Loont het te investeren in een zwembadoverkapping?

De grootste reden om te investeren in een zwembadoverkapping is om het zwembadwater warm te houden. Bijgevolg kan je langer zwemmen, ook bij slecht weer. Als het te warm wordt, kan je de overkapping steeds opzij schuiven. Ook de bescherming tegen alle soorten weersinvloeden is een niet te miskennen voordeel.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind vakmannen in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Voordelen

Met een zwembadoverkapping haal je verschillende voordelen in huis:

  • Je kan langer zwemmen
  • Er zal minder vuil in het water vallen
  • Het is volledig af te sluiten en daardoor veiliger voor kinderen en huisdieren
  • Manuele overkappingen zijn licht en makkelijk over de rails te schuiven, gemotoriseerde overkappingen werken met een afstandsbediening
  • De temperatuur van het water ligt zo’n 3 graden hoger omdat de wind het veel minder kan afkoelen
  • Verkrijgbaar in tal van kleuren en zo perfect af te stemmen op huis en tuin

Nadelen

Omdat de investering in een zwembadoverkapping niet zomaar een kost is, is het belangrijk om de voordelen af te wegen tegenover de nadelen:

  • Een grote overkapping neemt een groot deel van het zicht op de tuin weg
  • Een kwalitatieve overkapping is duur
  • Het vuil dat oorspronkelijk in het water viel, valt nu op de overkapping zelf
  • Condensatie kan kalkaanslag aan de binnenkant van de panelen veroorzaken
  • Vraagt regelmatig het nodige onderhoud
zwembad overkapping

Is mijn zwembad geschikt?

Aangezien vrijwel elke zwembadoverkapping op maat gemaakt wordt, is elk zwembad geschikt. Er gelden wel enkele voorwaarden voor je zwembad:

  • Het mag niet breder zijn dan 10 meter en niet langer dan 20 meter
  • Je moet tegels rond het zwembad liggen hebben om de overkapping mooi erin te kunnen wegwerken

Soorten zwembadoverkapping

In principe zijn er 2 mogelijke soorten terrasoverkappingen: een hoge zwembadoverkapping en een lage zwembadoverkapping. Een hoge zwembadoverkapping is van dergelijke hoogte dat een volwassene er probleemloos in kan staan. In de meeste gevallen biedt een hoge overkapping zelfs ruimte voor een loungehoek, omkleedruimte of tuinset.

Een lage zwembadoverkapping bedekt dan weer uitsluitend het water. Je kan er niet in staan, maar je hebt wel voldoende ruimte over om te zwemmen, zonder bijvoorbeeld je hoofd te stoten. Het grote voordeel van een lage overkapping is dat je je zicht op je tuin nauwelijks verliest en dat het subtiel weggewerkt kan worden in het terras.

Daarnaast kan je kiezen voor een vrijstaande overkapping of een overkapping die vastzit aan je woning zelf.

overkapping zwembad

Wat kost het overkappen van je zwembad?

Vanaf een bedrag van 1.000 euro heb je al een zelfbouwpakket. Daarmee kan je zelf een eenvoudige overkapping bouwen. Je moet je tegelijkertijd wel de vraag stellen of die aan jouw persoonlijke wensen voldoet en ook genoeg kwaliteit te bieden heeft.

Voor een zwembadoverkapping van een gemiddelde grootte (8 op 4 meter) mag je rekenen op een bedrag van circa 3.000 euro. In dat geval beschik je over een overkapping die je manueel open kan schuiven. Naargelang de grootte en andere opties kan het kostenplaatje aandikken tot 7.000 euro en meer.

Op zoek naar een specialist?
Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes

Zwembadoverkapping zelf of laten plaatsen?

Zelf naar de bouwmarkt gaan en je eigen materialen kopen voor een zwembadoverkapping is het goedkoopste alternatief. Aansluitend kan je op het internet terecht voor een montagehandleiding, die je op weg helpt om eigenhandig aan de slag te gaan.

Toch moet je jezelf de bedenking maken dat het een behoorlijke hap uit je budget is. Een specialist kan zich namelijk beroepen op zijn kennis, ervaring en inzicht. Door de deskundige hulp van een vakman in te schakelen verzeker je jezelf ervan dat alles nagenoeg volgens plan zal verlopen.

Materialen voor zwembadoverkapping

Uiteraard bestaan er verschillende soorten materialen waaruit je zwembadoverkapping vervaardigd kan zijn. Je hebt de keuze uit 3 soorten materialen: hout, aluminium en pvc. Zo kan je gaan voor het materiaal dat het beste aansluit bij jouw persoonlijke voorkeuren en het best tot zijn recht komt in je binnen- en buiteninterieur.

Wat de dakbedekking betreft, kan je kiezen tussen glas en platen (polycarbonaat). Elk van beiden heeft zonder enige twijfel zijn voor- en nadelen. Ook hier is het opnieuw een kwestie van ze tegen elkaar af te wegen en op basis daarvan te beslissen welke van de twee de moeite loont om in te investeren.

Heb je een vergunning nodig?

