7 kW; 7,4 kW; 11 kW en 22 kW. Dit zijn de maximumvermogens wat betekent dat je een laadpaal van een hoger vermogen zoals 22 kW bijvoorbeeld, ook op alle lagere vermogens kan instellen en elektrisch laden.
Hoe laden? | Laadvermogens |
---|---|
Normaal laden | 3,7 kW (230 V @ 16A AC)
7,4 kW (230V @ 32A AC) |
Versneld laden | 11 kW (400V @ 16A AC)
22 kW (400V @ 32A AC) |
Snel laden | 43 kW (400V @ 64A AC)
50 kW DC |
Waarom investeren in een laadpaal thuis?
Een eigen laadpaal brengt heel wat voordelen met zich mee. Je geniet als het ware van een privé “tankstation” en je kan jouw elektrische auto goedkoper opladen dan wanneer je een publieke laadpaal gebruikt.
Er zijn ook enkele nadelen die je zouden kunnen afremmen om een laadpaal voor thuis te kopen.
Pluspunten: daarom loont het de moeite
1. Geen file bij een laadstation
Een elektrische auto opladen duurt langer dan een normale auto te tanken. Als je dit koppelt met de toename van elektrische auto’s op de baan krijg je soms files aan laadpalen.
Als je een laadpaal voor thuis koopt heb je de zekerheid van een oplaadpunt waar je niet hoeft te wachten. Daarnaast duurt het altijd meerdere uren voordat de batterij volledig is opgeladen. Je kan jouw elektrische auto ‘s nachts opladen en met een volle batterij jouw dag starten. Kortom, het is een vrij efficiënte oplossing.
2. Je kan gratis op jouw eigen groene stroom rijden
Als je thuis een laadpaal wilt kopen en combineren met zonnepanelen kan je elektrische wagens opladen met gratis duurzame energie. Het zijn allebei grote investeringen. Op lange termijn haal je veel profijt uit de lagere energiekosten.
3. Een eigen laadpaal hebben is goedkoper:
Het is een grote investering om een laadpaal te kopen en thuis te installeren. Op lange termijn zullen de voordelen meer opwegen dan de kosten.
Publiek laden kost ongeveer dubbel tot vier keer meer dan thuis te laden. Elektrisch rijden is sowieso al goedkoper dan te rijden op fossiele brandstoffen. Door een laadpaal te kopen zullen die kosten nog verder dalen.
Minpunten: wegen ze op tegen de voordelen?
1. Dure investering:
Het kopen en thuis installeren van een laadpaal kan heel wat kosten. Niet iedereen heeft zomaar het budget voor dit soort van investering. Je mag rekenen op 700 tot 2.000 euro voor de aankoop en installatie van een laadpaal. Daarnaast is er nog de verplichte keuring van ongeveer 100 euro.
2. Hoger energieverbruik:
Door jouw elektrische auto thuis te laten, zal je uiteraard veel meer elektriciteit verbruiken dan gewoonlijk. Je energiefactuur zal bijgevolg ook stijgen.
Laadpaal zelf installeren of laten plaatsen?
Optie 1: Laadpaal zelf installeren
Je kan met veel moed en doorzettingsvermogen zelf een laadpaal plaatsen. Je hebt wel voorkennis van elektriciteit nodig. Gemiddeld duurt het ongeveer een dag om een laadpaal bij je thuis te installeren.
Wanneer je een laadpaal bij je thuis aansluit, moet je rekening houden met de regels en richtlijnen van Het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties (AREI).
Ten eerste moet je voor iedere laadpaal een aparte groep maken in de elektriciteitskast. Dit is omdat een laadpaal over een afzonderlijk circuit beschikt om het stroomnet in jouw huis te beschermen tegen overbelasting.
Daarnaast moet de elektrische laadpaal beveiligd worden met een automaat en een differentieel schakelaar. Volgens het AREI moeten de schakelaars van het type A zijn.
Daarna moet je een kabel van de zekeringkast naar de laadpaal trekken. Een XVB-kabel is hiervoor het best geschikt. Een XVB-kabel is een elektriciteitskabel met twee of meer draden, geschikt voor het aansluiten van bijvoorbeeld schakelaars of stopcontacten.
Ten slotte moet je de geplaatste kabel aan de laadpaal aansluiten. Het installeren van een laadpaal wordt gezien als een uitbreiding van jouw elektrische installatie.
Je zal dus een elektriciteitskeuring moeten aanvragen. Eens de keurder is langsgekomen en alles goedkeurt, kan je de laadpaal gebruiken.
Vraag professioneel advies en vergelijk gratis offertes
Om het beste uit jouw investering te halen, schakel je best een erkend laadpaal installateur in. Hij of zij zal jou de juiste laadpaal aanbieden. Zo heb je de garantie dat jouw laadpaal correct wordt geïnstalleerd. Daarnaast is werken met elektriciteit zonder ervaring gevaarlijk. Een professional garandeert een correct en veilig verloop van de plaatsing.
Via onderstaand formulier ontvang je gratis vrijblijvende offertes van erkende installateurs in jouw buurt. Zo kan je vrijblijvend advies krijgen en meerdere prijzen vergelijken om een laadpaal voor de beste prijs kopen.
Ook interessant om te weten:
Waar kan ik het beste een laadpaal voor mijn elektrische auto (EV) kopen?
Hoeveel kost het om een laadpaal bij je thuis te installeren?
– Welke fase aansluiting er is
– Afstand tussen laadpaal en meterkast
– Bevestiging laadpaal
– Onvoorziene extra werkzaamheden