Inhoud
Is het verstandig om te verwarmen met airco in plaats van gas? [Voordelen]
Twijfel je of je jouw woning nu beter verwarmt met airco of gas? Het is alvast belangrijk om te benadrukken dat een airco niet enkel dient om je woning te koelen, maar evengoed om ze te verwarmen. Naast het multifunctionele karakter kan de installatie van airconditioning voordelig zijn op meerdere vlakken.
We bespreken hieronder een reeks van voordelen van airco ten opzichte van gas. Zo kan je de temperatuur in je huis op de juiste manier doen stijgen tijdens de koude maanden.
1. Snel
Koelen en verwarmen met airconditioning werkt heel snel en heeft meteen een voelbaar effect.
Door een simpele duw op het knopje kan je op zeer efficiënte wijze de temperatuur in huis aanpassen. Je kan het aantal graden specifiek instellen volgens je eigen voorkeur. Bij een gasketel daarentegen duurt het veel langer om zowel een hoge als een lage temperatuur te bereiken.
2. Makkelijk te besturen (warm en koud)
Airconditioning bestaat uit toegankelijke apparatuur met een reeks aan beschikbare instellingen die je kan aanpassen. Via de eenvoudige afstandsbediening kan je de temperatuur binnen een paar minuten tijd aanpassen. Zelfs de blaaskracht kan je instellen naar jouw wens.
Ook de timer biedt je de optie om het toestel te programmeren en automatisch te laten starten. Airco is dus voor iedereen gemakkelijk te bedienen.
Op de huidige markt is er aan groot aanbod aan airco’s, waaronder de vaste split airco. Die bestaat uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Zo kan de gekoelde of de warme lucht zich in meerdere ruimtes in het hele huis tegelijk verspreiden. Het grote voordeel is dat je de temperatuur voor elke ruimte apart kan bedienen.
Let wel op, je kan niet afkoelen en verwarmen in verschillende ruimtes tegelijk.
3. Hoger rendement: verbruik bij airco model 5kW
Hoewel airco bij aankoop een hoge prijs bedraagt, is het op termijn een voordelige investering. De actuele gasprijs ligt momenteel redelijk hoog. Andere alternatieven voor een cv-ketel gas zijn tegenwoordig goedkoper. Met airco heb je namelijk een veel hoger rendement. Elektriciteit wekt meer dan dubbel zoveel warme lucht op dan fossiele brandstoffen. Omdat airconditioning minder energie nodig heeft om efficiënter en intensiever verwarmen, heb je een stuk minder kosten.
4. Weinig onderhoud
Een bijkomend voordeel van verwarmen met airco is dat het weinig onderhoud vergt. Het is belangrijk dat hoofdzakelijk de warmtewisselaar en de filter regelmatig gereinigd worden. Bij onvoldoende onderhoud zal het toestel meer verbruiken en minder lang dienen. Je airco schonen is daarnaast een eenvoudige taak die je zelf kan uitvoeren. Voor meer zekerheid en een grondig onderhoud kan je uiteraard ook een specialist inschakelen.
Gasketels daarentegen vragen om veel meer onderhoud vraagt omdat die met fossiele brandstoffen werken. Een lucht-lucht warmtepomp en airco gaan ten slotte heel lang mee, tot 20 jaar zelfs. Een complete vervanging van je verwarmingssysteem kan je op die manier telkens langer uitstellen, wat bij je gasketel veel sneller nodig zou zijn.
5. Energiezuinig
In tegenstelling tot centrale verwarming werkt airco op stroom in plaats van aardgas. Als je een airco met warmtepomp hebt, kan het zijn dat je tot vier keer minder energie verbruikt. Airconditioning is dus een milieuvriendelijker alternatief om je woning te verwarmen. Deze aanzienlijke besparing van energie en kosten biedt je een duurzamere manier van leven.
6. Eenvoudige installatie
Als volgt is de installatie van airco geen grote onderneming. Een specialist moet de binnenunit en de buitenunit bevestigen aan de muur en die onderling verbinden. Ook airco met warmtepomp is eenvoudig te installeren. Zelfs voor kleine ruimtes zou de plaatsing geen probleem zijn.
