Wat verbruikt een gemiddelde airconditioner per jaar?

Het verbruik van een airco is afhankelijk van een groot aantal factoren en is niet altijd makkelijk vast te stellen. Zo zijn bijvoorbeeld het model airco, het gebruik en de zuinigheid van het toestel belangrijke parameters. In de zomer, wanneer de airco vaker aan staat, zal het verbruik een stuk hoger liggen dan op zachte dagen in het voor- en najaar. 

Inzicht in je verbruik krijgen?
Neem contact op met airco specialisten in je regio

Mobiele airco versus vaste airco

Het model airco dat je hebt, heeft een grote invloed op het verbruik. De meest voorkomende modellen zijn de mobiele airco en de vaste airco.

Een mobiele airco is een toestel dat je op verschillende plaatsen in huis kan neerzetten, en die over het algemeen goedkoper is dan een vaste airco. Wel is een airco over het algemeen minder zuinig en efficiënt, en verbruikt ze daarom meer energie voor het koelen van een ruimte.

Over het algemeen ligt het verbruik van een mobiele airco daarom hoger. Een vaste airco daarentegen heeft een groter koelvermogen en werkt efficiënter. Het verbruik en de kosten van een vaste airco zijn daarom over het algemeen een stuk lager dan die van een mobiele airco. 

Split airco versus airco zonder buitenunit

Er bestaan twee verschillende types vaste airco’s. De monoblock airco bestaat uit een unit die in de gewenste ruimte wordt bevestigd. De split-unit airco bestaat uit een unit in huis (over meerdere bij een multisplit systeem) en een unit aan de buitenkant van het huis.

Over het algemeen is een split-unit airco zuiniger dan een monoblock of een mobiele airco. Tegelijkertijd is het niet altijd mogelijk om een split-unit airco te plaatsen en is de aanschaf ervan duurder.

Witte buitenunit staat buiten tegen houten wand

Hoeveel verbruik bij verwarmen met airco

Een vaste airco biedt vaak ook de mogelijkheid om een ruimte op een energiezuinige manier te verwarmen. De zogenaamde lucht-lucht warmtepomp van de split-airco maakt gebruik van warmte uit de lucht en pompt die het huis in.

Doordat de warmte uit de lucht wordt gebruikt, is dit een relatief zuinige manier om je huis te verwarmen. De monoblock airco biedt ook de mogelijkheid om je huis te verwarmen, maar verbruikt relatief meer energie, aangezien het toestel de lucht zelf moet verwarmen. 

Hoeveel kost het verbruik van een airco in 2024?

De kosten van het verbruik van een airco zijn sterk afhankelijk van het model waar je voor kiest, zoals hierboven is besproken. Zo zijn er verschillende factoren zoals de grootte van het apparaat, de star-rating, de instellingen en de gebruiksduur die invloed hebben op het verbruik.

Daarnaast hebben energiekosten een grote invloed. Het energieverbruik en rendement worden naast het type airco waar je voor kiest ook beïnvloed door andere factoren zoals isolatie van het huis. De airco verbruikt in eerste instantie meer energie om de kamer op temperatuur te brengen, en daarna minder om de temperatuur te behouden.

Hoe lang dit duurt, ligt echter weer aan de isolatie en de bouw van het huis. Hieronder bespreken we de gemiddelde kosten inzake energieverbruik van een airco per dag en per uur. 

Wat kost een airco die de hele dag werkt?

Om te berekenen wat het rendement van jouw airco is, en zo meer inzicht te krijgen in jouw energierekening, kun je een simpele berekening maken. De kosten van stroom liggen op dit moment rond de € 0,27 per kWh. Gemiddeld wordt de airco op de heetste zomerdagen zo’n 8 uur gebruikt. 

  • De single-split airco – verbruikt zo’n € 0,20 per uur x 8 = € 1,625 per dag. Als je de single-split airco de hele zomer lang (50 dagen) gebruikt, kom je uit op een verbruik van 50 x €1,60 = € 81 
  • De multi-split airco – verbruikt zo’n € 0,44 per uur x 8 = € 3,56 per dag. Voor de hele zomer ben je dan 50 x 3,56 per dag = € 178,20 kwijt. 
  • De mobiele airco – verbruikt zo’n € 0,27 per uur x 8 = € 2,16 per dag. Per jaar is dat voor een zomer met 50 warme dagen: 50 x € 2,16 = € 108. 
Witte split-unit airco in een woonkamer, tegen een witte binnenmuur.

Hoe kan je het verbruik zo laag mogelijk houden? Tips

Om het verbruik van jouw airco zo laag mogelijk te houden en daarmee ook de kosten, kun je een aantal simpele tips volgen: 

  • Zorg voor een goede isolatie van je huis. Ook kun je zorgen dat er voldoende schaduw rondom je huis is door bijvoorbeeld bomen. Dit zorgt er allemaal voor dat je huis minder snel opwarmt door de zon van buitenaf, en dat de airco bijgevolg minder hard hoeft te werken. 
  • Kies voor een airco met een A+++ energielabel.
  • Je kan een warmtepomp gebruiken om je huis te koelen. Als de warmtepomp draait, gaat de temperatuur van het water in de pomp omlaag en koelt je huis automatisch af. 
  • Je kan ook kiezen voor een ventilator. Een ventilator wordt over het algemeen gezien als een klimaatvriendelijke optie, aangezien die 15 keer minder stroom verbruikt dan een airco en geen koelmiddel nodig heeft. 
  • Het is van belang om de filter van je airco regelmatig te vervangen of te reinigen, zodat de airco optimaal blijft functioneren en dat ze niet harder hoeft te werken dan nodig om de kamer op temperatuur te krijgen. 

Investeer in zonnepanelen voor groene elektriciteit

Je kan het stroomverbruik van jouw airco, warmtepomp of ventilator zelf opwekken op een klimaatvriendelijke manier door gebruik te maken van zonnepanelen. De stroom van zonnepanelen wordt direct gebruikt. Bijgevolg heeft het verbruik ook minder invloed op je energierekening. 

Contacteer experts in je buurt en hou het verbruik van je airco laag

Lijkt een airco jou wel wat, maar ben je benieuwd hoe jouw kostenplaatje eruit zal zien? Ontvang gratis offertes van 1 of meerdere airco experts via ons offerteformulier. Kom zo te weten wat voor airco bij jou past, en wat de precieze kosten zullen zijn.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Airco
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Lokale bedrijven gespecialiseerd in: verbruik airco: hoeveel kost een airco aan energie? + besparingstips