Op voorwaarde dat de overkapping niet gecatalogeerd wordt als bijgebouw, ben je vrijgesteld van vergunning tot een oppervlakte van 80 vierkante meter.

Wordt het wel als bijgebouw gezien, dat moet je een vergunning aanvragen vanaf een overkapping groter dan 40 vierkante meter. Je doet sowieso best navraag in je gemeente. Laat je verder zeker ook bijstaan door een vakman. Die kan je vertellen hoe de regelgeving nu precies in elkaar steekt en of je al dan niet een vergunning dient aan te vragen.

zwembadoverkappingen

Zwembadafdekking versus zwembadoverkapping

Naast zwembadoverkapping behoort ook zwembadafdekking tot de mogelijkheden. Een zwembadafdekking is totaal iets anders dan een overkapping. Een afdekking is een afdekzeil of rolluik waarmee het water als het ware afgedekt wordt.

Daartoe bestaan er overigens diverse manieren. Je zwembad afdekken doe je logischerwijs wanneer je het zwembad helemaal niet gebruikt. Je voorkomt er de afkoeling van het zwembadwater mee en je vermijdt eveneens dat er vuil in het water terechtkomt.

Voordelen en nadelen

  • Het water koelt minder snel af, wat scheelt op zowel energetisch als financieel vlak
  • Al het mogelijke vuil belandt op de afdekking in plaats van in het water
  • Er wordt minder water geabsorbeerd, waardoor mogelijke algengroei geremd wordt en het zwembad schoner blijft
  • Het roept verdamping van water en chemicaliën grotendeels een halt toe
  • Het biedt een grotere garantie op veiligheid

Nadelen zijn de prijs die hoog kan uitvallen en de schoonmaak van de afdekking.

Op zoek naar een specialist?
Vraag professioneel advies over zwembadoverkappingen

Soorten afdekking

Er zijn 2 soorten zwembadafdekking te onderscheiden, namelijk het afdekzeil en het zwembadrolluik. Hieronder vind je meer details per type.

1. Afdekzeil

De eerste soort zwembadafdekking is het afdekzeil. Die kan gemaakt zijn van noppenfolie, PE-schuim of vinyl.

Een vinyl afdekzeil is goedkoop, heel basic en beperkt zich tot de temperatuur van het water behouden en vuil tegenhouden.

Een afdekzeil van noppenfolie, dat het zwembadwater ook opwarmt, is dan weer een heel handige variant voor in de zomer. Je kan overigens verschillende soorten noppenfolie verkrijgen met elk hun eigen thermische eigenschappen. Met solar noppenfolie verzeker je jezelf van het beste resultaat.

Daarnaast is er nog het zeil van PE-schuim. Het heeft een goede isolerende werking en is een voordeligere optie voor op bewolkte en koudere dagen. Opnieuw zijn er verschillende varianten voorradig met elk hun eigen thermische eigenschappen en waarden.

afdekzeil zwembad

2. Zwembadrolluik

Tegenover het afdekzeil staat het zwembadrolluik, dat door middel van een scharnier lamellen aan elkaar verbindt. Die lamellen kunnen zowel uit pvc als polycarbonaat vervaardigd zijn. Polycarbonaat is sterker en heeft een groter draagvermogen. Het gaat ook langer mee, waardoor het duurder uitvalt in prijs.

Zwembadrolluiken kan je zowel manueel als motorisch bedienen, met de motor bovengronds of in het water. Met behulp van solar lamellen ben je ertoe in staat om het water tot zo’n 8 graden warmer te houden dan in vergelijking met een zwembad zonder afdekking.

zwembadrolluik

Prijs zwembadafdekking

De prijs van zwembadafdekking hangt voornamelijk af van het gebruikte materiaal en de oppervlakte van het zwembad. Er zijn verschillende modellen te verkrijgen.

Wat een afdekzeil betreft, variëren de prijzen van 100 euro voor een eenvoudig afdekzeil tot 11 à 50 euro per vierkante meter met noppenfolie en tussen 30 en 70 euro per vierkante meter voor PE-schuim.

In het gamma zwembadrolluiken tel je bij benadering 5.000 euro neer voor een standaardsysteem. Als je voor een meer geavanceerd model opteert, kan het kostenplaatje verdubbelen en oplopen tot 10.000 euro.

prijs zwembadoverkapping

Interesse in een zwembadoverkapping? Vind installateurs in jouw regio en vergelijk gratis offertes

Is je interesse gewekt? Wil je een zwembadoverkapping plaatsen? In dat geval adviseren we je om gratis en geheel vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Op die manier kan je naast het vergelijken van de gangbare tarieven voor zwembadoverkappingen ook de beste oplossing voor jouw situatie vinden.

Verstuur vandaag je aanvraag via onderstaand formulier en ontvang al binnen enkele dagen de eerste offertes van specialisten in de buurt. Zij voeren werken professioneel en met de noodzakelijke zorg uit.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type zwembadoverkapping wenst u?
2*. Wanneer wenst u de zwembadoverkapping te plaatsen?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: zwembadoverkapping