7. Werkt ook als het buiten vriest
Net zoals gas, functioneert airco ook prima als het buiten vriest. Airco is multifunctioneel en werkt zelfs prima bij temperaturen tot onder het vriespunt. Bij lage buitentemperaturen is de airco nog steeds in staat om de warmte uit de koude buitenlucht halen en je woning snel te verwarmen.
Tip: combineer je airco met zonnepanelen
Je totale energieverbuik is vanzelfsprekend afhankelijk van verschillende factoren. Je kan bijvoorbeeld nog energiezuiniger te werk gaan als je je woning voorziet van een stevige isolatie. Zo kan de warmte of koude minder snel ontsnappen en moet je minder intensief gebruik maken van je airco.
Een goede tip om een nog hoger rendement te bereiken is je airco combineren met zonnepanelen. De energie die wordt opgewekt door je zonnepanelen compenseren die elektriciteitskosten van je airco. In veel gevallen kunnen de zonnepanelen alle nodige energie voor de airco voorzien. Dat hangt dat uiteraard ook af van het type airco. Bij een multi-split airco (met één buitenunit en meerdere binnenunits) zal je bijvoorbeeld meer energie nodig hebben.
Wil jij meer weten of zoeken naar de meest voordelige en geschikte formule voor jouw woning? Contacteer één van onze specialisten die rekening houden met jouw specifieke situatie en omgeving!
Nadelen van verwarmen met een airconditioning
Airconditioning inschakelen om je woning te verwarmen biedt heel wat voordelen. Ondanks het duurzame karakter en de snelle werking zijn er helaas ook nadelen verbonden aan het verwarmen met airco in plaats van gas.
1. Verwarmt enkel de kamer waarin de airco staat
Ten eerste kan airco enkel warme lucht verspreiden in de kamer waar die geplaatst is en niet in de hele woning.
Met een vaste airco met meerdere binnenunits kunnen wel meerdere delen van het huis tegelijk verwarmd worden. De kosten zullen navenant een stuk groter zijn. Niet alleen is de prijs van de airco hoger bij aankoop, maar ook je energierekening zal stijgen door het gebruik van meerdere airco units.
2. Niet geschikt voor elk huis: airco verwarming zonder buitenunit
Een volgend nadeel is dat niet elke woning geschikt is voor airco, onder andere door de luide werking van de buitenunit.
Woningen die de plaatsing van bijvoorbeeld vaste airco’s niet toelaten, kunnen wel investeren in andere soorten, bijvoorbeeld airco verwarming zonder buitenunit. Afhankelijk van wat je woning toelaat natuurlijk!
3. Hoge prijs
Daarnaast is een airco vrij duur in aankoop. Bovendien zijn de prijzen heel variabel naargelang het model en het merk.
Een mobiele airco behoort tot de laagste prijsklasse: gemiddeld 350 tot 700 euro. Een monoblock airco schommelt tussen 1.200 en 2.000 euro. Split airco’s met een prijskaartje tot 2.500 euro zijn het duurste.
Tot slot zijn er de hoge kosten van installatie door een erkend installateur. Je kan een aircosysteem moeilijk zelf plaatsen. Bijgevolg ben je dus afhankelijk van een vakman.
4. Luidere werking
Ook moet je het geluid dat het aircotoestel produceert erbij nemen. Hoewel dit zeker niet overdreven is. Toch is een airco gemiddeld luider dan centrale verwarming of andere verwarmingssystemen.
Advies nodig en vrijblijvende offertes vergelijken? Vul het offerteformulier in
Wil je toch graag extra info en/of advies over een verwarmingssysteem op maat van jouw woning? Kom snel en eenvoudig in contact met de juiste specialisten in je regio via ons offerteformulier. Ze helpen je verder in je zoektocht naar een gepaste oplossing.
Ontvang ook 1 of meer vrijblijvende offertes van erkende installateurs.